Kerst Heida moet elke dag even een rondje maken langs de haven van Harlingen en in de verte de Waddeneilanden zien

In de rubriek Hoogst persoonlijk elke week een gesprek met iemand uit het Friese sportleven. In aflevering 95: Kerst Heida. Geboren en getogen in Harlingen, waar hij zijn hele leven heeft gewoond. De 59-jarige treinmachinist heeft een vriendin en is vader van twee dochters van 27 en een zoon van 24. Komend seizoen is Heida de trainer van voetbalclub SV Hielpen, uitkomend in de vijfde klasse A op zaterdag.

Kerst Heida uit Harlingen is voetbaltrainer, tegenwoordig actief bij sv Hielpen.

Kerst Heida uit Harlingen is voetbaltrainer, tegenwoordig actief bij sv Hielpen. Foto: FD

Wat is je beste eigenschap?

,,Ik ben loyaal en een attent persoon. Ik kom altijd mijn eigen afspraken na.”

Wat is je slechtste eigenschap?

,,Op sommige gebieden ben ik soms wat te precies. Ik kan slecht tegen verlies en had als trainer wel een kort lontje. Sinds ik als trainer van Nieuweschoot eens een speler uit onze selectie heb verloren, ben ik me minder druk gaan maken. En mijn weekenden zijn niet meer verpest na een nederlaag. Even een halfuurtje stoom afblazen in de bestuurskamer met een biertje en daarna is het klaar.”

Mooiste plek van Fryslân.

,,Harlingen. Ik moet elke dag even een slagje door de haven. De eilanden en het wad zien en even ouwehoeren met wat ouwe seunen.”

Mooiste route met de trein?

,,Ik mag graag in de buurt van Arnhem, Nijmegen en Den Bosch zijn. Een mooie omgeving.”

Favoriete eten?

,,Voor een gehaktbal met pindasaus kun je mij wakker maken. Bij clubs hield ik als trainer klassementen bij welke tegenstander de beste had. De Wâlde, waar ik zelf trainer was, heeft een hele goede. Een dikke 9 als eindcijfer.”

Favoriete trainer?

,,Ik was idolaat van Johan Cruijff. Als trainer van Nieuweschoot heb ik tegen het Lemmer van Jan Vlap eens een Cruijffiaanse oplossing proberen te doen. De voorhoede en de achterhoede verweten elkaar van alles, dus heb ik de linies omgedraaid. De achterhoede naar voren en de voorhoede naar achteren. Daarna gingen ze als de brandweer.”

Welke trein zou je als trainer niet laten passeren?

,,Deze trein naar SV Hielpen kon ik niet weigeren. Een mooie club die bij me past. Al zou ik nog graag eens hoofdtrainer willen zijn bij een club in Harlingen.”

Heerenveen of Cambuur?

,,Nu met Henk de Jong heeft Cambuur, waar ik vroeger in de jeugd heb gespeeld, een streepje voor. Al gun ik Heerenveen het beste.”

Mooiste sportherinnering?

Ik was in Hamburg bij de halve finale tussen Nederland en Duitsland in 1988. Na afloop zweefde ik van de tribune naar de parkeerplaats van geluk. Het was een waar genoegen daar bij te mogen zijn.”

Grootste blunder?

,,Ik dacht bij het drukbezochte Havenstadtoernooi in Harlingen even een goedkoop doelpuntje mee te pikken in de zaal, door de bal op de lijn het laatste zetje mee te geven het doel in. Maar voor het oog van een bomvolle sporthal schoot ik over. Ik kon wel door de grond zakken.”

Wat zou je doen met een miljoen?

,,Delen met mijn familie. Ik hoef niet zoveel over te houden.”

Mooiste plek om te voetballen?

,,Het oude Balkland van vv Harlingen. Ze noemden het vroeger in mijn jeugd ‘het Wembley van Harlingen’. Wat een sfeer.”

Bondscoach?

,,Liefst niet Van Gaal met zijn gekke capriolen. Een keer een buitenlandse coach zou ik goed vinden. Zidane of Conte. Maar de KNVB kennende zal het wel Van Gaal worden.”

Komend seizoen met SV Hielpen?

,,We hebben afgesproken dat de voetbalclub weer centraal in de stad moet staan. Het moet gaan leven. Ik vind dat we een leuke groep hebben met goede spelers. Ik ga niet roepen dat we de top vijf halen, maar ik hoop wel dat we er vlak achter zitten.”