Het zou weleens een memorabele dag kunnen worden op de drafbaan Victoria Park in Wolvega, eindelijk is er weer publiek welkom

De drafbaan in Wolvega koerst woensdag bij wijze van uitzondering midweeks, in plaats van op de gebruikelijke vrijdag. Met een eerste start om 11.40 uur zou je niet veel publiek verwachten, maar dat kon nu nog weleens meevallen. Het is namelijk de eerste meeting sinds oktober vorig jaar dat er weer publiek welkom is. Naar dat moment is door de baan en de volgers van de sport wekenlang reikhalzend uitgekeken.

Er wordt vandaag voor het eerst sinds oktober vorig jaar weer met publiek gekoerst.

Er wordt vandaag voor het eerst sinds oktober vorig jaar weer met publiek gekoerst. Foto: Erik Huybers

Niemand kon bevroeden dat de baan na de koersen die op 9 oktober waren verreden maandenlang dicht zou zijn. Door de strenge lockdown die vlak daarna inging was het houden van evenementen en sportwedstrijden verboden. Enkele weken werd op plaatselijk en landelijk niveau geprobeerd om voor de drafsport een uitzonderingspositie te krijgen, maar die pogingen waren tevergeefs.

Wat de baanbestuurders daarna bedachten en ook uitvoerden was niet alleen briljant, het was achteraf gezien de redding van de sport. Besloten werd om de samenwerking aan te gaan met de baan in het Belgische Mons, vlakbij de Franse grens. Daar was, net als overigens in alle andere Europese landen waar een lockdown gold, het verrijden van koersen nog wel gewoon toegestaan.

Op 13 november werd de eerste ‘Wolvega in Mons meeting’ verreden. Aanvankelijk bestond de hoop dat dit maar een paar maal nodig zou zijn en dat daarna de baan in Wolvega weer open zou gaan, maar de wekelijkse optocht van paarden en rijders naar het zuiden duurde tot de laatste vrijdag in maart. Daarna pas ging bij de gemeente Wolvega het licht op groen om de eigen baan weer te gebruiken, zij het onder strikte voorwaarden. Sport was nog steeds taboe, het moesten ‘trainingsritten’ zijn waar uitsluitend profs in actie mochten komen en publiek nog altijd niet was toegestaan. Vandaag keert als gevolg van de recente versoepelingen eindelijk de normale situatie terug.

Een klein wonder

Dat er na de donkere vijf maanden zonder drafsport in Nederland nu weer op volle kracht wordt gekoerst is een klein wonder. De deelnemers en hun paarden konden in de wintermaanden net zoveel verdienen als normaal in Wolvega, alleen moesten ze er heel ver voor reizen. Dat heeft hun bedrijven op de been gehouden.

Wel heeft de gedwongen pauze in eigen land de drafbaan handenvol geld gekost. Kosten noch moeite werden gespaard om iedereen bij de sport betrokken te laten blijven. Om de band met het publiek in stand te houden werd zelfs de overbodig geworden DWDD ( De Wereld Draait Door ) studio gekocht.

Deze staat nu in de Action Skoatter zaal op de eerste verdieping van de baan op Wolvega. Van daaruit werd toen er in Mons werd gekoerst een Nederlandstalige talkshow met live koersverslagen gemaakt voor de kijkers thuis. De best bekeken uitzending was die op eerste kerstdag, met meer dan 20.000 kijkers.

Zoveel mensen zullen er vandaag niet kijken, laat staan langs de baan staan. Toch kon het sportief gezien ook weleens een memorabele dag worden. In het vierde programmanummer zou zomaar een nieuw baanrecord uit de bus kunnen rollen. De razendsnelle Indigo loopt in die koers voor het eerst over de sprintafstand en hij treft in Hindy Heikant en Irish Steel twee paarden die hem met wat partij voorbij de recordtijd van 1.11,1 van Ids Boko kunnen duwen.