In honderd jaar georganiseerd voetbal in Grou is het woord ‘mienskip’ nooit ver weg

De Grouster voetbalclub GAVC bestaat 100 jaar. Aan de hand van het jubileumboek ‘Us club út Grou, dy bliuwe wy trou’ neemt het Friesch Dagblad een duik in de geschiedenis.

Begin jaren zestig. Jeugdtrainer Gerrit van Stralen onderwijst de jongens van 3B. Van Stralen was de eerste jeugdtrainer en het grote voorbeeld van oud-Heerenveentrainer Foppe de Haan.

Begin jaren zestig. Jeugdtrainer Gerrit van Stralen onderwijst de jongens van 3B. Van Stralen was de eerste jeugdtrainer en het grote voorbeeld van oud-Heerenveentrainer Foppe de Haan. Foto: Archief GAVC

‘Zouden deze zes jongens destijds enig idee hebben gehad dat er vanuit hun kleine vereniging een dergelijke grote vereniging zou groeien?’ De vraag stellen - en voorzitter Bert Nicolai doet het in het voorwoord van het jubileumboek - is hem beantwoorden. Nee, Douwe de Haan, Klaas Sjoerdsma, Hette S. de Jong, Hans B. de Jong, Fedde Jansma en Fokke Jansma zullen dat vast en zeker niet bevroed hebben toen ze op 22 oktober 1922 in Grou de voetbalclub Victoria oprichtten.

Nieuws

menu