Yrsa Maats uit Surhuisterveen grijpt de hoofdrol op de FK fierljeppen voor jeugd op de Rimmer Abma Skânskes in IJlst

De beste jeugdfierljeppers van Fryslân trokken zaterdagochtend richting IJlst om op de Rimmer Abma Skânskes uit te maken wie er gekroond zou worden tot Fries kampioen. Wat volgde waren 95 sprongen, waarin achttien persoonlijke records werden genoteerd en er uiteindelijk vier kransen werden uitgereikt.

Bram Bergstra uit IJlst maakt zich op voor zijn eerste sprong bij de jongens tot en met tien jaar.

Bram Bergstra uit IJlst maakt zich op voor zijn eerste sprong bij de jongens tot en met tien jaar. Foto: Henk Jan Dijks

Een goede sprong, gevolgd door applaus vanaf de kant. Het was voor de basisscholieren die zaterdagochtend in de belangstelling stonden duidelijk niet dagelijkse kost. Soms een bescheiden zwaai, maar vaker de sprint naar het thuisfront langs de kant om te vragen of de sprong goed was en of hij wel was gefilmd met de smartphone. Het waren de rituelen die horen bij de Friese kampioenschappen fierljeppen voor jeugd, waar de liefde voor de sport overheerste.

De beste jeugdfierljeppers van Fryslân trokken zaterdagochtend richting IJlst om op de Rimmer Abma Skânskes uit te maken wie er gekroond zou worden tot Fries kampioen. Wat volgde waren 95 sprongen, waarin achttien persoonlijke records werden genoteerd en er uiteindelijk vier kransen werden uitgereikt. De hoofdrol was voor Yrsa Maats uit Surhuisterveen, die de titel greep bij de meisjes tot en met twaalf jaar.

Overmacht

Met een persoonlijk record van 9,47 meter reisde ze af naar Súdwest-Fryslân, maar dat sneuvelde al snel. Al in haar eerste sprong passeerde ze de grens van tien meter. Een kunststukje dat ze vervolgens nog eens twee keer herhaalde. Maar verder dan haar eerste sprong van 10,19 meter kwam ze net niet. In haar afsluitende sprong kreeg ze de pols rechtop en stil in het water, maar moest genoegen nemen met een natsprong. Dat deerde de jonge Friezin niet. Met overmacht greep ze de Friese titel in haar leeftijdscategorie.

Niemand, ook niet bij haar mannelijke leeftijdsgenootjes, sprong meer meters dan Maats afgelopen zaterdag. Commentator Klaske Nauta uit IJlst, zelf ook geen onverdienstelijk fierljepster in het verleden, vergeleek het zelfs met de hegemonie van Marrit van der Wal in de topklasse voor vrouwen.

Spanning

Bij de jongens tot en met twaalf jaar beduidend meer spanning om de Friese titel. Jorrit Bouwstra uit Reduzum zette met zijn eerste sprong de toon, door meteen een afstand 10,49 neer te zetten. Stuk voor stuk beten de negen andere jongens zich erop stuk. In zijn allerlaatste finalesprong leek Reinder Haanstra uit It Heidenskip de afstand alsnog te verbeteren, maar hij kwam veertien centimeter tekort. Daarna wist Bouwstra al dat de buit binnen was, nog voor zijn laatste finalesprong van 9,55 meter. Roan Bijlsma uit Heeg eindigde als derde.

Bij de jongens tot en met tien jaar ging er wel een Haanstra met de zege naar huis. Ysbrand Haanstra uit It Heidenskip deed dat met een persoonlijk record van 8,35 meter, waarmee hij Hylke Brouwer uit Arum negen centimeter voorbleef. Bram Bergstra uit IJlst werd met een persoonlijk record van 7,62 meter derde.

Else Klijn Velderman greep de hoofdrol bij de meisjes tot en met tien jaar, door liefst drie keer een persoonlijk record te springen. Ze kwam met een verste afstand van 6,68 meter naar IJlst en keerde niet alleen met een nieuw pr van 7,73 meter naar huis, maar ook met de Friese titel. Ook Lyke Kaag sprong drie persoonlijke records, maar moest met 7,23 meter genoegen nemen met plek twee.

IJlst. Friese kampioenschappen fierljeppen voor jeugd. Meisjes tot en met 12 jaar: 1. Yrsa Maats (Surhuisterveen) 10.19 meter, 2. Viënne van der Knaap (IJlst) 9,09, 3. Nynke Klijn Velderman (Koudum) 8,90. Jongens tot en met 12 jaar: 1. Jorrit Bouwstra (Redzuzum) 10,49 meter, 2. Reinder Haanstra (It Heidenskip) 10,36, 3. Roan Bijlsma (Heeg) 9,40. Meisjes tot en met 10 jaar: 1. Else Klijn Velderman (Koudum) 7,73, 2. Lyke Kaag (It Heidenskip) 7,23, 3. Ingrid Postma (Koufurderrige) 6,28. Jongens tot en met 10 jaar: 1. Ysbrand Haanstra (It Heidenskip) 8,35, 2. Hylke Brouwer (Arum) 8,26, 3. Bram Bergstra (IJlst) 7,62.