Surfcoach Jacco Koops uit Heerenveen is heel sociaal, maar met een scherp randje

In de rubriek Hoogst persoonlijk elke week een gesprek met iemand uit het Friese sportleven. In aflevering 88: zeilcoach Jacco Koops (52) woonachtig in Heerenveen, is coach van surfer Lilian de Geus en staat aan de vooravond van zijn vierde Olympische Spelen. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen (14 en 11).

Surfcoach Jacco Koops.

Surfcoach Jacco Koops. Foto: ANP

Hoe zou je jezelf in een paar woorden omschrijven?

,,Ik ben gedreven, nauwkeurig, sociaal, heb veel passie en neem niet genoegen met een beetje minder. Als het niet goed is, doen we het niet; geen concessies. Ik heb verstand van topsport, maar haal er graag experts bij, omdat ik niet overal de beste in ben.”

Beste eigenschap?

,,Ik ben een mensenmens. Ik denk dat dat superbelangrijk is, want je werkt met mensen. Het gaat niet alleen om het vak van topsporter, maar ook het sociale aspect. Ik ben sociaal met een scherp randje; om te bereiken wat je wilt bereiken. Ik vind ook dat de sporter kritiek mag hebben op mij. Dat zie ik als feedback.”

Welke invloed heeft de corona-crisis op jouw (sport)leven?

,,Ik zou vorig jaar na de Spelen bij de zeilbond beginnen als eindverantwoordelijke van de talentontwikkeling en met de opleiding van coaches. Dat is een jaartje uitgesteld. Maar net als bij elke Nederlander heeft het grote impact gehad. Als coach had ik de vrijheid om een programma uit te voeren en in het buitenland was dat vaak wat anders. Maar je moet het accepteren zoals het is.”

Waar kun je je aan ergeren?

,,Hoe er door mensen wordt omgesprongen met het coronavirus. Je moet respect hebben voor wat er leeft in de wereld, los van het feit of je het daar wel of niet mee eens bent. Het gaat om normen en waarden in de maatschappij en hoe ga je daarmee om. Ik vind dat we afglijden in Nederland en te veel het negativisme opzoeken.”

Geloof of bijgeloof?

,,Ik geloof in routines. In de dingen waarvan je weet dat het goed zit. Niet om elke keer dezelfde sokken of pet te dragen.”

Mooiste plekje op aarde?

,,Ik ben met Pieter Lantermans in de 49’er naar Hawaii geweest. Daar zou ik nog wel eens naar toe willen. Of Thailand. Maar er gaat niets boven mijn eigen huis in Heerenveen.”

Heerenveen of Cambuur?

,,Ik ben in Leeuwarden geboren en ken Henk de Jong als oud-Drachtster goed, maar ik kies voor Heerenveen. Daar woon ik al lang en ik heb veel contact met de coaches van Heerenveen.”

Wat bijna niemand over mij weet is….

,,Ik werk graag met experts. Spreek als beginnend coach uit wat je wilt en schakel mensen in voor de dingen die je niet weet of waar je geen tijd voor hebt. Want je kunt niet alles in je eentje. In dat kader moet ik Casper Bouwman noemen, met wie ik heel veel samen doe.”

Ook zo blij dat het einde van de pandemie in zicht is?

,,Ik geloof niet dat het voorbij is en verwacht dat we elk jaar gevaccineerd moeten worden. Maar het is mooi om je vrijheid wat terug te krijgen en je ouders en opa’s en oma’s weer te kunnen bezoeken.”

Vier gouden plakken bij het zeilen in Tokio behoort tot de mogelijkheden?

,,We hebben veel potentie om medailles te halen, maar het zit heel dicht bij elkaar. Het is niet zo dat we heel veel boven de rest uitsteken. Vier keer goud zou heel bijzonder zijn. Maar iedereen die er heen gaat, heeft kans op een medaille.”

Wanneer voor het laatst gehuild?

,,Toen mijn schoonmoeder overleed. Maar ook tranen van geluk bij een prestatie die me trots, blij en opgelucht maakt.”

Over tien jaar?

,,Dat mijn gezin en ik gezond zijn en dat ik heel veel talentvolle coaches op weg heb kunnen helpen. Het is dat kader voor mij de komende jaren tijd om te geven. En dat we de normen en waarden in ons land onder controle houden en niet afdalen naar een bedenkelijk niveau. Dat zou ik wel fijn vinden voor onze jeugd.”