Jamal Musiala kon dinsdag niet verliezen met Duitsland tegen Engeland in de achtste finale van het EK voetbal, maar deed dat toch

In de rubriek EKsklusyf werpt het Friesch Dagblad elke dag licht op een persoon van een deelnemend land aan het Europees kampioenschap voetbal.

Jamal Musiala in actie namens Duitsland.

Jamal Musiala in actie namens Duitsland. Foto: ANP

Verwachtingsvol keek de voetbalwereld uit naar dinsdagavond. Een affiche om van te smullen. Twee aartsrivalen die in een rechtstreeks duel streden om een plek in de kwartfinale van het EK, wetende dat het schema richting de finale niet bepaald ongunstig is. Op de bank bij de Duitsers zat een speler die acht maanden eerder nog het shirt van Engeland droeg. Jamal Musiala kon in de ogen van velen niet verliezen.

Hij is misschien wel de grootste rijzende ster die aanwezig was op dit toernooi. Was. Want Musiala is inmiddels naar huis. Het mooiste affiche van de achtste finale kreeg niet de glans die het verdiende, al was het lastig voor de 22 hoofdrolspelers om de spectaculaire wedstrijden van maandagavond op te volgen. En met de behoudende speelstijl van de Engelsen, hielden de kenners al een klein beetje rekening met een tegenvaller.

Kiezen

In februari van dit jaar stonden Engeland en Duitsland ook al tegenover elkaar. Niet op het veld, maar in het hoofd van het toen zeventienjarige toptalent. Want het werd tijd om te kiezen voor de middenvelder. Uitkomen voor Die Mannschaft , of voor The Three Lions ? De aanvallende middenvelder van Bayern München heeft namelijk zowel een Brits als een Duits paspoort.

Musiala, op 26 februari 2003 geboren in Stuttgart en opgegroeid in Fulda, verhuisde op zijn zevende naar Engeland, omdat zijn moeder aan de universiteit van Southampton ging studeren. Hij kwam al snel terecht in de jeugdopleiding van Southampton, dat wel vaker een goed oog heeft gehad voor talent. Hij maakte er zoveel indruk, dat vier maanden later Chelsea al op de stoep stond. Het was 2011 en Musiala is pas acht jaar oud.

Stormachtige ontwikkeling

Hij ging naar de Whitgift School in Croydon, waar ook spelers als Callum Hudson-Odoi (Chelsea), Nigeriaans international Victor Moses (Spartak Moskou) en oud-Ajacied Bertrand Traoré (Aston Villa) naar school gingen.

Hij zou tot zijn zestiende in Londen wonen en spelen. Acht jaar lang droeg Musiala het shirt van Chelsea, waarin de aanvallende middenvelder zich stormachtig ontwikkelde. Tussen 2016 en 2020 kwam hij 25 keer uit voor vertegenwoordigende jeugdelftallen van Engeland. Op zijn dertiende debuteerde hij voor Engeland onder-15.

Verhuizen

Daarna volgt hij de overstap naar Duitsland in 2019. Nu is het zijn moeder die met hem meeverhuist. Terug naar ‘huis’. Bayern München overtuigde hem dat een overstap naar Der Rekordmeister een mooie volgende stap was in zijn carrière. De zestienjarige kende een fantastisch seizoen in het onder-17 team van Bayern. Een goal of een assist in elke 105 minuten, waarna hij vroegtijdig werd doorgeschoven naar het oudste jeugdteam.

Een debuut in de hoofdmacht van Bayern München kon niet lang uitblijven. Dat deed het ook niet. Op 20 juni werd Musiala met zeventien jaar en 115 dagen de jongste speler die ooit een wedstrijd speelde voor Bayern in de Bundesliga. In september maakte hij zijn allereerste doelpunt, wat hem de jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van de Duitse topclub, op dat moment houder van de Champions League.

Dat ging ook in Engeland niet onopgemerkt voorbij. Bondscoach Gareth Southgate, niet vies van kansen geven aan jonge spelers, wilde hem maar al te graag selecteren. Dat gold ook voor de Duitse bondscoach Joachim Löw. En toen werd het februari. Een interlandperiode brak aan. Musiala, die nog altijd door zijn moeder naar de trainingen naar Bayern München werd gebracht, moest een beslissing nemen die invloed zal hebben op het verdere verloop van zijn carrière.

De knoop doorhakken

Twee dagen voor zijn achttiende verjaardag hakte hij de knoop door. ,,Ik heb heel lang over de vraag nagedacht. Wat is het beste voor mijn toekomst? Waar heb ik de meeste kans om te spelen? Uiteindelijk heb ik naar mijn gevoel geluisterd. Dat heeft me langere tijd gezegd dat het een goede beslissing is om voor Duitsland te kiezen, het land waar ik geboren ben. Maar toch, het was zeker niet makkelijk.”

Op 25 maart 2021 debuteerde Musiala voor Duitsland in het met 3-0 gewonnen WK-kwalificatieduel met IJsland. Een plek op het EK verdiende hij ook en in het laatste cruciale pouleduel met Hongarije (2-2) debuteerde hij op een eindronde. Alsof het lot ermee speelde werd Duitsland gekoppeld aan Engeland.

Musiala kon, met zowel de Engelse als Duitse nationaliteit, op voorhand niet verliezen. Maar hij deed dat toch. Op een uitzinnig Wembley mocht hij invallen, toen de uitschakeling al bijna een feit was. Acht maanden eerder juichte hij nog na een doelpunt in het Engelse shirt, maar nu droop hij af in het Duitse. Hoe hij zich voelde, weet alleen hij. Maar Duitsland gaat nog een hoop plezier beleven aan hun Engelse ‘infiltrant’.