Moniek Klijnstra geeft in de finale van de 500 meter het tempo aan, links de latere winnares Elisa Dul.

Het skeelerpeloton weet na primeur in Heerenveen weer een beetje waar het staat, al was het wel even wennen

Moniek Klijnstra geeft in de finale van de 500 meter het tempo aan, links de latere winnares Elisa Dul. Foto: Neeke Smit

Het was wel weer even wennen voor de inlineskaters bij de officiële start van het seizoen. De KNSB had groen licht gekregen om een aantal topsportevenementen te mogen organiseren. In dat kader zullen er de komende anderhalve maand tien baan- en wegwedstrijden worden verreden en vijf keer een marathon. De primeur was voor Inline-Skatecentrum Sportstad Heerenveen, waar IJs- en Skeelerclub Lindenoord uit Wolvega was gevraagd de organisatie op zich te nemen.

Dat deed Lindenoord, ondanks alle beperkingen vanwege de pandemie, weer met verve. Geld levert het niet op, want geen publiek. De vereniging zet in de wintermaanden de eigen baan onder water in de hoop dat koning Winter die zal veranderen in een prachtige ijszee. Voor trainingen dient er dan traditioneel uitgeweken te worden naar de baan in Heerenveen, met het Duitse Geisingen een van de twee overdekte inlineskate pistes in Europa, die wordt gehuurd van Sportstad.

De afgelopen vier jaar moest daar geld bij, maar de afgelopen winter maakte Lindenoord zelfs winst. Vanwege de corona en het feit dat de overdekte ijsbanen gesloten bleven, was er veel animo om gebruik te maken van het skatecentrum. Zo kon het gebeuren dat er in plaats van twintig liefst drie keer zoveel rijders aan de slag gingen onder leiding van goede trainers. Medio vorige maand werd het Fieldlab experiment voor geselecteerde kadetten en junioren B al in goede banen geleid en ditmaal was het de beurt aan de senioren.

Geen Friese zege

Die konden bij de mannen en vrouwen hun kunsten vertonen op de 500 en 1000 meter, de puntenkoers en afvalkoers. Opvallend was dat daarbij onder de rook van Abe-Lenstra stadion geen Friese zege genoteerd kon worden. Het waren veelal dezelfde namen die kwam bovendrijven, zoals Luc ter Haar (Zeewolde) en Elsemieke van Maaren (Zuilichem) op de lange afstanden en de uit Koekange afkomstige Rémon Kwant (Heerenveen) en Elisa Dul (Oene) op het korte werk; de laatste pakte zelfs drie keer een podiumplek.

Ik was liever eerste geworden, maar Elisa is ook gewoon heel goed. Het is geen schande om van haar te verliezen

In de finale van de 500 meter ging dat ten koste van Moniek Klijnstra, die genoegen moest nemen met het zilver, voor junior en trainingsgenoot Bianca van der Meer (Elsloo). Desondanks stemde haar dat, na de zesde stek op de 1000 meter van vrijdag, wel tevreden. ,,Ik was liever eerste geworden, maar Elisa (Dul, red.) is ook gewoon heel goed. Het is geen schande om van haar te verliezen”, zegt de sprintster uit Sintjohannesga, die blij was dat er weer wedstrijden zijn.

Lees ook: Dankzij Fieldlabs was er op de skeelerbaan van Heerenveen weer wedstrijd voor toppers van de toekomst

Bevestiging krijgen

,,We hebben vorig seizoen heel weinig wedstrijden gehad en in de winter helemaal niks. Dat is echt een hele lange periode geweest en dan ben je blij dat je weer mag”, zegt de 28-jarige Klijnstra, die ook twijfels heeft gekend. ,,Want ik ben niet meer de jongste en dan ga je daar over nadenken. Dan is het zo’n eerste wedstrijd best wel even spannend om te zien hoe je ervoor staat. Het is fijn om een bevestiging te krijgen. Dan weet je weer waar je het voor doet en dat je het nog kan.”

Er wordt naar alle wedstrijden gekeken, dus het is zaak om je te laten zien en dan is het goed op het podium te rijden

Met als uiteindelijke doel het EK in het Portugese Canelas (van 18 tot en met 25 juli) en het WK van begin september in Cartagena (Colombia). Dat staat nog wel op de kalender, maar het is nog de vraag of dat doorgaat. Daar doe je het voor en dan wil je laten zien dat je erbij hoort." Dat is in eigen omgeving goed gelukt en dat moet een vervolg krijgen in Rotterdam, Wervershoof, Medemblik en bij het kwalificatiemoment in Heerde. ,,Maar er wordt naar alle wedstrijden gekeken, dus het is zaak om je te laten zien en dan is het goed op het podium te rijden.” Dat deed ook Bianca Rooseboom (Nijeholtwolde) met een bronzen plak op de afvalkoers, net als Ruurd Dijkstra uit Heerenveen.