Door zijn optreden bij het drama rond Christian Eriksen, heeft aanvoerder Simon Kjaer van Denemarken de belangrijkste zege van het EK voetbal al geboekt

In de rubriek EKsklusyf werpt het Friesch Dagblad elke dag het licht op een persoon van een deelnemend land aan het Europees kampioenschap voetbal. Vandaag aandacht voor de Deen die nu al speler van het toernooi is.

Simon Kjaer pakt een moment voor zichzelf tijdens de onderbreking van Denemarken - Finland.

Simon Kjaer pakt een moment voor zichzelf tijdens de onderbreking van Denemarken - Finland. Foto: Hannah McKay

Ongeacht wat er tijdens dit Europees kampioenschap voetbal nog gaat gebeuren, voor veel mensen staat dé man van het toernooi al vast. Simon Kjaer, de aanvoerder van het Deense nationale elftal, vertolkte zaterdagavond een heldenrol op een avond die zomaar eens heel slecht had kunnen aflopen.

Een aanvoerder ben je niet zomaar en niet iedereen heeft het in zich om een aanvoerder te zijn. Dat is ook niet erg, want ieder mens heeft zijn eigen kwaliteiten. Maar een sterk team heeft doorgaans een sterke aanvoerder in zijn midden. De beste aanvoerders zijn de spelers bij wie het logisch is dat ze de band dragen.

Een aanvoerder geniet het respect van zijn ploeggenoten en van zijn coach. Is een verbinder in de groep en stuurt het elftal op plekken en/of momenten wanneer een coach dat niet kan. Een aanvoerder is een speler met leidinggevende kwaliteiten, zowel op als naast het veld. Een aanvoerder hoeft niet altijd de beste voetballer te zijn, maar wel iemand die vooropgaat in de strijd.

Uitgesproken

Simon Kjaer, de 32-jarige centrale verdediger van Denemarken, is zo’n aanvoerder. Ondanks dat hij nog wel wat jaartjes mee kan in de voetballerij, is hij de routinier van het team. De bal leidde hem langs clubs als VfL Wolfsburg, AS Roma, Lille, Fenerbahce, Atalanta en nu AC Milan. Kjaer is uitgesproken en niet bang. Met een van de grootste persoonlijkheden in het Europese voetbal Zlatan Ibrahimovic in zijn elftal, is de Deen niet bang om de Zweed eens goed de waarheid te vertellen.

De grote ster van Denemarken staat een linie voor hem. Christian Eriksen is het verschil tussen een matig en een goed Denemarken. De oud-Ajacied is de technicus, het aanvallende brein en het sierpaard in een elftal vol met werkpaarden. Zonder Eriksen zijn de Denen normaal gesproken kansloos voor een succesvol EK.

Zaterdagavond, tegen EK-debutant Finland, is Denemarken in de eigen hoofdstad Kopenhagen heer en meester. De Finnen komen niet in de buurt van het doel van Kasper Schmeichel en het is wachten tot het moment dat de Denen eens gaan toeslaan. Dan breekt de 43e minuut aan. Alle ogen zijn gericht op Eriksen, maar niet op een manier waar je als voetballiefhebber op hoopt. Eriksen lijkt te struikelen als hij zich aanbiedt voor een inworp en de bal stuit via een vallende Eriksen weer over de zijlijn.

Alarmbellen

Miljoenen mensen voor de televisie zien dat Eriksen roerloos blijft liggen. En vanaf dat moment voelt het alsof de klok stil lijkt te staan. De Engelse scheidsrechter Anthony Taylor ziet meteen de ernst in van de situatie en seint vijf seconden later alle medici langs de kant in om zo snel mogelijk naar de Deense nummer tien te komen. Alle alarmbellen gaan af.

Vanaf de middenlijn ziet Kjaer meteen dat het menens is. Dit klopt niet. Een volle sprint volgt naar de hoek van het veld, waar Eriksen nog altijd bewegingsloos ligt. Het eerst wat hij doet is de tong van Eriksen controleren, om te voorkomen dat de middenvelder deze inslikt. Als een ware leider ontfermt hij zich over zijn teamgenoot en hij draagt zijn andere teamgenoten op om een menselijke muur te vormen om Eriksen heen, om zo de pottenkijkers buiten te houden. Vanaf de tribune gooien Finse supporters hun vlag het veld op en Kjaer draagt mensen op het veld op om deze te gebruiken om Eriksen, die inmiddels op zijn rug is gelegd, af te schermen.

Aan de andere kant van het veld komt een vrouw het veld opgerend. Het is de vrouw van Eriksen, die in paniek is en niet weet wat ze moet doen. Kjear grijpt haar, samen met doelman Schmeichel, vast en praat op haar in. Kalmeert haar. Stelt haar gerust. Dat het goedkomt met haar man en de vader van haar twee jonge kinderen.

Reanimatie

Andere helden op het veld hebben het overgenomen van Kjaer. Welgeteld één minuut en vijftig seconden nadat Eriksen in elkaar zakte als gevolg van een hartstilstand, begint zijn reanimatie. Hij is bij bewustzijn en aanspreekbaar als hij het veld verlaat en spreekt vanuit het ziekenhuis zijn aangeslagen teamgenoten toe.

De wedstrijd wordt een uur en drie kwartier later hervat. Verantwoord? Waarschijnlijk niet. Moedig? Ja. Dat Finland wint (0-1) en daarmee een historische zege boekt, telt even niet. Bijzonder is dat de Deense bondscoach Kasper Hjulmand Kjaer meteen na de goal van de Finnen wisselt. Zonder aanvoerder slagen de Denen er niet in om de achterstand om te buigen. Een sportieve heldenrol blijft uit, maar met zijn optreden eerder op de avond heeft Kjaer de belangrijkste overwinning van het EK al geboekt.