Hoe gesmolten asfalt de carrière van Beloki voorgoed veranderde

De warmte vormt met temperaturen van tegen de veertig graden deze dagen een extra tegenstander voor de renners in de Tour de France. Zo ook zestien jaar geleden, toen Joseba Beloki op weg naar Gap als gevolg van smeltend asfalt hard onderuit ging en nooit meer de oude werd.

Joseba Beloki smakt tegen de grond door gesmolten afval.

Joseba Beloki smakt tegen de grond door gesmolten afval. Foto: AFP

Meer dan een miljoen keer is het YouTube-filmpje inmiddels bekeken, waarop te zien is hoe Beloki in de afdaling van de Col de la Rochette de macht over het stuur verliest, begint te slingeren en tegen het wegdek smakt. Geletruidrager Lance Armstrong – die op dat moment vlak achter hem rijdt – besluit in een oogwenk naar links te sturen en voegt zich na een kleine omweg door een weiland even later weer bij de rest van de favorieten. Je kunt van de gevallen Amerikaanse Tourheld zeggen wat je wilt, maar dat zijn stuurmanskunst van wereldklasse was, staat buiten kijf.

Joseba Beloki heeft daar die veertiende juli van 2003 echter maling aan. Zijn Tour – die hij van plan was te winnen – is voorbij. Een hard gelag voor de Spaanse hoop in bange wielerdagen. Want het is de ONCE-kopman die zijn landgenoten acht jaar na de laatste triomf van vijfvoudig winnaar Miguel Indurain weer de Tourzege moet bezorgen.

Zo dansen op de pedalen als tijdens de Tour van 2003 doet Beloki na zijn valpartij nooit meer

Dat Beloki zich in die positie bevindt, is gezien de leeftijd waarop hij prof wordt (25) bijzonder. Maar na twee derde plaatsen (2000, 2001) en één tweede stek (2002) lijkt meedoen om de gele trui bij zijn vierde deelname een logisch doel.

Weinig aanvalslust

Waar hij voorheen fel bekritiseerd werd vanwege een gebrek aan aanvalslust, toont Beloki tijdens de Tour van 2003 een ander gezicht. Waar hij kan, kiest hij voor het offensief. Ook in de negende etappe naar Gap. De Baskische klimmer probeert uit alle macht de eerder ontsnapte Alexandr Vinokoerov bij te halen en zodoende het geel van klassementsleider Armstrong onder druk te zetten.

Tot die bocht in de laatste afzink richting Gap dus. Roerloos blijft Beloki liggen op het brandend hete asfalt, terwijl de ene na de andere renner aan zijn voeten voorbij flitst. De medische diagnose: een gebroken dijbeen, pols en elleboog.

Dertien in dozijn-renner

Eenmaal hersteld van zijn blessures, stapt Beloki een jaar later ‘gewoon’ weer op. Maar zo dansen op de pedalen als tijdens de Tour van 2003 doet hij in dienst van Saunier Duval, Liberty Seguros en Astana nooit meer.

Beloki is een dertien in een dozijn-renner geworden, wiens naam ook nog eens opduikt in het dopingschandaal rondom arts Eufemiano Fuentes. Naar een nieuw contract kan hij vervolgens fluiten.

Wanneer zich eind 2007 nog steeds geen ploeg voor de op dat moment al anderhalf jaar werkloze Beloki heeft gemeld, besluit hij zijn carrière te beëindigen. Een carrière die in de knop gebroken werd, op weg naar Gap.

In de rubriek Andere tijden Tour blikt de sportredactie van het Friesch Daglad terug op bijzondere momenten uit de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk

Nieuws

Meest gelezen