Het onderhoud: Al bijna dertig jaar ’s zomers én in de winter zorg voor de 400 meter-baan in Wolvega

Elke vereniging drijft op de inzet van vrijwilligers. Zo ook IJs- en Skeelerclub Lindenoord. Om de 400 meter-baan aan de Wolvegaster Sportlaan in topconditie te houden, moet veel onderhoudswerk worden verricht, weet bestuurslid technische zaken Sietze Slump. ,,Maar uiteindelijk komt het altijd goed.”

Sietze Slump naast de baan waar hij zorg voor draagt.  Foto: Rens Hooyenga

Sietze Slump naast de baan waar hij zorg voor draagt. Foto: Rens Hooyenga Foto: Rens Hooyenga

Het is onderhand bijna drie decennia geleden dat de nu 68-jarige Wolvegaster via zijn buurman op de skeelerbaan in zijn woonplaats belandde. ,,Ik behoor dus bijna tot de inventaris”, legt hij grappend uit. ,,Toen de toenmalige technische man in 1993 stopte, hebben ze mij gevraagd. Daarna ben ik nooit meer weggegaan.”

Slump voelt zich als een vis in het water op de locatie die aanvankelijk bij strenge vorst alleen dienst deed als ijsbaan. ,,Maar omdat de skeelersport eind jaren tachtig opkwam, heeft het bestuur zich sterk gemaakt om hier een 400 meter-baan aan te leggen”, weet hij nog. ,,Vriezenveen had de primeur, wij waren de tweede. Maar inmiddels kun je op veel meer plekken skeelerwedstrijden houden, zoals in De Westereen en Haulerwijk.”

Goede kwaliteit

Dat de KNSB haar oog toch nog vaak op Wolvega laat vallen, komt voor een deel door de geografisch gunstige locatie dichtbij de overdekte piste in Heerenveen. ,,Maar ook de kwaliteit van onze baan is gewoon goed”, verzekert Slump. ,,Om de zeven à acht jaar wordt de bovenste asfaltlaag vervangen.”

Pas als het ijs dik genoeg is, kunnen we banen vegen en op het middenterrein een glad ijshockeyveld voor de jeugd creëren

Qua onderhoud zit voor Slump en de rest van de technische commissie het meeste werk in de preparatie van een goede ijsvloer. ,,Al zijn we daarbij natuurlijk wel afhankelijk van wat moeder natuur doet”, zegt hij snel. ,,Pas als het ijs dik genoeg is, kunnen we banen vegen en op het middenterrein een glad ijshockeyveld voor de jeugd creëren.”

Lees ook: Het onderhoud: Aandacht voor de grasmat als basis voor sportieve ambities in Buitenpost

Monnikenwerk

Wanneer de winter voorbij is, moet het water worden weggepompt en de baan ontdaan worden van achtergebleven modderresten. ,,In het begin deden we dat met kleine hogedrukspuiten”, vertelt Slump. ,,Monnikenwerk was dat. Gelukkig krijgen we de laatste jaren hulp van een gespecialiseerd bedrijf. Dan beginnen we zaterdags om negen uur ‘s ochtends en ligt de baan er rond twaalven weer prachtig bij.”

We reserveren ieder jaar een fors bedrag, zodat we als we er aan toe zijn ook geld voor hebben en ons niet in de schulden hoeven te steken

Omdat de toplaag langzaam maar zeker slijt - en dus ruwer wordt - lopen skeeleraars bij valpartijen naarmate de baan er langer is een grotere kans op verwondingen. ,,Maar als er eenmaal een nieuwe op ligt, kunnen we weer even vooruit”, zegt Slump. ,,We reserveren ieder jaar een fors bedrag, zodat we als we er aan toe zijn ook geld voor hebben en ons niet in de schulden hoeven te steken.”

Zomaar droog

Bij de laatste grote renovatie in 2017 hebben Slump en zijn collega’s de dienstdoende aannemer meer afschot in de baan laten aanbrengen, zodat het water als het regent sneller wegloopt. ,,Daardoor is-ie nu zomaar weer droog”, klinkt het tevreden. ,,Wat ik het leukste aan mijn rol vind? De gezelligheid en de uitdaging om met technische ingrepen alles werkend te maken. Dat is de drijfveer.”

In Het onderhoud geeft het Friesch Dagblad stille krachten achter de verzorging van velden, zalen en andere sportfaciliteiten een gezicht