Fierljepper Age Hulder uit Tytsjerk: 'Het leek me leuk om archeoloog te zijn'

In de rubriek Hoogst persoonlijk elke week een gesprek met iemand uit het Friese sportleven. In aflevering 93: Fierljepper Age Hulder (27) uit Tytsjerk. Hij woont samen en is in het dagelijks leven zelfstandig ecologisch hovenier.

Age Hulder met zijn twee passies in beeld: fierljeppen en tuinieren. Foto: Henk Jan Dijks

Age Hulder met zijn twee passies in beeld: fierljeppen en tuinieren. Foto: Henk Jan Dijks Henk Jan Dijks

Hoe zou je jezelf in een paar woorden omschrijven?

,,Een gevoelig natuur mens die heel gepassioneerd en ijverig kan zijn.”

Ben je ook zo blij dat het fierljeppen weer (bijna) gaat beginnen?

,,Ja, absoluut. Het is fijn om weer in wedstrijdverband te mogen springen, ook omdat je dan iedereen na een lange periode weer tegenkomt. In mijn geval is het wel gunstig dat we wat later beginnen, omdat ik er net acht weken uitgelegen heb vanwege een zware vingerblessure.”

Beste eigenschap?

,,Ik denk twee dingen: Ik ben doordacht en impulsief! Voor mijn gevoel is dat in de meeste gevallen wel een goede combinatie, terwijl het eigenlijk tegenpolen zijn.”

Welke invloed heeft de coronacrisis op jouw (sport)leven (gehad)?

,,Op mijn sportleven niet zoveel, ik vind in mijn eentje trainen net zo fijn als met meer mensen. Het nadeel van alleen trainen is dat je minder een spreekwoordelijke stok achter de deur hebt, of voor een fierljepper letterlijk de stok achter de deur minder gebruikt. Verder heb ik het als zzp’er nog drukker gekregen door de crisis. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar ‘te’ ligt altijd op de loer.”

Waar kun je je aan ergeren?.

,,Aan zoveel dingen, maar vooral aan mensen die met tien gezichten door het leven gaan en overal de schone schijn ophouden.”

Met welke bekende Nederlander zou je wel een weekje willen ruilen?

,,Het liefst met niemand, maar als het moet dan met acteur Frank Lammers, ofzo.”

Geloof of bijgeloof?

,,Bijgeloof, maar niet extreem hoor.”

Mooiste plekje in Fryslân?

,,Ben lang nog niet overal geweest, maar tot nu toe Schiermonnikoog.”

Heerenveen of Cambuur?

,,Cambuur, maar heb verder niet zoveel met voetbal.”

Zie je het fierljeppen ooit een olympisch sport worden?

,,Als het blijft zoals het nu is, dan denk ik het niet. Er zijn beste wel leuke initiatieven om de sport breder en toegankelijker te maken in Fryslân, maar als je als sport olympisch zou willen worden, dan moet je internationaal ook verbreden en het toegankelijk worden. Misschien moet je andere landen ook wel uitdagen! Je hebt hoogspringen en verspringen, je hebt polsstokhoogspringen en daar hoort polsstokverspringen toch ook bij.”

Wat bijna niemand over mij weet is….

,,Dat het me altijd leuk leek om archeoloog te zijn. Ik ben echt gefascineerd door onze geschiedenis. Met een metaaldetector op pad gaan is daarom ook één van de dingen die graag doe in mijn vrije tijd. En dat mijn tweede naam Wietse is, denk ik.”

Ik ga dit seizoen beter presteren, dan vorig seizoen?

,,Ja, die is lastig, de voorbereiding is stroef verlopen, omdat ik last heb gehad van blessures. Nu weet ik uit ervaring dat dit niks zegt, want in mijn beleving is fierljeppen voor 75 procent vertrouwen. Ik ga er vanuit dat het vertrouwen gaandeweg het korte seizoen weer helemaal terug is en dat ik in augustus of september een persoonlijk record ga springen. Maar het hoofddoel is en blijft genieten en plezier maken.”

Wanneer voor het laatst gehuild?

,,Ongeveer vier weken geleden, toen mijn vader net in het ziekenhuis lag voor zijn eerste chemo behandeling en mijn moeder met een zware migraineaanval thuis lag. Dat in combinatie met een hectische week was even de druppel.”

Over tien jaar?

,,Ik hoop dat ik nog steeds geniet van de dingen die ik dan doe en dat alles en iedereen om me heen, inclusief ikzelf, gezond en gelukkig is. Sportief gezien hoop ik dat ik dan nog steeds actief ben, maar of dat als wedstrijdspringer is, weet ik nog niet.”