Dit artikel is vandaag gratis

Japanse autoriteiten komen TeamNL in Tokio tegemoet, er worden versoepelingen doorgevoerd in het quarantainehotel

Technisch directeur NOC Maurits Hendriks gaf een persconferentie op de vierde dag van de Olympische Spelen. Foto: ANP

De Japanse autoriteiten hebben ingestemd met een aantal versoepelingen in het quarantainehotel in Tokio. Het gaat om wat meer bewegingsvrijheid voor de geïsoleerde olympiërs en wat meer ventilatiemogelijkheden in het afgesloten complex.

In het quarantainehotel verblijven onder anderen vier sporters en twee begeleiders van TeamNL, omdat ze tijdens de Olympische Spelen positief hebben getest op het coronavirus. Sportkoepel NOC*NSF diende bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een klacht in over de slechte omstandigheden in de inmiddels beruchte accommodatie. De Amerikaanse sportfederatie sloot zich bij het Nederlandse protest aan. Het NOC*NSF vroeg ook de Nederlandse ambassadeur in Japan om hulp.

Technisch directeur Maurits Hendriks vond de situatie in het quarantainehotel zeer zorgelijk en onacceptabel. ,,Het belangrijkste is dat de betreffende mensen op geen enkel moment daglicht mogen aanschouwen, ze mogen ook niet buiten luchten. Bovendien zijn er problemen met het eten, dat is heel Japans georiënteerd. We willen af van de kleine ruimtes. We zijn heel ongelukkig met de omstandigheden. En dan druk ik me heel timide uit.”

Grotere kamer

De vier sporters en twee begeleiders van de Nederlandse olympische ploeg kunnen nu volgens een persbericht van NOC*NSF onder begeleiding van een staflid van TeamNL samen gebruik maken van een grotere kamer waarvan de ramen open mogen.

TeamNL kreeg ook de gevraagde duidelijkheid over de vertrekprocedure. ,,Er is bevestigd dat een negatieve test op dag 6 en 7 leidt tot een vertrek uit het hotel en dat je dan naar huis kunt. Na 10 dagen mag je sowieso weg, hoef je niet getest te worden en kun je naar huis. De quarantaine als maatregel bij positieve tests blijft wel overeind,” laat Hendriks weten.

Grote bewondering

,,We hebben absoluut resultaat geboekt. Het IOC stond zeer open voor ons verhaal en handelde vrijwel direct,” betoogde Hendriks. ,,Er is bij ons grote bewondering voor de mentale weerbaarheid van de in het quarantainehotel verblijvende sporters en begeleiders, wij zetten ons graag voor hen in.”

Hendriks is verheugd over de snelheid waarmee is gehandeld. ”Daar zijn we ambassadeur Van der Vliet, de Japanse overheid en het IOC zeer erkentelijk voor.”

Nieuws

menu