Inlineskater Berber Vonk: resultaat- en doelgerichtheid op wieltjes, met oog voor zorg in de lokale gemeenschap

In de rubriek Hoogst persoonlijk vragen we elke week een bekende uit de sportwereld het hemd van het lijf. In aflevering 95: Berber Vonk (24). Afkomstig uit Appelscha, woonachtig in Heerenveen. Combineert marathonschaatsen met inlineskaten op hoog niveau en doet deze maand in die laatste discipline mee aan de EK in Portugal. Studeerde eerder dit jaar af als sociotherapeut/agoog.

Berber Vonk.

Berber Vonk. Eigen foto

Beste eigenschap?

,,Mijn resultaat- en doelgerichtheid. Ik ben een persoon die een doel voor ogen heeft en dat wil behalen door middel van goede resultaten. Ik doe hier vrijwel alles voor. Zo probeer ik mijn topsportleven te combineren met mijn baan in de verslavingszorg.”

Hoe zou je jezelf in één zin willen omschrijven?

,,Ik ben het soort vrouw dat doorgaat tot honderd, ook al kost het haar haar vrije zaterdag.”

Als ik terugdenk aan mijn kindertijd dan…

,,Was ik een energiek en vrolijk kind dat nergens bang voor was. Ik heb altijd moeten opboksen tegen twee oudere broers die ervoor hebben gezorgd dat ik het beste uit mijzelf wil halen.”

Sociale media?

,,Instagram en pinterest, ik houd ervan om domweg plaatjes te kijken en ideeën op te doen.”

Dat er volgende week met de EK inlineskaten eindelijk weer een groot skeelerkampioenschap georganiseerd wordt is….

,,Een groot wonder. In deze coronatijd hebben we überhaupt lang moeten wachten op inlinewedstrijden en als er dan een Europees kampioenschap wordt georganiseerd is dat natuurlijk geweldig. Hopelijk kunnen de wereldkampioenschappen in september ook nog doorgaan. Dat zou de kers op de taart zijn.”

Waar kan je je aan ergeren?

,,Aan mensen die altijd te laat komen of smakken tijdens het eten.”

Waar zou je vrijwilligerswerk willen doen?

,,In ontwikkelingslanden. Ik vind het geweldig om mensen te kunnen helpen, verzorgen en kennis bij te brengen in een lokale gemeenschap.”

Beste inlineskater aller tijden?

,,Valentina Berga-Belloni, oftewel mijn coach bij KNSB Talent Team Noord. Zij heeft meerdere WK-titels behaald binnen het inlineskaten en blijft voor mij een groot voorbeeld.”

Zelf derde worden of iemand anders helpen winnen?

,,Iemand anders helpen winnen, want dat is het enige dat telt. Of ik nou zelf degene ben die als eerste over de finish komt of een van mijn ploeggenoten maakt voor mij geen verschil.”

Geloof of bijgeloof?

,,Bijgeloof, ik strik altijd eerst mijn rechterskeeler voordat ik mijn linkerskeeler strik. Zo heb ik nog wel meer van dat soort trekjes voordat ik ergens mee begin.”

Wat bijna niemand over mij weet is…

,,Dat ik Fries kampioen turnen ben geweest in mijn jongere jaren. Voordat ik ben gaan skeeleren deed ik aan turnen en volleybal.”

Wanneer voor het laatst gehuild?

,,Niet zo lang geleden helaas. Mijn moeder heeft een aantal weken geleden een hersenbloeding gehad op haar vakantie in Spanje. Momenteel is ze weer thuis en aan het herstellen. Toen mijn moeder eindelijk weer in Nederland was, waren er tranen van geluk!”

Met welke bekende Nederlander zou je wel een week willen ruilen?

,,Max Verstappen. Lekker scheuren in een Formule 1-wagen wetende dat er geen paars/witte envelop op de mat komt te liggen. Daarnaast zou ik wel eens willen voelen hoe het is om te trainen voor een grand prix.”

Favoriete eten?

,,Een hele bijzondere combinatie: gnocchi met suiker en roomboter. Maar voor een echte Italiaanse pizza kun je mij ook wakker maken.”

Grootste blunder?

,,Ik legde mijn portemonnee tijdens het tanken boven op de auto en ben weggereden zonder die er weer af te halen. Een paar maanden later kon ik mijn rijbewijs en ov-chipkaart bij het gemeentehuis ophalen. De portemonnee heb ik nooit meer teruggezien.”

Bewondering voor?

,,Mijn vader en moeder, die vanaf het begin van mijn sportcarrière iedere dag met mij in de weer waren om mij naar trainingen en wedstrijden te brengen, zowel in binnen- als buitenland. Naast hun eigen werkzaamheden hadden ze een dagtaak aan mij. Ik ben ze hiervoor onwijs dankbaar.”

Favoriete muziek?

,, Man in the mirror van Michael Jackson. In dit nummer, dat ik vroeger vaak luisterde met mijn vader, gaat het erom dat als je de wereld wil veranderen, je eerst jezelf zou moeten veranderen. Want als je jezelf niet kan veranderen, hoe kan je dan de wereld helpen?”

Over tien jaar?

,,Hoop ik mooie wereldreizen te hebben gemaakt. Ik weet niet of ik dan nog op hoog niveau sport, want ooit zou ik graag bij defensie als bedrijfsmaatschappelijk werker aan de slag willen. Deze carrière is niet te combineren met mijn sportcarrière dus zal ik keuzes moeten maken. Maar dat is een zorg voor later.”