Hockeyende tweeling Jetske en Sanne-Lies de Wolff uit Heerenveen kruisen voor het eerst de sticks in de derby tussen Quick Stick en MHC Leeuwarden

De tweeling Jetske en Sanne-Lies de Wolff uit Heerenveen speelden nog nooit eerder tegen elkaar in een officiële hockeywedstrijd. Maar zondag wel, in een echte derby. ,,Je weet precies hoe de ander hockeyt en wat haar bewegingen zijn.”

De hockeysters Jetske en Sanne-Lies de Wolff (r), staan morgen met respectievelijk HHC Quick Stick en MHC Leeuwarden voor het eerst in de competitie tegenover elkaar.

De hockeysters Jetske en Sanne-Lies de Wolff (r), staan morgen met respectievelijk HHC Quick Stick en MHC Leeuwarden voor het eerst in de competitie tegenover elkaar. Foto: Simon Bleeker

Het is alweer meer dan twintig jaar geleden dat Jetske en Sanne-Lies de Wolff, die 27 jaar geleden in omgekeerde volgorde ter wereld kwamen, kennismaakten met hockey in het algemeen. En met Quick Stick uit Heerenveen in het bijzonder.

Jarenlang maakte de tweeling goede sier in de aanvalslinie van de hoofdmacht van de Heerenveense hockeyclub, die het zelfs schopte tot in de landelijke eerste klasse. ,,We speelden in de A-jeugd al hoog en Quick Stick was in die tijd de toonaangevende club bij de vrouwen in Fryslân”, zegt Jetske de Wolff.

,,Quick Stick is best wel een kleine club, maar we waren heel ambitieus. Het is bijzonder dat je dan in de eerste klasse weerstand kunt bieden aan clubs als GCHC uit Groningen.” Wás, want aan al het goede komt vaak een eind. Ook aan de suprematie van Quick Stick.

,,Dat was zonde. Maar als je zo lang met dezelfde groep speelt en op zo’n hoog niveau, dan ga je meer van elkaar eisen. Dat zorgt af en toe voor wrijving en gaf aardig wat gedoe, waardoor de vaste kern uit elkaar viel”, vertelt Sanne-Lies de Wolff, die tot twee jaar geleden samenspeelde met haar zus.

Rugproblemen

Ze besloot medio 2019 zelfs te stoppen, terwijl haar zus verkaste naar Groningen (GCHC) om daar in de eerste klasse te spelen. Twee jaar duurde haar verblijf in de studentenstad en mede door de uitbraak van de pandemie en fysieke problemen werd het geen doorslaand succes. ,,Ik heb daar twee keer een half seizoen gespeeld en het plezier in het hockey teruggevonden. Maar ik moest er wel hard aan trekken en kreeg rugproblemen. Daardoor lukte het niet meer”, zegt Jetske de Wolff, in het dagelijks leven doktersassistente in Heerenveen.

Maar ook Sanne-Lies heeft te kampen met rug-problematiek. ,,We zijn tien weken te vroeg geboren en daar valt het mee te linken. Ik heb last van scoliose en daar ben ik in maart 2020 aan geopereerd. Jetske heeft ook last van de rug en daar kwamen ook nog eens onderrugproblemen bij. Het is een zwak punt, want we zijn best wel lang. Maar hockey lukt wel, dan heb ik er minder last van”. Sanne-Lies pakte in 2019 de draad als hockeyster weer op in Leeuwarden. ,,Ik wilde hockeyen waar ik woonde.”

Een onverdeeld genoegen werd het niet. ,,Ik heb vorig seizoen maar vijf wedstrijden gespeeld. Het was een rotseizoen vanwege een hardnekkige enkelblessure en ik had hele erge rugproblemen.”

Ze besloot ondanks haar verhuizing naar Heerenveen in het voorjaar om toch nog een jaartje voor Leeuwarden te blijven spelen. ,,Het is een leuke club en het niveau is goed. En het beviel me daar wel”, bekent Sanne-Lies de Wolff. ,,Ik had nooit verwacht dat ik Jet zou tegenkomen. Ook omdat ze destijds in Groningen speelde.”

Oude nest

Maar Jetske besloot na twee seizoenen een punt te zetten achter haar avontuur bij GCHC, omdat ze vanwege fysieke klachten bij de hoofdmacht buiten de boot dreigde te vallen. ,,Ik had geen zin om voor Jan Doedel heen en weer te reizen.”

En dus keerde de vriendin van ijshockeyer Kevin Nijland terug bij Quick Stick op het oude nest. ,,Ik zat in de medische molen en had een tijd niet gesport. Dus ik mocht het bij Quick Stick proberen. Daar ligt het niveau een stuk lager en dat is beter voor mijn rug. En als het niet gaat, dan stap ik eruit. Het is mooi dat ze daar begrip voor hebben. Ik heb pas twee weken geleden besloten echt te gaan spelen.”

Omdat Quick Stick het eerste damesteam in het seizoen 2020-2021 moest terugtrekken, was de club gedwongen bij een terugkeer weer van onder af aan te beginnen. Dus in de vierde klasse, waardoor Quick Stick en Leeuwarden voor het eerst sinds lange tijd weer aan elkaar werden gekoppeld. En de tweelingzussen Jetske en Sanne-Lies de Wolff ook. Voor het eerst. ,,Het is echt bijzonder. Wel leuk, maar ook gek. We hebben altijd samengespeeld en voelen elkaar perfect aan. En dan nu tegenover elkaar. Maar die onderlinge strijd heb je altijd als tweeling”, zegt Jetske de Wolff.

Leuke duelletjes

Voor Sanne-Lies was het wel een schrikmomentje, toen ze in de gaten had dat de tweelingzussen in de competitie tegenvoer elkaar zouden komen te staan. ,,Je weet wel precies hoe de ander hockeyt en wat haar bewegingen zijn. Het worden leuke duelletjes. Maar ik speel liever met je dan tegen je.” En dan ook nog tegen de club waarvoor ze jarenlang uitkwam. ,,Dat is ook wel een dingetje. Je bouwt de hele week wel spanning op, maar ik heb er wel zin in. Het is gewoon een spannende wedstrijd die je wilt winnen.”

Ook in de kleedkamer van Leeuwarden is derby het gespreksonderwerp en dat is af en toe wel lastig voor Sanne-Lies de Wolff. ,,Je maakt het nu wel eens van de andere kant mee en het gaat er soms fel aan toe. Zo van, ‘Ze kunnen niks’ en ‘Als het moet dan gaat het hardhandig’. Dan zwijg ik maar.”

,,De wedstrijd ligt wel gevoelig”, weet Jetske de Wolff. ,,Vooral omdat die al zo lang niet is gespeeld. Er is wel onderlinge strijd en dat begint vaak al op facebook.” ,,Maar als ik in de laatste minuut de winnende treffer kan maken, dan zal ik het zeker niet nalaten”, roepen de zussen in koor.

Maar een aparte gewaarwording zal het zeker zijn. ,,In de basis lijken we wel op elkaar. Ik heb geen betere medespeelster gehad dan Sanne-Lies. We konden elkaar feilloos vinden”, zegt Jetske.

Haar zus knikt. ,,Ik moet het wat meer van inzicht en de passing hebben. Jij hebt meer techniek, een betere balcontrole en je hebt op een hoog niveau op het middenveld gespeeld. Zij gaat ook wat gemakkelijker een man voorbij.” Jetske: ,,Maar jij scoort gemakkelijker.”

Meedoen om titel

Of dat morgen in Heerenveen van doorslaggevende belang zal zijn, moet blijken. ,,Als ik reëel ben heeft Leeuwarden meer kans. Ik weet wat jij aan voorbereiding hebt gedaan. En er staat een leuk team”, vindt Quick Sticker Jetske. ,,We gaan voor de winst, maar hebben een redelijk nieuw team. Je moet elkaar wel kunnen vinden. We vertellen elkaar alles. Maar niet qua tactiek.”

,,Je moet er heel goed opletten wat je zegt. Dat je niet teveel prijsgeeft. We willen in ieder geval met Roden, Dash en Quick Stick meedoen om de titel”, zegt Sanne-Lies.

Fryslân telt acht hockeyclubs

In 1891 introduceerde Pim Mulier het hockey in Nederland. Het waren ook hier de ijshockeyers (die toen bandyspelers heetten) die in Haarlem in de zomermaanden op gras gingen spelen. Kort daarna werden in Amsterdam (1892), Haarlem en Den Haag de eerste hockeyclubs opgericht. Hockey was aanvankelijk nog een exclusieve herenaangelegenheid. Dames moesten wachten tot 1910 voordat ze lid konden worden van een hockeyclub.

Met ruim een kwart miljoen (254.000) beoefenaars bezet hockey een plek in de top-zes van populaire sporten in ons land. De sport is het populairst is in het Gooi. Ook in Brabant en aan de kuststreek zijn er massaal hockeyclubs te vinden.

In het noorden van het land is de spoeling het dunst. In Fryslân is het hockeyen omstreeks 1926 begonnen. In dat jaar werd een toernooitje gespeeld in Heerenveen met deelname van teams uit Sneek, Drachten en Heerenveen. In Leeuwarden had twee jaar eerder op 1 oktober 2024 de eerste hockeyclub in Fryslân al het levenslicht gezien.

Er zijn nu acht clubs, waarvan HC Dokkum pas in april 2020 is opgericht. Die hebben (nog) geen vrouwen in competitie, net als MHC Sneek, JHC Stix (Joure), terwijl Lemmer uitkomt in de reserveklasse. Het hoogste spelende damesteam in Fryslân komt uit Drachten (Graspiepers) dat dit seizoen uitkomt in de derde klasse. In de vierde klasse waarin Quick Stick en Mixed Hockeyclub (MHCL) Leeuwarden uitkomen, speelt ook Harlingen.