Dit artikel is vandaag gratis

Jorn Jelle Bremer wint Dutch Open 2021 en stapt in de voetsporen van Nyck de Vries, maar zijn racetoekomst is onzeker

Jorn Jelle Bremer maakt een ereronde met de Nederlandse vlag, nadat hij de Dutch Open 2021 heeft gewonnen.

Karttalent Jorn Jelle Bremer uit Britsum sleepte een Nederlandse titel in de wacht in de Mini 60cc Parilla. Het lijkt erop dat dit hoogtepunt ook zijn afscheid van het karten betekent.

Wie zou verwachten dat karter Jorn Jelle Bremer uit Britsum Max Verstappen als zijn grote voorbeeld zou noemen, komt bedrogen uit. ,,Nee, dat is Nyck de Vries. Een Fries. Ik heb ’m nog nooit ontmoet, maar hoop dat het nog eens gaat gebeuren.” Afgelopen weekeinde legde de dertienjarige Jorn Jelle, of JJ, in Nieuw-Weerdinge in het zesde en laatste raceweekeinde beslag op de eerste titel in de NXT Dutch Open in de Mini 60cc Parilla.

In het weekeinde voorafgaande aan de week waarin Verstappen met een wereldtitel racegeschiedenis kan schrijven, was Bremer succesvol, al moest hij over vier races onder kletsnatte omstandigheden genoegen nemen met een tweede stek. Dat was voldoende om de titel in de wacht te slepen en met de Nederlandse vlag een ereronde te mogen rijden. ,,Dat was vet. We hebben nu nog de grote afsluiting van het seizoen, waarbij de prijzen worden uitgereikt.” Daar zal de Britsumer zeker van de partij zijn.

Racelicentie

Jorn Jelle was zeven jaar toen hij kennismaakte met karten. ,,Dat was papa’s schuld”, zei Menno Bremer, die opgroeide in Hallum en connectie had met de autocross-scene, maar zijn zoon richting de mini-Formule 1 wagens dirigeerde. ,,Samen met Jelle Louwsma, de zoon van een kameraad, heeft hij een cursus gedaan. Daarna hebben ze examen gedaan en een officiële racelicentie gekregen.”

Toen moest er ook daadwerkelijk geracet worden. In zijn eerste jaar werd JJ meteen clubkampioen. ,,Ik had beloofd dat hij dan hetzelfde design op de helm zou krijgen als Nyck de Vries. En ja, een man, een man…” Vervolgens pakte hij in 2019 meteen de titel met een viertakt motor. Vorig jaar viel grotendeels in het water vanwege corona, maar dit jaar konden zowel het NK als de Dutch Open, beide over zes weekenden, worden verreden. ,,Het niveau op het NK is iets hoger. Daar werd hij vierde overall”, zei een trotse vader Menno. ,,We hadden er voor gekozen hem bij de meer ervaren jongens te laten rijden om het niveau wat op te krikken.”

Grote portemonnee

Maar met het behalen van de mijlpaal bereikte Jorn Jelle Bremer ook meteen een keerpunt in zijn nog prille raceloopbaan. ,,Hij moet overstappen naar de junioren en in een grotemensenkart gaan rijden. Dat kost nog meer geld, en omdat onze dochter Liese Janne gaat studeren, hebben we dat vooralsnog afgeblazen”, zei Menno Bremer. ,,Het is belangrijk om goede resultaten te behalen, maar het is nog belangrijker een grote portemonnee te hebben.”

,,We hebben daar niet genoeg geld voor. Dat wist ik toen ik aan dit seizoen begon, maar jammer is het wel”, vond JJ. Hij wil op circuits blijven racen. In een auto. ,,Oval racing in een Toyota Starlet. Dat is begin volgend jaar in Lelystad en Ter Apel. Ik krijg een stuur en gaspedaal, zodat ik op de Playstation alvast wat kan oefenen. En later…? Dan hoop ik de 24 uur van Le Mans nog eens te kunnen rijden.”

Nieuws

menu