Johnny Jansen, ontslagen trainer van Heerenveen, blijft loyaal en realistisch: 'Veel mensen denken nog dat Heerenveen de club van vroeger is. Dat is Heerenveen niet meer'

Johnny Jansen (47) werd 24 januari ontslagen als trainer van sc Heerenveen. Nu praat de Noordwoldiger voor het eerst. ,,Heerenveen moet met de enkels terug in de blubber.”

Johnny Jansen werd op 24 januari ontslagen als trainer van sc Heerenveen.

Johnny Jansen werd op 24 januari ontslagen als trainer van sc Heerenveen. Foto: ANP

Op de terugweg van het interview in het Van der Valk Hotel Drachten bedenk ik me dat ik me misschien best iets hoffelijker had kunnen opstellen. Ik heb zijn verzoek om te lunchen resoluut afgewezen (er moeten kilo’s af) en ook heb ik niet heel erg tegengesputterd na zijn aanbod om mijn twee cappuccino’s te betalen. En dat terwijl ík nota bene degene ben geweest die al weken heb aangedrongen op een tweegesprek.

Eenmaal thuis app ik hem dat ik ‘m een exemplaar van mijn boek Bravo Heerenveen zal sturen. Vindt hij leuk, zegt hij. Voordat ik de enveloppe dichtplak, schrijf ik op de binnenkant van het tweede vel papier het volgende: ‘Voor Johnny. Een echte clubman. Dat je snel weer zult juichen voor Heerenveen. Dat gun ik je. Veel gezondheid. Het ga je goed. Groet Edward’.

Wrok

Want zo gaat dat dus als je als trainer wordt ontslagen, als je een (soort van) brevet van onvermogen opgespeld hebt gekregen. Dan voel je wrok tegenover de mensen die je dat hebben aangedaan. Dan ga je van de weeromstuit ineens diep in je hart hopen dat de club, waar je bijna dertig jaar lang als speler en als trainer je hele ziel en zaligheid in heb gestopt, wedstrijden zal gaan verliezen. Niet alleen de eerstkomende wedstrijd, maar ook de daaropvolgende wedstrijd. En de wedstrijd daarop. ,,Iedere ontslagen trainer kent dat gevoel.”

Nieuws

menu