Het lange wachten zit erop voor Harkemase Boys en trainer Jan-Piet Bosma, die om promotie wil meedoen in de derde divisie

Meer dan elf maanden geleden, op 19 september, speelde Harkemase Boys voor het laatst een competitiewedstrijd. In de tussentijd gebeurde er veel, maar wist trainer Jan-Piet Bosma de selectie vrijwel intact te houden. ,,Promotie moet ons doel zijn.”

Trainer Jan-Piet Bosma begint aan zijn tweede seizoen bij Harkemase Boys. ,,Hopelijk kunnen we het deze keer ook uitvoetballen."

Trainer Jan-Piet Bosma begint aan zijn tweede seizoen bij Harkemase Boys. ,,Hopelijk kunnen we het deze keer ook uitvoetballen." Foto: Jilmer Postma

Kalmpjes beweegt Jan-Piet Bosma zich op het veld. Hoewel de training pas over een uur en een kwartier begint, staat hij nu al op het trainingsveld. Hij zet pionnen neer en legt zijn materiaal klaar, zodat zijn spelers van Harkemase Boys straks kunnen beginnen aan de training. ,,Nu de jeugd nog niet traint, heb ik de ruimte om alles vast klaar te zetten. Daar houd ik van. Alles even op zijn gemakje klaarzetten. Dan drink ik zo nog even in alle rust een bakje koffie, maak even een babbeltje met wat mensen en daarna gaan we los.”

Hij is een liefhebber, zo zegt hij zelf. ,,Al moet je dat ook wel zijn om dit werk te kunnen blijven doen”, klinkt het uit de mond van de Fries. Komend seizoen, in februari, viert hij zijn zestigste verjaardag. Bosma loopt al wat jaartjes mee in de voetballerij. ,,Maar ik ben nog altijd even gemotiveerd.”

Harkemase Boys is zijn eerste club in Fryslân en dat klinkt in eerste instantie opvallend voor een Fries. Maar de in Bakhuizen geboren en in Harlingen opgegroeide Bosma, verhuisde voor zijn dertigste verjaardag naar Assen om daar te gaan wonen met zijn vrouw. ,,Ik speelde in de jeugd van Zeerobben en daarna in het eerste van vv Harlingen”, klinkt het. Samen met mannen als Johnny Nota, Febo Roosenburg, Ton Hartman, Ron Bambach en Jean-Pierre de Haan in de eerste klasse. ,,Als de tegenstanders het brugje over moesten naar ons veld toe, deden ze het al in hun broek.”

Achilles 1894

Na zijn verhuizing kwam hij terecht bij Achilles 1894. Daarmee schopte hij het tot een lang verblijf in de hoofdklasse, totdat halverwege het seizoen 1993/1994 de trainer ineens vertrok en Bosma, die al een paar jaar aan de weg timmerde als trainer, werd benaderd om het seizoen af te maken. ,,Iedereen raadde het me af, maar ik heb het toch gedaan. Het ging niet fantastisch, maar verder wel prima”, blikt hij terug. In 2010 keerde hij zelfs voor twee seizoenen terug bij Achilles 1894. Verder coachte de Fries HZVV, CVVB, De Weide, SC Rouveen en Noordscheschut. In de vijf seizoenen voor zijn komst naar Harkemase Boys was hij assistent-trainer bij HHC Hardenberg.

Totdat in het seizoen 2019/2020 de telefoon rinkelde in Assen. Harkemase Boys aan de lijn. ,,Een club die op mijn bucketlist stond”, vertelt Bosma met een lach. ,,Ik heb altijd gehoopt dat er eens een kans zou komen. Het is toch de beste baan in het Friese amateurvoetbal. Als Harkemase Boys je belt, dan ga je. Geen twijfel mogelijk.”

In december 2019 werd hij gepresenteerd, om in de zomer van 2020 aan de slag te gaan. Corona was toen nog een vrij onbekend virus dat vooral in China huishield. Niemand vermoedde wat een impact het virus op het leven in Nederland zou gaan hebben. Vier maanden na zijn presentatie werd het amateurvoetbalseizoen beëindigd. Daarna begon de rollercoaster van het vorige seizoen. ,,We gingen van groepstrainingen naar de start van de competitie.”

Het lange wachten

Maar verder dan drie wedstrijden en twee bekerwedstrijden kwam Harkemase Boys niet in het seizoen 2020/2021. Al op 19 september, drie weken voordat het seizoen opnieuw werd stilgelegd, speelden de Harkiten hun laatste competitiewedstrijd in de derde divisie. Meerdere duels werden in de weken daarna afgelast. Het lange wachten begon. ,,Tot en met december was iedereen gemotiveerd en liep het nog als een trein, ook al trainden we in verschillende groepen en later alleen met de spelers jonger dan 27 jaar in een groep.”

Maar na de winterstop kwam de klap. ,,Ik hield de groep natuurlijk een dikke worst voor. ‘Wellicht kunnen we binnenkort weer spelen. Mogelijk gaan we in maart toch weer voetballen.’ Maar toen werden de maatregelen weer aangescherpt en merkte ik dat de groep er wel even klaar mee was. Ook omdat de KNVB nergens een beslissing in wilde maken. Vanaf maart liep het weer als een speer. Er kwam wat licht aan de horizon. Daarna zijn we lekker op vakantie gegaan en de voorbereiding vervolgens weer opgepakt.”

Nieuwsgierig

En nu, ruim elf maanden na de laatste competitiewedstrijd, is het weer zover voor Harkemase Boys. Het opent het seizoen tegen GOES uit Goes, dat vorige week de competitie al aftrapte met een 0-0 gelijkspel tegen Sportlust’46. Omdat die club dit jaar het 75-jarig jubileum viert, is de wedstrijd uit het jubileumweekeinde naar voren geschoven. ,,Voor GOES is de kop er al af”, weet Bosma. ,,Ik ben heel nieuwsgierig hoe wij het gaan doen.”

Want je kunt trainen wat je wilt en zoveel oefenwedstrijden spelen als maar mogelijk is, een wedstrijd ‘om het echie’ is met niets te vergelijken. ,,Een andere belasting, ander reactievermogen, andere spanning. Ik ben echt benieuwd hoe het gaat zijn, ook qua fysiek. Het lichaam moet weer reageren op fysieke inzetbaarheid. Sprinten, volle bak erin kleunen, lichamen tegen elkaar. Dat hebben we bijna een jaar niet gehad en zoiets gebeurt toch minder in oefenwedstrijden. Die belastbaarheid kan best eens een dingetje worden dit seizoen.”

Selectie intact

De groep waarmee Bosma werkt is nagenoeg gelijk aan het vorige seizoen. Alleen rechtsback Jesse Renken is in verband met zijn werkzaamheden als fysiotherapeut bij FC Groningen gestopt. ,,Dat viel niet meer te combineren”, aldus Bosma. Zijn wegvallen is intern opgelost met Max de Jong, die ook op die positie uit de voeten kan. Verder is Thomas Prinsen vertrokken naar TEC in Tiel. Jelle de Graaf (oud-ONS Sneek) is na een jaartje in de Verenigde Staten weer terug in Fryslân en speelt nu voor Harkemase Boys. Mart Dijkstra trainde vorig seizoen al mee, maar gaat nu ook wedstrijden spelen.

,,Ik wilde de selectie zoveel mogelijk intact houden”, blikt Bosma terug. ,,Ik vind dat wij een prima ploeg hebben die mee moet gaan doen om de promotieplekken. Ik zeg niet dat promotie een eis is, maar het moet wel het doel zijn. Hoe we het gaan doen, dat zien we wel. Maar we moeten er maximaal voor gaan.”