Joey Veerman wil dolgraag naar AZ, maar zit in de wachtkamer. Kloof van circa vier miljoen euro houdt transfer van spelmaker Heerenveen vooralsnog tegen

Blijft-ie wel of blijft-ie niet? Dat is de vraag die tot dinsdagavond twaalf uur boven het hoofd van Joey Veerman hangt. De 22-jarige spelmaker van sc Heerenveen wil zijn carrière zelf dolgraag vervolgen bij AZ, maar de eerste bieding die de Alkmaarders op hem hebben gedaan is door technisch manager Ferry de Haan zonder pardon van tafel geveegd.

Joey Veerman (l) zet zijn voet op de bal tijdens het duel met AZ, Vangelis Pavlidis komt te laat.

Joey Veerman (l) zet zijn voet op de bal tijdens het duel met AZ, Vangelis Pavlidis komt te laat. Foto: ANP

Tussen vraag en aanbod zit een groot verschil, bekende Veerman zondag na de thuisnederlaag (1-3) tegen - jawel - AZ. ,,Dat betekent dat het knap knap lastig wordt om nog te vertrekken”, vertelde hij. ,,Volgens mij hebben ze rond de 4,5 miljoen geboden, Heerenveen wil ongeveer het dubbele.”

Dat beide partijen nog zover uit elkaar liggen, vindt Veerman onbegrijpelijk. ,,Want Azor Matusiwa gaat bijvoorbeeld voor drie miljoen naar Stade Rennes en is qua niveau toch vergelijkbaar. Als ze dan voor mij vijf miljoen extra vragen, ga je wel eens nadenken.”

Vertrekwens

Veermans vertrekwens is binnen de muren van het Abe Lenstra-stadion al langer bekend. Geen van de clubs die zich deze zomer voor hem meldden kwam echter met het vereiste bedrag over de brug, waardoor de Volendammer nog altijd in het pompeblêdenshirt speelt. Zijn contract loopt door tot medio 2024.

AZ ziet in Veerman de ideale opvolger voor de naar Atalanta Bergamo vertrekkende aanvoerder Teun Koopmeiners. ,,Maar nadat Heerenveen het eerste bod van tafel heeft geschoven heb ik niks meer gehoord”, klonk het zondag eerlijk. ,,Misschien dat AZ opnieuw komt, maar in de tussentijd kan ik niets anders dan afwachten. De kont tegen de krib gooien heeft in ieder geval geen zin. Ik word nog gewoon betaald door Heerenveen en moet mezelf bovendien ook verkopen.”

Overeenstemming

Waar Veerman hoopt dat Heerenveen en AZ voor het sluiten van de transfermarkt alsnog overeenstemming bereiken, heeft Johnny Jansen juist tegenovergestelde belangen. ,,Als er betaald wordt wat er betaald moet worden, dan gaat er een strik omheen”, sprak de oefenmeester uit Noordwolde. ,,Maar ik wil nog wel een jaar van Joey genieten. Hij kan geweldige dingen doen met zijn rechterbeen en het zou spijtig zijn als we hem kwijtraken.”

Wat ook meespeelt: de smalle selectie die hij tot zijn beschikking heeft, gaf Jansen toe. ,,Tegen AZ was de bank al heel mager bezet en als je Joey verkoopt en er komt niks bij, dan wordt het steeds lastiger om binnen een wedstrijd iets te forceren als dat nodig is.”