Voetbalvereniging Makkum, het 'Ajax aan het IJsselmeer', viert het 75-jarig bestaan vooral online én met een jubileumboek

Voetbalvereniging Makkum bestaat zaterdag op de kop af 75 jaar. Het Ajax aan het IJsselmeer heeft vanwege de pandemie besloten dat jubileumfeest uit te stellen, maar niet stilzwijgend te laten passeren.

Remco Miedema is namens vv Makkum in 2017  op eigen sportcomplex De Braak in actie tegen VHK.

Remco Miedema is namens vv Makkum in 2017 op eigen sportcomplex De Braak in actie tegen VHK. Foto: Simon Bleeker

,,De evenementencommissie heeft een online quiz bedacht, die in een à twee avonden was volgeboekt. Toch leuk om op die manier wat binding te houden met de leden. Heel waardevol”, vindt voorzitter Rudi de Vries. ,,En ze komen met de auto langs om wat hapjes te brengen.”

Gezelligheid kent geen tijd in Makkum, want het sociale gebeuren staat hoog in het vaandel in het dorp aan het IJsselmeer met ongeveer 3500 inwoners. ,,De mensen houden van gezelligheid. De derde helft staat in hoog aanzien. Het leven naast de sport is net zo belangrijk. Dat is de Makkumer mentaliteit. Net als het zogenaamde Makkumer kwartiertje. Als je een afspraak hebt, dan komen ze vaak een kwartiertje later. Dat is een beetje de instelling.”

Band met kaatsvereniging

Aan de andere kant is betrokkenheid groot en met name de relatie met de kaatsvereniging is goed, zegt De Vries, die vanaf zijn zesde betrokken is bij de voetballerij en sinds zes jaar voorzitter is. ,,We vissen qua vrijwilligers in dezelfde vijver. En we hebben veel leden die voetballen én kaatsen. Als het voetballen klaar is, dan begint het kaatsseizoen. Maar het bijt elkaar niet. We doen veel in overleg en hebben in samenspraak al heel wat evenementen gehouden.”

Tien procent van de Makkumer bevolking is op de een of andere manier betrokken bij de voetballerij, met Sjirk Rolsma als bewaker van voetballand De Braak als boegbeeld van de talrijke vrijwilligers. Met 285 spelende leden is de club in alle geledingen vertegenwoordigd, al staat het damesteam voor volgend seizoen enigszins onder druk.

Tot spijt van de voorzitter. ,,Er zitten veel studentes bij die na de zomer uitvliegen. Dat is jammer, want we hebben veel dames in de diverse commissies en dat is belangrijk voor de gezelligheid en de balans. Dus we gaan er alles aan doen dat team te behouden.”

Makkumer Voetbalclub

Op 18 juni 1946 is vv Makkum opgericht, maar twintig jaar daarvoor werd er ook al gevoetbald onder de naam van Makkumer Voetbalclub (MVC). In de oorlogsjaren kwam daar een einde aan, maar onder impuls van de broers Schelte en Jelle Visser en Cees van de Vliet. Op een van de eerste elftalfoto’s dragen alleen de laatste twee een zogenaamd Ajax-shirt. De uit Enkhuizen afkomstige Van der Vliet was niet alleen binnen de lijnen een impuls voor het team, maar was er ook verantwoordelijk voor dat Makkum in een wit shirt met rode baan ging spelen.

Aanvankelijk nog een jaar of twintig met zwarte broek, maar vanaf dat moment deed de witte pantalon zijn intrede aan de boorden van het IJsselmeer. De laatste 25 jaar speelde Makkum afwisselend in de vierde en derde klasse. En daar voelt de club zich thuis. ,,We zitten met het achterwerk tegen het IJsselmeer. Daar komt niets vandaan en we moeten alleen naar het noorden en zuiden kijken.”

Maar met een eigen clubhuis en kantine heeft de club geen klagen. ,,We zijn financieel gezond en zijn niet afhankelijk van anderen. Al is het kunstgrasveld na elf jaar toe aan vervanging.”

Volgend jaar feest?

Het jubileumfeest is volgens De Vries voor onbepaalde tijd uitgesteld. ,,Mogelijk dat we het volgend jaar gaan houden, maar misschien doen we het ook wel bij het tachtigjarig jubileum. Omdat we niet weten hoe lang we nog in deze situatie zitten.”

Otto Gielstra, voorzitter van de stichting Ald Makkum en zijn zoon Aise, die deel uitmaakt van de selectie, zijn bezig met een jubileumboek. ,,We hebben ervoor gekozen om dat in oktober of november tijdens de algemene ledenvergadering te laten verschijnen. Zodat iedereen erbij kan zijn.”

In de rubriek Jubileum zet het Friesch Dagblad jubilerende sportverenigingen in het zonnetje. Viert uw club binnenkort ook een feestje? Mail dan naar: sport@frieschdagblad.nl