Oud-judoka Margriet Bergstra uit Lemmer over turner en dorpsgenoot Epke Zonderland: 'Ik hoop voor hem op mooi afscheid'

In de kleedkamer van het Friesch Dagblad zitten acht (oud-)topsporters, die om de beurt hun licht laten schijnen over sport in de meest brede zin van het woord. Vandaag Margriet Bergstra (28) oud-topjudoka uit Lemmer.

Margriet Bergstra.

Margriet Bergstra. Foto: FD

Hallo Margriet, de Spelen in Tokio gaan vandaag officieel beginnen. Betekent dat dat jij vanaf nu elke dag aan de buis gekluisterd zit?

,,Ik denk wel dat ik heel veel sporten ga volgen. Althans dat is wel de bedoeling. De Spelen zijn vanaf nu op sportgebied leidend. Ik vind het leuk en het is altijd een hele happening. En het is leuk om vriendinnen en andere mensen die je persoonlijk kent te volgen. Ik heb in Arnhem in een topsporthuis gewoond, met naast judoka’s ook een aantal atleten.”


De sport waar jij mee vergroeid bent is natuurlijk judo. Wat verwacht je van de Nederlandse delegatie?

,,De Nederlandse delegatie moet in staat worden geacht om een aantal medailles te pakken. Maar zeker is het niet, want je moet ook een beetje geluk hebben bij de loting. Winnen en verliezen ligt altijd heel dicht bij elkaar.”


Bij de vrouwen doen Sanne Verhagen, Juul Franssen, Sanne van Dijke, Guusje Steenhuis en Tessie Savelkouls mee. Bij de mannen hebben Tornike Tsjakadoea, Frank de Wit, Noël van ’t End, Michael Korrel en Henk Grol zich geplaatst. Waar kijk je met bijzondere aandacht naar?

,,Sanne van Dijke en Guusje Steenhuis. Dat zijn mijn beste vriendinnen en daar ben ik destijds het olympisch traject mee gestart. Uiteindelijk ben ik zelf afgehaakt, maar ik heb het grootste deel van de Road to Tokio met hen doorlopen. Ik zie ze nog regelmatig als we een bakje doen. Maar ik ken natuurlijk alle judoka’s, zoals Tornike (Tsjakadoea, red.), ook een Fries.”


Vind je het nog pijnlijk dat je er zelf niet bij bent? Of is dat een gepasseerd station?

,,Het is niet meer pijnlijk, dat heb ik inmiddels achter me gelaten. Al had ik er natuurlijk graag bij willen zijn.”


De Olympische Spelen zijn voor veel mensen het moment om ook eens andere sporten te volgen dan ze normaal doen. Waar kijk jij naast het judo nog meer naar uit?

,,Ik kijk ook graag naar het turnen en atletiek. En voetbal, dat is woensdag al begonnen. Daar kijk ik allemaal wel naar. Maar ook naar skateboarden en windsurfen. Ik vind eigenlijk alles wel leuk om naar te kijken. Ik kom uit een sportief gezin en heb heel veel verschillende sporten gedaan. En vanuit die achtergrond is mijn brede interesse voor sport ontstaan.”


En dan is het natuurlijk ook nog jouw dorpsgenoot Epke Zonderland. Krijgt hij een afscheid in stijl denk je?

,,Er is niets aan te merken op zijn carrière. Ik weet nog goed hoe hij in 2012 in Londen aan de rekstok de gouden medaille won. Ik zag het destijds op televisie in een trainingshal in Japan. Ik hoop echt dat hij een mooi afscheid krijgt. Dat gunt iedereen hem.”


Ga je ook op vakantie?

,,Ik heb na vandaag vakantie, net als iedereen in het zuiden, en dan ben ik vijf weken vrij. Ik ga volgende week een paar dagen naar Berlijn, maar het is nog even afwachten hoe het komt. Laten we hopen dat het wat losloopt allemaal en ons land niet wordt opgeschaald naar hoog-risico. Na die vijf weken mag ik voor halve dagen weer judo geven op school en daar kijk ik echt naar uit.”