Dit artikel is vandaag gratis

Henk de Jong kiest Roberts Uldrikis als aanvoerder bij SC Cambuur, basisplaats lonkt voor Milan Smit en Floris Smand in seizoensopener tegen Excelsior

Roberts Uldrikis. Foto: ANP

Roberts Uldrikis draagt dit seizoen de aanvoerdersband bij SC Cambuur. De Letse spits is door trainer Henk de Jong tot captain benoemd.

Tijdens de oefenduels voorafgaand aan de competitieopener tegen Excelsior van zaterdag, was Uldrikis ook al veelvuldig aanvoerder. Vorig seizoen droeg Erik Schouten de band. Hij vertrok naar Willem II.

Achter Uldrikis is Alex Bangura reserveaanvoerder. Hij start in het duel met Excelsior als linksback. Vermoedelijk krijgen ook de negentienjarigen Milan Smit en Floris Smand een basisplaats.

Zelf opgeleide jeugd

Mocht dat inderdaad gebeuren, dan kiest De Jong voor zelf opgeleide jeugd. Smit maakte in de voorbereidingscampagne een sterke indruk op een voor hem vreemde positie (linksbuiten) en scoorde liefst vijf keer, Smand mocht als vervanger van de geblesseerde Calvin Mac-Intosch opdraven als linker centrale verdediger en deed dat ook bepaald niet onverdienstelijk.

Als Smand start, dan krijgt hij de voorkeur boven Léon Bergsma, die onlangs overkwam van het Zwitserse FC Aarau. De negentienjarige Lemster beleeft hoe dan ook een topweek. Donderdag werd bekend dat hij zijn eerste profcontract heeft ondertekend.

Kind van de club

,,Dikverdiend”, vindt technisch manager Foeke Booy. ,,Floris is een kind van de club en heeft deze voorbereiding zeer stabiel gepresteerd en laten zien dat hij mee kan in tempo en weerstand. Wat dat betreft heeft hij dit zelf afgedwongen. En het is ook meteen een groot compliment richting onze jeugdopleiding.”

Smand ligt nu tot de zomer van 2024 vast in Leeuwarden, met een optie voor nog een jaar.

De Jong kan tegen Excelsior nog altijd geen beroep doen op zomeraankoop Silvester van der Water. De vleugelaanvaller herstelt van enkel- en bovenbeenblessures. Robin Maulun en Mac-Intosch zijn wel weer inzetbaar.

Nieuws

menu