Het wonder van Koudum: hoe een stel stoere knapen van Oeverzwaluwen de Friese voetbalwereld versteld doet staan en de beker wint

In het voorjaar van 1992 gebeurt iets onverwachts in de Friese voetbalwereld. Oeverzwaluwen, een derdeklasser nota bene, wint de noordelijke beker. In deel 12 van de Canon van het Friese voetbal: het sprookje van Koudum.

Theunis Enne de Vries (links) en zijn broer Hans de Vries wonnen in 1992 met Oeverzwaluwen de noordelijke districtsbeker.

Theunis Enne de Vries (links) en zijn broer Hans de Vries wonnen in 1992 met Oeverzwaluwen de noordelijke districtsbeker. Foto: Simon Bleeker Fotografie

Aan de Bovenweg 7 in Koudum liggen over de volle breedte van de keukentafel plakboeken, krantenknipsels en oude foto’s uitgestald. Herinneringen ophalen aan die krankzinnige bekercampagne in het seizoen 1991-1992 maakt Theunis Enne de Vries (58) en Hans de Vries (55) zoveel jaar na dato, nog altijd een beetje trots en gelukkig. De een, Theunis, was destijds de aanvoerder van de stuntploeg. De ander, Hans, met zes goals de topscorer.

Lees ook

Nieuws

menu