Dit artikel is vandaag gratis

Marit Bouwmeester uit Warten kan prolongatie olympische titel na diskwalificatie in zevende race vergeten

Marit Bouwmeester reageert teleurgesteld op de uitsluiting in de zevende race, waarmee ze de kans op olympisch goud verspeelde. Foto: EPA

Marit Bouwmeester uit Warten lijkt prolongatie van haar olympische titel in de Laser Radial te kunnen vergeten. De Friezin, die in 2012 naar zilver zeilde, is na een fout bij de start in de zevende race en diskwalificatie geduikeld in het klassement. Ze moet zelfs vrezen zonder medaille huiswaarts te keren.

Bouwmeester voer net voor de start van race 7 met vijf anderen de driehoek binnen tussen startlijn en eerste boei en dat kwam haar op diskwalificatie te staan. „Volledig mijn eigen fout”, analyseerde Bouwmeester eerlijk en nuchter. „Ik was te gretig en wilde hard pushen, maar dit was te veel. Superdom, want dit was juist mijn weer.”

De fout kwam Bouwmeester op 45 punten te staan, waardoor het resultaat van de eerste olympische race, waarin ze 21e werd en die ze als schrapresultaat had staan, nu weer meetelt. Bouwmeester, die race 8 als zevende afsloot, duikelde van de derde naar de zevende plaats in het klassement, waardoor het podium uit zich verdween. De Deense Anne-Marie Rindom lijkt hard op weg naar goud, terwijl Bouwmeester zich moet richten op zilver of brons.

De Geus kansloos

Windsurfster Lilian de Geus is met de medalrace nog te gaan, kansloos geworden voor de medailles in de RS:X-klasse. De pupil van de Heerenveense coach Jacco Koops, finishte in de twaalfde race als vierde, maar liep nauwelijks in op de top 3 in het klassement. De Geus was eerder op de dag in de tiende race als negende geëindigd en in de elfde race als vijfde.

Haar mannelijke collega Kiran Badloe is al voor de afsluitende medalrace van zaterdag vrijwel zeker van de olympische titel in de RS:X-klasse. Op de vierde wedstrijddag voor de kust van Enoshima behaalde de Nederlander in de laatste drie reguliere races twee zeges en een vijfde plek.

In het klassement na twaalf races staat Badloe bovenaan, met 19 punten voorsprong op de nummer 2, de Fransman Thomas Goyard (33-52). In de medalrace hoeft de Nederlander alleen maar de finish te halen en hij moet ervoor zorgen niet gediskwalificeerd te worden om zijn voormalige trainingsgenoot Dorian van Rijsselberghe op te volgen als olympisch kampioen. Van Rijsselberghe was zowel in Londen (2012) als in Rio (2016) ook voor de medalrace al nagenoeg zeker van het goud.

Nieuws

menu