Publiekslieveling van Engeland Jack Grealish beheerst de kunst van het opstaan

In de rubriek EKsklusyf werpt het Friesch Dagblad elke dag licht op een persoon van een deelnemend land aan het Europees kampioenschap voetbal.

Jack Grealish applaudisseert naar de Engelse fans op de tribune.

Jack Grealish applaudisseert naar de Engelse fans op de tribune. Foto: AFP

Trouwe volgers van de Premier League kennen hem al jaren. Mensen die Engelse clubs alleen volgen als ze in de Champions League of Europa League spelen, zullen verbaasd opgekeken hebben. Tegen Schotland, maar ook tegen Duitsland, werd vanaf de tribune ineens geroepen om Jack Grealish. De publiekslieveling van de Engelsen.

Hoe komt het dat een speler van Aston Villa, waar Grealish al vanaf zijn twaalfde jaar speelt, het hele Engelse volk achter zich weet te scharen? Om daar een antwoord op te vinden, moet er verder gekeken worden dan alleen naar de voetballende capaciteiten. Die zijn natuurlijk dik in orde, maar niet leidend in de stemming rondom zijn personage.

Pub

Grealish is namelijk ‘echt’, zo is de opvatting in het land. Want in Engeland zijn de voetbalsupporters namelijk dol op voetballers die in een andere omstandigheid gewoon bij ze op de tribune of in de pub hadden kunnen zitten. Het toeval wil dat Grealish geboren is met een talent en daar goed mee is omgesprongen.

Dat is niet altijd het geval. Grealish is namelijk een speler met een rafelig randje. Een persoonlijkheid, die er niet altijd van houdt om binnen de lijntjes te kleuren. Mensen maken fouten. Voetballers zijn mensen. Grealish maakt fouten. Er zijn nog altijd beelden te vinden van hoe hij dronken in een auto stapt en meerdere geparkeerde auto’s toucheert bij het wegrijden. Om maar een voorbeeld te noemen.

Rasvoetballer

Aston Villa heeft hem wel eens uit de selectie gezet, maar boos blijven op hun kind van de club bleven ze nooit. Daarvoor is hij te populair bij de achterban en te goed op het veld. De aanvallende middenvelder, die ook op de buiten uit de voeten kan, is een rasvoetballer van het puurste soort. Acties maken, uitdagen, creatieve oplossingen zoeken en altijd denken aan aanvallen. Voor een tegenstander is het heerlijk om zo’n speler te raken. Dat doen ze dan ook maar wat graag.

En niet alleen tegenstanders op het veld. Als Aston Villa op 10 maart 2019 de stadsderby met Birmingham City speelt, wordt hij aangevallen op het veld door een aanhanger van Birmingham. Maar het is Grealish die het laatste lacht, door na rust het winnende doelpunt te scoren voor Aston Villa. Het schoolvoorbeeld van sportieve wraak nemen.

Maar wat er ook gebeurt in zijn privéleven of op het veld, Grealish staat altijd weer op. Voor de Engelsman met Ierse roots - Grealish speelde nog zes interlands in de onder-21 van Ierland voordat hij voor Engeland koos - is veel interesse. Afgelopen week dook het gerucht op dat Manchester City liefst honderd miljoen over zou hebben voor Grealish. Maar dit EK is hij ‘gewoon’ bankzitter.

Doorn in het oog

Dit is het enige smetje op het voetbalfeest van de Engelse supporters, ervan overtuigd dat ze dit EK de titel gaan winnen. Tegen Schotland valt hij in, maar kan de ban niet breken. Dat lukt hem wel tegen de aartsrivaal Duitsland in de achtste finales. Na zijn invalbeurt begint de 1-0 van Raheem Sterling bij hem en zelf heeft hij de assist in huis op de 2-0 van Harry Kane. In de halve finale met Denemarken wordt hij gebracht om wat te forceren. Dat lukt, maar als dank haalt Southgate hem meteen na de voorsprong van het veld om een verdediger te brengen. Een doorn in het oog van voetballiefhebbers, maar de bondscoach gelooft dat de Europese titel achterin te winnen is.

Van sterallures geen sprake, ook al lijkt zijn kapsel sterk op dat van David Beckham in zijn jongere jaren. Inclusief het haarbandje. Net zoals zijn mogelijk toekomstig teamgenoot bij Manchester City Phil Foden met een geblondeerd kapsel al een ode bracht aan Paul Gascoigne. Jack Grealish is Jack Grealish, wat je ziet is wat je krijgt. Helaas vooral als bankzitter.

En dat is balen. Want hij had ook ergens anders kunnen zitten dan op de bank van Engeland, hoezeer hij ook geniet van zijn invalbeurten. Een recente uitspraak van Grealish bevestigde onbedoeld waarom de Engelse supporters zo van hem houden. Grealish houdt van voetbal, maakt niet altijd de beste keuzes in zijn leven, maar is wel een liefhebber. Grealish is zoals zij. „Als ik geen voetballer was geweest, zou ik net als mijn vrienden in de pub zitten om naar Engeland te kijken. En lekker zuipen.”