Sisca Folkertsma, voetbalster van FC Twente, zag haar olympische selectie voor Oranje stiekem al een beetje aankomen

In de kleedkamer van het Friesch Dagblad zitten acht (oud)topsporters die om de beurt hun licht laten schijnen over sport in de breedste zin van het woord. Deze week voetbalster van FC Twente en international Sisca Folkertsma (24) uit Sloten.

Sisca Folkertsma (r) in actie tijdens het oefenduel van Oranje met Italië op 10 juni 2021.

Sisca Folkertsma (r) in actie tijdens het oefenduel van Oranje met Italië op 10 juni 2021. Foto: ELISABETTA BARACCHI

Hoi Sisca, gefeliciteerd met je uitverkiezing voor de olympische selectie van de Oranje Leeuwinnen.

,,Dankjewel, ik ben er ontzettend blij mee.”

Dat kan ik me voorstellen. Hoe kreeg je het te horen?

,,We waren als team de afgelopen week bij elkaar en na onze wedstrijd tegen Noorwegen hebben we de volgende dag allemaal individuele gesprekjes gehad met bondscoach Sarina Wiegmann. Daar werd verteld of je erbij was of afviel. Voor velen was dat een prettig gesprek, voor sommigen niet. Voor mij gelukkig wel, al heb ik op dat soort momenten ook altijd te doen met de meiden die slecht nieuws kregen.”

Richten op rechtsbackpositie

Dat siert je. Maar je bent er bij en dat is prima, zoals Wolter Kroes dat dan zingt. Had je het verwacht?

,,Op basis van de laatste week wel, omdat ik in de basis mocht starten als rechtsback. Op die positie richt ik mij de komende tijd in Oranje. Bij FC Twente stond ik de laatste weken opgesteld als linker centrale verdediger in een systeem met drie achterhoedespelers. Dat ging ook prima.”

Wat heet. Gewoon kampioen geworden in de eredivisie.

,,Het lijkt alweer een jaar geleden. De tijd vliegt voorbij.”

Wie heb je als eerste gebeld na het goede nieuws van Wiegmann?

,,Mijn vriendin en daarna mijn ouders en de familie. De belangrijkste mensen in mijn leven.”

In de video waar de selectie werd aangekondigd, lag toch maar mooi even het shirt van je oude amateurclub vv Sleat.

,,Dat zag ik ook. Echt heel erg leuk gedaan. Er kwamen meteen wel wat herinneringen naar boven. In de groep werd ook al gezegd dat ze nog nooit van die club hadden gehoord. Dat snap ik ook wel, maar dat maakt het wel weer leuk dat Sleat werd genoemd.”

Mannenvoetbal

Hebben jullie met de Leeuwinnen gekeken naar de verrichtingen van jullie mannelijke collega’s?

,,Jazeker. Op zondagavond hebben we de wedstrijd tegen Oekraïne gekeken en hadden we allemaal ons eigen oranje shirt aan. En in de vrije tijd keken we af en toe naar andere wedstrijden.”

Ook naar Denemarken - Finland?

,,Toen zaten we in bespreken, maar toen we de zaal uitliepen hoorden we van het drama rond Christian Eriksen. Dat is toch schrikken, hoor. Ook al gebeurt het ver weg, het voelt wel als dichtbij. Gelukkig gaat het goed met hem. Wij hebben er als speelsters wel met elkaar over kunnen praten. Zo zie je maar weer dat je leven in een handomdraai volledig kan veranderen, zonder dat je er zelf iets aan kunt doen. Je moet genieten van het leven.”

Zo is dat. Jij bent nu vrij en gaat dat ook doen?

,,Klopt. Even een paar dagen vakantie. Mijn vriendin en ik zijn onderweg in het busje naar de kust. We zijn wel strandmensen, dus als we vrij zijn en het is mooi weer dan doen we dat het liefst. We overnachten op een camping in ons busje, dat is echt even het vakantiegevoel. Over een week moeten we ons alweer melden bij Oranje en vanaf dat moment is het, op een paar vrije dagen tussendoor na, in één streep door naar de Spelen.

Hoe is je Japans?

,,Net zo goed als hun Fries, denk ik.”