Joure mist publiek op Swipe Dei zonder race om Gouden Swipe

De Swipe Dei op de Nutsbaan in Joure werd gistermiddag verreden zonder publiek. De zeven koersen waren het aanzien meer dan waard, maar de gemeente stelde dusdanige eisen dat het baanbestuur afzag van het toelaten van toeschouwers.

Op de Nutsbaan in Joure werd gistermiddag de Swipe Dei zonder publiek verreden op een normaliter overladen grasbaan van Joure.

Op de Nutsbaan in Joure werd gistermiddag de Swipe Dei zonder publiek verreden op een normaliter overladen grasbaan van Joure. Foto: Bas Huybers

De eis was onder andere dat iedereen die de koersen aan de baan wilde volgen een zitplaats toegewezen zou krijgen en hij of zij deze de hele middag niet meer mocht verlaten. Zelfs opstaan was niet toegestaan. ,,Dat heeft met een Swipe Dei niets te maken, dan maar liever niemand op de baan”, besloot het bestuur.

Desondanks liepen de deelnemers wel warm voor de eerste grasbaanmeeting van het jaar op het gras, de beste grasbaanpaarden kwamen aan de start. In de Fjouwer van de Jouwer domineerde Fakir Oldeson, eerder de graskoning van Nederland. Hij vloog na vier ronden in de slipstream van de koploper Flavius Boko oppermachtig naar de winst. ,,De laatste keer op Duindigt viel hij me op het gras niet mee, maar daar maaien ze het gras niet. Dat is voor de paarden loodzwaar, in Joure ligt de baan er perfect bij”, gaf de winnende trainer en rijder Rob de Vlieger de organisatie een compliment.

Valt mee

Veel vaste baanbezoekers, zo bleek uit eigen onderzoek, volgden de koersdag in de locale horeca, in groepen bij elkaar. Ze waren goed voor 31.000 euro aan omzet, veel minder dan de gebruikelijke 80.000 euro maar daarvoor had voorzitter Klaas de Wrede een logische verklaring. ,,Normaal halen we 80 procent van onze omzet op deze dag op de baan. Vorig jaar hadden we 2.500 toeschouwers, nu nul. Dan snap ik dat wel en valt het me eigenlijk nog mee.”

De meeting ging van start met een verrassende zege van Joan Collins. Zij kwam met André Bakker terug na een fout in de eerste meters. ,,Daarna liet ze genoeg zien”, aldus de rijder uit Wolvega, die daarna als eerste een ereronde reed voor de lege tribunes. ,,Dat is wel apart, normaal is het in Joure een feest om te winnen. Dit voelt anders.” Dat zei ook de leerling Eline Janssen, die met Velten I Am Scott voor het eerst won in Joure. ,,Ik hoop dat de regels tijdens de tweede meeting in september versoepeld zijn. Zo is er weinig aan.”

Gouden Swipe

Tijdens die tweede meeting staat ook de amatricekoers om de Gouden Swipe op de rol. Die zou gisteren verreden worden, maar het bestuur besloot dit in overleg met de amateurclub anders te doen. ,,De Gouden Swipe verdient volle tribunes, dus hebben we die koers verplaatst naar de Kermismeeting. Hopelijk is het nieuwe normaal dan weer het normaal dat we van vroeger kennen. Want dit is niet het Joure wat wij en de liefhebbers van de drafsport kennen. Joure staat voor gezelligheid, dat lukt zonder publiek niet.”