Dit artikel is vandaag gratis

Gao bezorgt China eerste schaatsgoud op 500 meter, Nederlandse sprinters naast het podium

De Chinees Tingyu Gao bezorgde zijn land het eerste schaatsgoud ooit bij mannen op de langebaan. Foto: EPA

Tingyu Gao heeft China bij de Olympische Spelen op de 500 meter het eerste schaatsgoud ooit bij het langebaanschaatsen van de mannen bezorgd. De sprinter zette in Beijing in een historische race met 34,32 seconden een olympisch record neer.

De Chinees Gao behaalde vier jaar geleden bij de Spelen van Pyeongchang al brons. De Zuid-Koreaan sprinter Cha Min-kyu eindigde in de National Speed Skating Oval in 34,39 als tweede en won zo, net als in 2018, zilver. Het brons ging ook naar een Aziaat, namelijk de Japanner Wataru Morishige (34,49). Titelverdediger Havard Lorentzen uit Noorwegen kwam niet verder dan de vijftiende positie.

Geen rol van betekenis

De drie Nederlandse deelnemers speelden geen rol van betekenis. Debutant Merijn Scheperkamp, eind december winnaar van de kortste afstand bij het olympisch kwalificatietoernooi, deed het met 34,73 het beste. De 21-jarige rijder van Jumbo-Visma eindigde daarmee als twaalfde. Kai Verbij werd veertiende (34,87) en Thomas Krol (35,06) achttiende.

Scheperkamp kon bij de Spelen niet nog eens stunten, na zijn kunssttukje op de OKT, anderhalve maand geleden. ,,Het was een gemiddeld goede rit en geen fantastische rit. Die wil je hier eigenlijk wel neerzetten”, keek hij terug op zijn race. Winnaar Tingyu Gao noteerde 34,32. Scheperkamp zei in aanloop naar de wedstrijd al 34,3 te verwachten als winnende tijd. ,,Die tijd had ik goed, ja. Maar de mijne niet”, grapte hij. ,,Als ik dit zo zie en de Chinezen uit hun dak zie gaan, dan wil ik dat ook. Alleen het komt misschien net nog wat te vroeg.”

Geen extra zenuwen

Hij had geen last van extra zenuwen. ,,Ik probeerde er gewoon net zo in te staan als tijdens het OKT. Dat lukte prima. Maar ja, dit zijn toch de Spelen. En het is altijd een gekke wedstrijd. Ondanks alles mag ik wel tevreden zijn. Het is al heel wat om hier te staan. Dat wist ik van tevoren al. Om vervolgens een goede rit neer te zetten onder spanning doe je ook niet zo een, twee drie.”

De 500 meter begon wat later dan gepland. Dat kwam door een defect bij een van de dweilmachines. „Ik was al bijna klaar met mijn warming-up. Het is voor mij geen obstakel, maar toch leer je daar wel weer van. Bij de Olympische Spelen denk je dat alles tot in de puntjes is geregeld, maar toch kunnen daar dingen gebeuren die je niet in de hand hebt. Die neem ik dan weer mee.”

Scheperkamp keek na zijn olympische debuut snel vooruit naar de volgende Spelen, die over vier jaar in Italië zijn. ,,Ik wil nu vier jaar keihard trainen om er dan ook te staan. Ik ben heel erg gemotiveerd om dat te gaan doen. Van de rijders die voor mij zitten, komt 80 procent uit Azië of Noord-Amerika. Ik wil me daar tussen rijden. Ik denk dat dat kan, ik moet daar naartoe groeien.”

Niet verbaasd

Kai Verbij was niet verbaasd dat hij een bijrol speelde op de 500 meter. De sprinter, die zijn focus in Beijing vooral heeft liggen op de 1000 meter van komende vrijdag, moest zich tevreden stellen met de veertiende plaats (34,87 seconden). ,,In de afgelopen trainingen maakte ik niet heel veel snelheid voor mijn gevoel. Mijn voorgevoel klopte. Dat is dan in bepaald opzicht weer een fijne bevestiging”, zei Verbij wat cryptisch. ,,Het enige wat goed was, waren mijn eerste 40 meter. Normaal gesproken ben ik iemand die de hele ronde het snelst aflegt en nu doe ik helemaal niet mee. Dat hoort niet. Daar baal ik van. Tegelijkertijd weet ik waar ik aan moet werken.”

De 27-jarige Verbij, die vier jaar eerder bij de Spelen als negende eindigde op de kortste afstand, zei dat het ligt aan een combinatie van techniek en materiaal. Hij denkt dat hij dat in korte tijd voor elkaar kan krijgen. ,,Ik moet niet in paniek raken. Natuurlijk, ik heb nog maar zes dagen. Dat is niet heel lang, daar ben ik me bewust van. Maar ik ben wel iemand die snel kan switchen en snel aanpassingen aan kan.”

Op podium

Verbij en zijn trainer Jac Orie denken wel dat de schaatser op dit moment de kracht en inhoud heeft om het op de Spelen te laten zien. ,,Jac zegt ook: ik kan mijn vermogen gewoon niet kwijt. Ik heb genoeg pk’s. Het ligt niet aan het programma dat we gedraaid hebben. Het ligt echt wel een beetje aan mezelf, aan mijn techniek. Een combinatie van. We moeten snel keuzes gaan maken”, aldus Verbij. ,,Natuurlijk is de 1000 meter mijn speerpunt, maar ik reed wel met de intentie om ook op de 500 meter op het podium te eindigen.”

Het is de tweede keer op rij dat de Oranje-rijders bij de Spelen een bijrol spelen op de 500 meter. Ronald Mulder werd vier jaar terug zevende, Verbij negende en Jan Smeekens tiende. Bij Sotsji 2014 was het podium van de olympische schaatssprint met Michel Mulder, Smeekens en Ronald Mulder nog volledig Oranje gekleurd.

Nieuws

menu