Dit artikel is vandaag gratis

Japanse keizer Naruhito opent omstreden Olympische Spelen in Tokio, grootste sportevenement ter wereld nu ook officieel begonnen

Houten olympische ringen worden het stadion binnen gebracht tijdens de openingsceremonie. Foto: EPA

De Japanse keizer Naruhito heeft de Olympische Spelen van Tokio officieel geopend. Naruhito (61) deed dat vrijdag vanaf de eretribune in een vrijwel leeg stadion, waarna het vuurwerk weer door de lucht schoot.

Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en voorzitter Seiko Hashimoto van het Japanse organisatiecomité hadden even daarvoor een speech gehouden.

Nederlandse vlag

Churandy Martina en Keet Oldenbeuving droegen tijdens de openingsceremonie de Nederlandse vlag het Olympisch Stadion van Tokio binnen. De 37-jarige atleet, die begint aan zijn vijfde Spelen, hanteerde samen met de jonge skateboardster (16) het rood-wit-blauw. Martina en Oldenbeuving voerden een bescheiden delegatie van enkele tientallen sporters en begeleiders aan.

Sportkoepel NOC*NSF had aangekondigd dat 42 Nederlanders zouden meelopen, maar dat leken er toch wat minder te zijn. De afvaardiging liep direct na de parade over het veld het stadion uit, naar de bussen die de atleten terugbrengen naar het olympisch dorp.

De ruim tweehonderd landen die meedoen aan de Spelen kwamen op volgorde van het Japanse alfabet het vrijwel lege stadion in. Nederland was als 39e aan de beurt, na Oman en voor Ghana. Traditiegetrouw liep de Griekse ploeg voorop, gevolgd door het vluchtelingenteam dat voor de tweede keer is samengesteld voor de Spelen. Zoals gebruikelijk kwam de ploeg van het gastland, Japan, als laatste naar binnen. Voor het eerst mocht ieder land twee vlaggendragers aanwijzen: een vrouw en een man.

Haag van Japanners

De vlaggenparade trok over het veld van het Olympisch Stadion, dat was afgedekt met een doek. De meeste delegaties bleven op het veld staan nadat ze door een haag van klappende Japanners waren gelopen en verzamelden zich langs de route. Sommige landen, zoals Nederland, besloten direct het stadion weer te verlaten, ongetwijfeld om de risico’s van besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Alle deelnemers aan de Spelen zijn verplicht een mondkapje te dragen, zowel binnen als buiten.

De Nederlandse ploeg werd voorafgaand aan de opening van de Spelen opgeschrikt door drie positieve coronagevallen. Skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink en een staflid van de roeiploeg moeten voor tien dagen in quarantaine in Tokio.

Nieuws

menu