Wielrenster Anouska Koster ziet ploeggenoot Marianne Vos wel voor medailles gaan tijdens wegwedstrijd bij Olympische Spelen in Tokio

In de rubriek De vooruitblik kijkt het Friesch Dagblad vooruit naar een evenement dat binnenkort plaatsvindt. Vandaag aandacht voor de olympische wegwedstrijd (wielrennen) tijdens de Spelen van Tokio. Zaterdag kwamen de mannen in actie, zondag is het de beurt aan de vrouwen. We belden met Anouska Koster uit De Westereen, ploeggenoot van titelfavoriet Marianne Vos bij Jumbo-Visma.

Vreugde bij Marianne Vos na het veroveren van de olympische titel in 2012.

Vreugde bij Marianne Vos na het veroveren van de olympische titel in 2012. Foto: IAN LANGSDON IAN LANGSDON

Hoi Anouska, heb je de wekker al gezet?

,,Haha! Nog niet, maar ik ga wel kijken naar de vrouwenwedstrijd. Zondag meteen om zes uur ‘s ochtends klaarzitten voor de start gaat me te ver, want ik moet later op de dag zelf nog trainen, maar de laatste twee uur wil ik absoluut zien.”

Dan naar de Nederlandse vrouwenploeg, bestaande uit Annemiek van Vleuten, Marianne Vos, Anna van der Breggen en Demi Vollering. Die kunnen allemaal winnen...

,,Klopt. Ze vormen een ongelooflijk sterk blok. Voor Demi wordt het de eerste keer dat ze aan de Spelen meedoet, maar de andere meiden hebben meer ervaring en willen allemaal maar één ding: olympisch kampioen worden.”

Gaan die ambities wel samen?

,,Daar maak ik me geen zorgen over. Hoewel ze normaal gesproken bij verschillende teams rijden zijn Annemiek, Marianne en Anna professioneel genoeg om te weten dat het het belangrijkste is dat er een Nederlandse vrouw als eerste over de finish komt.”

Hoop je stiekem niet net iets meer op jouw ploeggenoot Marianne Vos?

,,Het heeft weinig zin dat te ontkennen. Marianne is een topper, met wie ik al heel lang koers.”

Negen jaar geleden werd ze al eens olympisch kampioen in Londen. Jij was toen nog maar achttien…

,,Is het alweer zo lang geleden? Blijkbaar wel dus. Dat Marianne nog steeds tot de medaillekandidaten behoort, zegt veel over de grote sportvrouw die ze is. Een paar jaar geleden heeft ze even een dipje gehad, maar daar is ze gelukkig weer uit gekomen en als ik haar nu rond zie rijden, dan vindt ze het spelletje nog veel te mooi om er al mee te stoppen.”

Jouw eigen olympische ambities, hoe zit het daarmee?

,,Die heb ik eigenlijk niet. Natuurlijk, het zou heel mooi zijn om aan de Olympische Spelen mee te doen, maar als je naar het aantal sterke rensters in Nederland kijkt, dan is dat voor mij nu gewoon niet realistisch.”

Toch rijden er in Tokio genoeg buitenlandse vrouwen rond die jou in een andere koers niet zouden kunnen volgen.

,,Dat is zo, maar de regels zijn nu eenmaal zoals ze zijn. Nederland mag maar met vier rensters starten en ik heb de pech dat ik onderdeel van een supersterke generatie ben.”

Wat wordt je volgende koers?

,,De Tour de Belle Isle en Terre, een tweedaagse in Frankrijk eind volgende week. Ik heb die wedstrijd nog nooit gereden en kijk er ontzettend naar uit.”