Het chagrijn bij voormalig Heerenveen-speler Jukka Raitala heeft plaatsgemaakt voor vreugde en trots

In de rubriek EKsklusyf werpt het Friesch Dagblad elke dag het licht op een persoon van een deelnemend land op het Europees kampioenschap voetbal. Vandaag aandacht voor de debutant op een EK: Finland.

Jukka Raitala bewaart het overzicht in balbezit namens Finland, in het duel van zaterdag met Denemarken.

Jukka Raitala bewaart het overzicht in balbezit namens Finland, in het duel van zaterdag met Denemarken. Foto: ANP

Bloedchagrijnig staat hij de pers te woord in het Abe Lenstrastadion. Op het eerste oog is dat vreemd. Jukka Raitala heeft zojuist, op 8 november 2014, sc Heerenveen aan een punt geholpen door in de 84e minuut de gelijkmaker te scoren tegen Go Ahead Eagles (2-2). Het is zijn eerste treffer in dienst van de Friezen en de mensen in het stadion laten juichen na een treffer is iets wat elke profvoetballer graag doet. Maar Raitala is pissig.

Vaste waarde bij Heerenveen

Hij is bezig aan zijn derde seizoen bij sc Heerenveen. Begin juni 2012 tekent hij een contract dat hem voor vier jaar aan de Friese eredivisionist verbindt. De linkervleugelverdediger is dan 23 jaar oud en al Fins international. Niet alleen voor Heerenveen is het een aantrekkelijke deal, ook voor Raitala zelf. Na omzwervingen bij Hoffenheim, Paderborn en Osasuna is Heerenveen de plek waar hij een echte vaste waarde wil worden. En met de wetenschap dat Heerenveen een plek is waarvandaan je een mooie stap omhoog kunt maken, lacht de toekomst hem toe.

Maar hier staat hij dan. Bijna twee en een half jaar na het ondertekenen van zijn contract. Gescoord, maar wel nijdig. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Raitala debuteert in een Europese wedstrijd, die met 4-0 wordt gewonnen van Rapid Boekarest. In de eredivisie komt hij tot achttien wedstrijden, plus twee duels in de play-offs voor Europees voetbal. Raitala maakt onder trainer Marco van Basten wel minuten, maar wordt in zijn eerste seizoen geen vaste basisspeler.

Karig applaus

Het seizoen erop raakt hij uit beeld en komt tot slechts twee optredens in de eredivisie. Zijn wedstrijden speelt hij vooral in de beloften. Als Van Basten vertrekt en Dwight Lodeweges trainer wordt in 2014, hoopt Raitala weer in beeld te geraken. Die hoop blijkt ijdel. Zes potjes onder Lodeweges, waaronder deze invalbeurt van tien minuten tegen Go Ahead Eagles. Een karig applaus klinkt vanaf de tribune als hij invalt. Alsof de mensen ineens wakkerschrokken met de gedachte: o ja, hem hebben we ook nog.

Zijn ogen spreken boekdelen. Hier staat een gefrustreerde voetballer. ,,Dat kun je wel zeggen. Ik heb in de laatste anderhalf jaar maar drie, vier keer voor Heerenveen 1 gespeeld. Daar had ik me eerlijk gezegd toch heel wat anders van voorgesteld”, zegt hij tegen het Friese journaille dat op hem duikt om een verhaal op te halen. ,,Jullie zijn alleen geïnteresseerd in mij omdat ik vandaag de gelijkmaker heb gescoord’’, zegt hij zonder een spier in zijn gezicht te vertrekken.

,,Natuurlijk ben ik niet gelukkig, dat lijkt me logisch”, gaat hij verder. ,,Wekelijks met het tweede elftal spelen is niet prettig en het valt niet mee om te accepteren dat ik sinds augustus geen international meer ben.’’

Dat doet misschien nog wel het meeste pijn. Finland, waar hij in 2009 voor debuteerde, heeft hem kennelijk niet meer nodig. In de winterstop wordt Raitala uit zijn lijden verlost en mag hij vertrekken uit Heerenveen. Dat doet hij in een tijd van rouw, want tijdens de Kerst van 2014 komt zijn vader te overlijden. Het kost even tijd, maar Raitala weet zich in het nieuwe jaar te herpakken.

Volwassen vent

De jaren in Fryslân en het overlijden van zijn vader hebben van hem een volwassen vent gemaakt. In de zes jaren die volgen, speelt hij voor zes verschillende clubs. Op dit moment staat de 32-jarige verdediger onder contract bij Minnesota in de Verenigde Staten. Maar belangrijker: bondscoach Markku Kanerva heeft hem weer nodig.

In de kwalificatie eindigt het achter poulewinnaar Italië op een tweede plek, voor Griekenland en Bosnië en Herzegovina. De voorbereiding op het EK verloopt beroerd met nederlagen tegen Zweden (2-0) en Estland (0-1). Met België, Denemarken en Rusland als tegenstanders op het komende EK, lijkt de vierde plek in de poule gereserveerd voor het bescheiden Finland. Maar met de prestaties van IJsland op het EK van 2016 nog vers in gedachten, weten de Finnen dat er elk toernooi wel een land opstaat dat zorgt voor een stunt.

Nare bijsmaak

En Raitala? Het chagrijn is verdwenen bij de 55-voudig international. Samen met zijn landgenoten heeft hij iets gepresteerd wat zelfs de beste voetballer van het land, Jari Litmanen, nooit is gelukt. Finland staat op het Europees kampioenschap voetbal en won zaterdag meteen van Denemarken. Ook al kent de zege een nare bijsmaak, na de gebeurtenissen rond Christian Eriksen. Al is er niemand die de Finnen er vreemd op aankijkt.

Hij staat op dit mooie podium. Jukka Raitala is erbij met zijn Finland. En mocht hij vandaag scoren tegen Rusland, dan zal de teneur bij zijn interviews na afloop zeker niet zo neergeslagen zijn als in het Abe Lenstrastadion in 2014.