Leeuwarder stadsderby is een spiegel van de maatschappij: Zwaluwen krijgt te veel, LAC Frisia 1883 te weinig

De stadsderby voor de beker tussen Csv Leeuwarder Zwaluwen en LAC Frisia 1883 was zaterdag lange tijd in evenwicht. De uiteindelijke 4-0 winst van de thuisploeg suggereerde een dominante overmacht die er niet was.

Formeel gezien zou de om 17.00 uur begonnen stadsderby Leeuwarder Zwaluwen - LAC Frisia 1883 (4-0) vanwege de nieuw opgelegde coronamaatregelen zaterdag in de tweede helft zonder publiek moeten worden afgewerkt. Maar in de praktijk werkte dat natuurlijk niet, die handhaving zou te ingewikkeld worden. Er was met name veel jeugd op het duel afgekomen.

Formeel gezien zou de om 17.00 uur begonnen stadsderby Leeuwarder Zwaluwen - LAC Frisia 1883 (4-0) vanwege de nieuw opgelegde coronamaatregelen zaterdag in de tweede helft zonder publiek moeten worden afgewerkt. Maar in de praktijk werkte dat natuurlijk niet, die handhaving zou te ingewikkeld worden. Er was met name veel jeugd op het duel afgekomen. Foto: Henk Jan Dijks

Het gedroomde herfstweer, windstil met een zon die de veelkleurige bladeren van de omringende bomen veranderde in een soort natuurlijke feestverlichting. Dat alles werd geofferd voor het tijdstip van 17.00 uur. ‘Alles is net even anders’, zo zei Zwaluwenaanvaller Rick van Loon over een wedstrijd tussen twee Leeuwarder clubs. Ook maatschappelijk was alles anders.

Nieuws

menu