Lieke Martens, de wereldvoetbalster die in het begin van haar carrière nog bij sc Heerenveen speelde, is Japan dankbaar voor ‘corona-Spelen’

Als kind zag ze op televisie onder anderen Inge de Bruijn en Leontien van Moorsel gouden medailles pakken op de Olympische Spelen, nu staat voetbalster Lieke Martens zelf op het grootste mondiale sportevenement. „Het was een droom van me om de Spelen een keer mee te maken. Ik begrijp de discussies over deze Spelen heel goed, want we leven in een heel moeilijke tijd. Maar ik ben dankbaar dat ze doorgaan”, zegt de 28-jarige Limburgse vanuit de Japanse kuststad Kamogawa.

Lieke Martens op haar sterkst: met de bal aan haar voet.

Lieke Martens op haar sterkst: met de bal aan haar voet. Foto: AFP


Een meerderheid van de Japanse bevolking ziet die duizenden sporters uit meer dan tweehonderd landen liever niet komen. De angst voor verdere verspreiding van het coronavirus is groot. Met een enorm pakket aan maatregelen proberen de Japanse organisatie en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de risico’s zo klein mogelijk te houden. ‘The Games must go on’ , is een beroemde uitspraak van een IOC-voorzitter uit het verleden.

„Sport is belangrijk, maar we weten dat het niet het belangrijkste in de wereld is”, aldus Martens, die in het seizoen 2009-2010 voor sc Heerenveen speelde. „Het is en blijft dus een heel lastige discussie. Dat Japan ervoor zorgt dat de Spelen toch door kunnen gaan, vind ik heel mooi. Daar ben ik dankbaar voor.”

De voetbalsters zijn al een week in Japan om zich voor te bereiden op hun eerste Olympische Spelen. Van een olympische sfeer hebben ze nog nauwelijks iets gemerkt. Bondscoach Sarina Wiegman en haar ploeg bereiden zich in Kamogawa voor en reizen tijdens het toernooi het hele land door. Pas als de ‘Leeuwinnen’ de finale halen, komen ze naar Tokio. „We zijn heel erg op onszelf aangewezen. Ik ben blij dat we hier nog iets van bewegingsruimte hebben, met een tuin en zwembad bij het hotel waar geen andere gasten mogen komen. We moeten het ermee doen. Deze corona-Spelen worden voor iedereen uniek. Zelfs als je al vijf Spelen hebt meegemaakt, denk ik dat deze je het meeste zullen bijblijven. Vooral vanwege de aparte situatie waarin we leven.”

Na goud op het EK 2017 en zilver op het WK 2019 is een olympische medaille het doel voor de voetbalsters. Martens weet dat de Amerikaanse vrouwen favoriet zijn voor het goud. „Wij moeten echt top zijn op dit toernooi om goud te pakken. Maar we hebben weer stappen gemaakt en draaien nu een lange voorbereiding, zodat we meer tijd hebben om op elkaar ingespeeld te raken. Hopelijk gaan we dan met een mooie medaille naar huis, want we zijn hier met een missie.”

Sisca Folkertsma weer rechtsback

De ‘Leeuwinnen’ speelden vanochtend in Japan de eerste oefenwedstrijd. Tegen Canada werd het 3-3. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman kwam op het trainingscomplex in Kamogawa met 3-1 achter, maar knokte zich terug via doelpunten van Jackie Groenen en de ingevallen Lineth Beerensteyn. Vivianne Miedema had in de eerste helft de 1-1 gemaakt.

Precies een week voor de eerste groepswedstrijd op de Olympische Spelen, op 21 juli in Rifu tegen Zambia, stuurde Wiegman haar beoogde basisploeg het veld in. Sisca Folkertsma uit Sloten kreeg opnieuw een kans als rechtsback. De speelster van landskampioen FC Twente, die na de Spelen verhuist naar de Franse club Bordeaux, vormde de achterhoede met Aniek Nouwen, Stefanie van der Gragt en Dominique Janssen. Groenen, Daniëlle van de Donk en Sherida Spitse stonden op het middenveld, de voorhoede bestond uit Jill Roord, Miedema en Lieke Martens.

De voetbalsters zijn al ruim een week in Japan om zich voor te bereiden op hun eerste Spelen. De ploeg van Wiegman zou vlak voor vertrek in Nederland nog een oefeninterland spelen tegen Zuid-Afrika, maar dat duel in Zwolle ging niet door omdat binnen de Zuid-Afrikaanse selectie meerdere coronabesmettingen waren. De bondscoach zag de besloten ‘trainingswedstrijd’ tegen Canada daarom als een alternatieve, serieuze test.

Pieter van den Hoogenband, de chef de mission van TeamNL op de Spelen, en prestatiemanager Arjen Boonstoppel van sportkoepel NOC*NSF waren vanuit Tokio naar Kamogawa gekomen om het duel te bekijken. De voetbalsters reizen zaterdag naar Sendai, een stad vlakbij Rifu. Ze spelen daar hun groepswedstrijden tegen Zambia en Brazilië (24 juli). Op 27 juli is China in Yokohama de derde tegenstander