Woede van de voetbalfans in Kroatië richt zich vooral op het gebruik van het verkeerde wapen tijdens het Europees kampioenschap voetbal

In de rubriek EKsklusyf werpt het Friesch Dagblad elke dag licht op een persoon van een deelnemend land aan het Europees kampioenschap voetbal.

Luka Modric zwaait naar de mensen op de tribune.

Luka Modric zwaait naar de mensen op de tribune. Foto: AFP

Beide finalisten van het wereldkampioenschap voetbal in 2018 verlieten maandagavond het EK. Het betekende onder meer een afscheid van het unieke geblokte shirt en het buitenkantje rechts van Luka Modric. Een dag later sleep de Kroatische sportkrant Sportske Novosti de messen.

Natuurlijk speelde de sportieve prestatie een hoofdrol, maar in tegenstelling tot het Nederlands elftal kon Kroatië het toernooi wél met opgeheven hoofd verlaten. De Kroaten knokten zich terug uit een geslagen positie, sleepten er een verlenging uit tegen een beter Spanje en moesten pas in extremis het hoofd buigen. Gevochten als leeuwen, maar het niet gered. Dat kan gebeuren.

Wat voor de Kroatische media echter niet valt uit te leggen is het gebruik van het verkeerde wapen van Kroatië op het shirt. Daarbij gaat het niet om het wapen op de borst, maar het wapen op het kleine vlaggetje daarnaast. Het is tegenwoordig een trend om op het shirt de datum en de betreffende wedstrijd op het shirt te drukken. Op het EK gebeurt dat aan de hand van twee vlaggetjes. De eigen vlag en die van de tegenstander.

Belangrijker dan de vlag

Het wapen is het primaire nationale symbool voor de Kroaten. Het is zelfs belangrijker dan de nationale vlag. Zonder wapen lijkt die sterk op de Nederlandse vlag, maar het wapen is het symbool waarmee het zich onderscheidt van niet alleen Nederland maar ook van een aantal omringende landen. Daarnaast is het gebruik van verschillende kleuren blauw volgens traditionele kenners in strijd met heraldische regels. Provinciale wapens moeten van de Kroatische regering aan strenge heraldische voorschriften voldoen.

De fout op het shirt waarin Kroatië zijn wedstrijden speelde op het EK zat hem niet in het kleurgebruik, maar in een ander belangrijk element. Het voor iedereen herkenbare schaakbord, bestaande uit witte en rode vakjes. Het rood-witte schaakbord is al sinds de tiende eeuw een symbool van de Kroatische koningen. Aangenomen wordt dat het wapen staat voor de twee oudste Kroatische stammen: de Rode Kroaten en de Witte Kroaten. Bewijs voor deze theorie is echter nooit gevonden.

Het huidige wapen, dat in 1980 werd ontworpen, bestaat uit een schild met daarboven vijf kronen die staan voor de vijf historische regio’s van het land. Centraal-Kroatië, Dubrovnik, Dalmatië, Istrië en Slavonië. Daaronder het bekende schild bestaande uit 25 vlakken. Dertien rode en twaalf witte. Met de regel dat het vak linksboven te allen tijde rood moet zijn.

Nationale rel

En dat was op dit EK dus niet het geval. Want wie schetste de verbazing van de Kroatische media? Het wapen, dat gebruikt werd op het kleine vlaggetje midden op het shirt, bestond uit dertien witte en twaalf rode vlakken. Het vak linksboven was niet rood, maar wit. Een nietszeggende flater voor de rest van de wereld, maar in Kroatië genoeg voor een nationale rel.

Om het allemaal nog een stukje erger te maken, onderzocht de krant of de tegenstanders van Kroatië dan ook het verkeerde Kroatische wapen op het shirt drukten. Spanje en Engeland vielen al snel af, aangezien zij geen vlaggen van een ander land op hun shirt drukten. Maar Tsjechië en Schotland wel. En warempel, zij hadden wel het goede wapen op het shirt.

Een blunder van jewelste. Niemand die het opmerkte. De Kroatische voetbalbond, de supporters, de spelers. Het ontging ze allemaal. Onderzocht wordt nu hoe deze fout heeft kunnen gebeuren. ‘Onbegrijpelijk’, reageerde journalist Dražen Antolić verbolgen.

Modrid

Ondertussen denken voetballiefhebbers aan andere zaken. Luka Modric, wereldvoetballer van het jaar in 2018 en alleen al in zijn buitenkant van de rechtervoet meer balgevoel dan miljoenen andere mensen op de wereld, wordt op 9 september 36 jaar. Gaat hij door met voetballen, of hangt hij binnenkort zijn schoenen aan de wilgen? Qua fitheid zou je zeggen, nee, hopen van niet.

Over anderhalf jaar is het wereldkampioenschap in Qatar. De grote vraag is of Luka Modric er dan bij is om ons nog één keer te verblijden met zijn voetbalkunsten. ,,Ik ga de nederlaag verwerken, rust nemen en dan aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen beginnen. Op dit moment sluit ik niets uit”, aldus de Kroatische sterspeler.

Deelname aan het WK ligt dus nog open. Dan waarschijnlijk wel met het juiste Kroatische wapen op zijn shirt.