Epke Zonderland traint in het oude fitnesscentrum in Heerenveen dat hij zolang de coronacrisis duurt tot zijn beschikking heeft. Foto: ANP

Hoe Friese sporters fit blijven tijdens de coronacrisis

Epke Zonderland traint in het oude fitnesscentrum in Heerenveen dat hij zolang de coronacrisis duurt tot zijn beschikking heeft. Foto: ANP

Fit blijven tijdens de coronacrisis is voor de meeste sporters nog wel te doen, maar specifiek trainen blijkt zonder benodigde attributen vaak andere koek. Zolang alle accommodaties op slot zitten, is het flink improviseren geblazen.

Het was een even mooie als opmerkelijke foto die afgelopen week op de sportpagina’s van De Volkskrant verscheen. Polsstokhoogspringer Menno Vloon zwevend over de lat in de tuin van zijn trainer.

Omdat alle trainingscentra voor topsporters in Nederland tot nader order gesloten zijn, moest de 25-jarige Zaandammer op zoek naar een alternatief. Dat vond hij bij coach Christian Tamminga, die achter zijn huis in een mum van tijd een complete polsstokhoogspring-installatie uit de grond heeft gestampt. Vloon maakt er dankbaar gebruik van en woont totdat het leven weer wat genormaliseerd is samen met zijn vriendin in een tuinhuisje naast de door hem zelf gebouwde aanloopbaan.

Tuin

Dat Vloon het net als turner Epke Zonderland (traint in een leegstaand fitnesspand) getroffen heeft, mag duidelijk zijn. Dat beaamt ook tienkamper Rody de Wolff (23). De atleet uit Sint Nicolaasga woont zolang het nationale trainingscentrum in Arnhem gesloten blijft weer bij zijn ouders. ,,Maar de tuin die zij hebben is niet groot genoeg om er een hoogspring-constructie neer te zetten.”

Erg? Welnee. De Wolff beseft als geen ander dat de relatieve rust waarin hij zijn loop- en krachttrainingen kan doen al een luxepositie is. ,,En bovendien zou het zomaar kunnen dat we binnenkort wél weer in kleine groepjes op Papendal kunnen trainen. Bij NOC*NSF wordt daar op dit moment druk over nagedacht.”

Altijd werken aan de perfecte grasmat, ook in een leeg stadion. https://t.co/naUvoIfDd0

— Friesch Dagblad SPORT (@FD_sport) April 13, 2020

Ook fierljepster Marrit van der Wal (21) weet niet waar ze aan toe is. Alle trainingen die normaal gesproken op de accommodatie van Fierljepferiening It Heidenskip worden afgewerkt, zijn opgeschort. ,,Mar it is net ferbean om mei groepkes fan twa, heechút trije minsken dochs wat spronkjes te meitsjen”, vertelt de houdster van het Nederlands record (18,19 meter). ,,Salang’t je mar oardel meter ôfstân nimme en bygelyks in famyljelid de polsstok beethâldt.”

Zelf heeft Van der Wal nog geen sprongen gemaakt. Wél traint ze thuis een hoop. ,,Ik haw de beskikking oer in klimpeal, doch krêfttraining en gean de dyk út te draven. En sa no en dan brûk ik it fierljepterrein ek om myn oanrin te ferbetterjen.”

Afstand houden

Waar fierljeppen het voordeel heeft geen contactsport te zijn, is dat voor boksen anders. Met elkaar sparren is door de verplichte anderhalve meter afstand onmogelijk. En dus zit er voor bokser Farshid Bos (18) uit Leeuwarden niets anders op dan tegen een zak stoten of puur op techniek te trainen. Gelukkig kan hij tot zijn vreugde wel terecht in de boksschool van BAV Frisia in Leeuwarden, want thuis heeft hij geen bokszak aan het plafond hangen.

,,De afspraak is dat er niet meer dan drie mensen in de zaal aanwezig zijn, zodat we afstand kunnen houden”, zegt Bos, die flink moet wennen aan de nieuwe trainingsvorm. ,,Ik probeer elke dag te gaan, maar het trainen is heel anders. Het sparren is bij boksen het meest intensieve onderdeel. Nu dat niet kan, is het lastiger om op gewicht te blijven. Ik ben nu drie kilo zwaarder. Ook vind ik het fijn om ergens naartoe te werken, maar wie zegt dat we dit jaar nog wedstrijden kunnen boksen?”

Het zou zomaar kunnen dat we binnenkort weer in kleine groepjes op Papendal kunnen trainen

Dat maakt het voor Bos moeilijker om de motivatie er in te houden. ,,Anders had ik altijd zin om te trainen en nu is dat soms niet zo. Maar ik train wel door. Dat áls we weer kunnen boksen, ik fit genoeg ben om weer in de ring tegenover iemand te staan.”Ook het trainingsschema van roeister Ymkje Clevering (24) ziet er anders uit. Normaal gesproken zou ze met haar teamgenoten trainen op de Bosbaan in Amsterdam, maar in een roeiboot is het ook lastig afstand houden van elkaar. ,,Ik woon samen met drie andere roeiers en we hebben vrij snel een roeimachine plus spinningfiets gekregen om te kunnen trainen.”

Clevering kan met een skiff, een eenpersoons-roeiboot, alsnog wel het water op. ,,Maar ik roei mijn wedstrijden altijd samen met anderen, dus in je eentje is het een hele andere discipline”, aldus de Haulerwijkse, die er ook op de racefiets op uittrekt. ,,Deze week ben ik nog vanuit Amsterdam naar Friesland gefietst. Dat was ook niet verkeerd met dit weer.”

Voor de korfballers van LDODK vormen de play-offs om het landskampioenschap nog altijd een stip aan de horizon. Om fit te blijven, doet Marloes Frieswijk (24) naast hardlopen en skeeleren veel core-oefeningen. ,,Maar schieten op een korf, zoals mijn broer Julian dat wel doet, zit er thuis niet in, aangezien ik geen tuin heb.” Iedereen doet wat binnen zijn of haar mogelijkheden ligt, stelt Frieswijk. ,,Improviseren geblazen dus. En de een heeft nu eenmaal meer attributen in huis dan de ander.”

U kunt ons helpen de journalistieke onafhankelijkheid in Fryslân te waarborgen. Klik hier om een bijdrage te leveren.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het coronavirus? Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief