Dit artikel is vandaag gratis

Maak kennis met Tamás Kiss, de nieuwe vleugelaanvaller van SC Cambuur

Tamas Kiss in het shirt van zijn nieuwe werkgever: SC Cambuur. Foto : Dijks fotografie / Pieter van der Woude

In de zoektocht naar aanvallers is SC Cambuur uitgekomen bij Hongaars jeugdinternational Tamás Kiss. De 20-jarige linksbuiten wordt voor de duur van een seizoen gehuurd van het Hongaarse Puskás AFC, dat uitkomt op het hoogste niveau.

Uit de hoge hoed van Gerald van den Belt kwam vandaag ineens een - voor velen - vrij onbekende naam gerold. Tamás Kiss, Hongaars jeugdinternational van nog maar twintig jaar oud, sluit per direct aan bij de selectie van SC Cambuur. Een rechtsbenige aanvaller, die zowel op links, rechts als op tien uit de voeten kan.

Maar wie is nu deze Tamás Kiss? Wat we in ieder geval wel weten is dat hij zo fit als een hoentje aankomt in Leeuwarden. Zijn seizoen is namelijk al een poosje onderweg. Hij speelde in zes officiële duels al 385 minuten voor Puskás AFC. Van die zes waren vier wedstrijden in Europees verband, in de voorronde van de Conference League. Daarin werd het twee weken geleden uitgeschakeld door het Letse Rigas FS. Dat maakte de weg vrij voor Cambuur om hem naar de eredivisie te halen.

De Hongaar zag vorig seizoen al beelden van SC Cambuur, zo vertelde hij tegenover het YouTube-kanaal van de club. ,,Ze maakten veel doelpunten in de eerste divisie en werden kampioen. Ze houden van aanvallend voetbal en dat ligt mij wel. Ik beschouw het niveau in Nederland hoger dan in Hongarije, dus dit is een mooie vervolgstap in mijn carrière.”

Flair

Uit internationale scoutingsrapporten valt op te maken dat Cambuur met Kiss een balvaardige buitenspeler aan zich heeft weten te binden. Hij is een speler met flair in zijn spel, een goede dribbel, een prima balbehandeling en hij beschikt over een versnelling zowel aan de bal als zonder bal. Hij is goed in balans, is dynamisch en heeft daarnaast ook een aardige traptechniek. Zijn favoriete positie is de linksbuiten.

Verwacht niet al te veel van Kiss als het aankomt op luchtduels. Met zijn 1,66 meter lengte is hij de kleinste speler in de selectie van Cambuur. Hij is vier centimeter kleiner dan Issa Kallon, zijn concurrent op de linksbuiten. Kiss is stijfrechts en kiest liever voor een balletje met de buitenkant voet dan met binnenkant links. Hij bewees al wel dat hij, als het moet, wel met links kan scoren. Zijn verbeterpunten liggen in het meeverdedigen. Verder heeft hij de laatste jaren flink aan spiermassa gewonnen, waardoor hij ondanks zijn lengte toch zijn mannetje staat.

Zestienjarige debutant

Op zestienjarige leeftijd debuteerde hij in het betaalde voetbal. Dat deed hij namens Haladás, waar hij in 2012 als jeugdspeler in de opleiding terecht kwam. Na zijn debuut op het hoogste Hongaarse niveau nam Kiss deel aan het Europees kampioenschap onder-17, waar hij met Hongarije in de poulefase te sterk was voor Frankrijk (3-2). In de kwartfinale sneuvelde hij met zijn Hongaarse leeftijdsgenoten tegen Turkije.

Het seizoen daarop kwam Kiss tot twaalf optredens bij Haladás, waarin hij vier keer tot scoren kwam. In de zomer van 2018 werd hij overgenomen door de in 2005 opgerichte en naar de beste Hongaarse voetballer ooit vernoemde club Puskás FC. Daar speelde hij 89 officiële wedstrijden, waarin hij tien keer tot scoren kwam en elf assists afleverde. Hij was er onder andere teamgenoot van Luciano Slagveer, oud-voetballer van sc Heerenveen die sinds 2020 bij Puskás FC speelt. Ook Yoëll van Nieff (oud-FC Groningen en Heracles Almelo) speelt daar.

Jeugd EK

In maart deed hij met Jong Hongarije mee aan het EK voetbal en zat daar in een poule met Jong Oranje. Na twee verloren wedstrijden tegen Duitsland en Roemenië zat het toernooi erop voor de Hongaren. Kiss ontbrak in het laatste duel met Nederland wegens een schorsing na twee gele kaarten. Het duel eindigde in 6-1 voor Nederland.

Helemaal overtuigd van zijn kwaliteiten raakten ze bij de Hongaarse topclub nooit. Tot twee keer toe werd hij verhuurd aan een club uit dezelfde competitie. Nu beleeft Kiss zijn eerste avontuur buiten zijn eigen landsgrenzen.

Financieel en technisch directeur Gerald van den Belt is dan ook maar wat blij met de komst van de vleugelaanvaller. ,,Tamás is een speler die we al langer in het vizier hebben, maar waarbij zijn club eerst de Conference League-kwalificatie wilde afwachten. Het is mooi dat het nu gelukt is en we een speler aan onze selectie kunnen toevoegen met snelheid en diepgang, maar ook iemand die hier graag wil spelen en over de juiste mentaliteit beschikt.”

Nieuws

menu