Het zondagvoetbal blaast in Fryslân ongekend snel de aftocht. Als achtste club maakt De Wâlden komende zomer de overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal

Het zondagvoetbal in Fryslân blaast ongekend snel de aftocht. Als er in september van dit jaar afgetrapt wordt voor een nieuwe voetbaljaargang gebeurt dat nog maar met 55 zondagclubs. 25 jaar geleden waren er nog 85 clubs actief in het zondagvoetbal. Deel twee over een tweeluik over de staat van het zondag amateurvoetbal in Fryslân.

De Wâlden-aanvoerder Wieger Sikkema viert op 28 november vorig jaar de gelijkmaker (1-1) tegen Zevenhuizen. De club uit Damwâlde, die direct na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht (1946), stapt komende zomer als achtste Friese club over van het zondag- naar het amateurvoetbal.

De Wâlden-aanvoerder Wieger Sikkema viert op 28 november vorig jaar de gelijkmaker (1-1) tegen Zevenhuizen. De club uit Damwâlde, die direct na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht (1946), stapt komende zomer als achtste Friese club over van het zondag- naar het amateurvoetbal. Foto: Rens Hooyenga

Met name de laatste tien jaar heeft er een buitengewone kaalslag in het zondagvoetbal plaatsgevonden. Door fusies en keuzes voor een overstap naar zaterdag als speeldag spelen nu SC Stiens, SC Joure, Bakhuizen, Harkema Opeinde, SC Leovardia, FC Wolvega, Zwaagwest-einde, SV Haulerwijk, ODV, UDIROS, Irnsum, Bergum, SC Franeker, SC Bolsward en SV Oosterwolde met hun eerste elftallen (alleen) nog op zaterdag.

Nieuws

menu