Marijke Groenewoud gaat voor goud op de marathon bij EK inlineskaten in Portugal, maar hoe de concurrentie er voor staat? ,,Dat weet niemand."

In de rubriek De vooruitblik kijkt het Friesch Dagblad vooruit naar een evenement dat binnenkort plaatsvindt. Vandaag aandacht voor de Europese kampioenschappen inlineskaten, die zondag in het Portugese Canelas van start gaan. We belden met een van de Friese deelnemers: Marijke Groenewoud uit Hallum.

Marijke Groenewoud tijdens de presentatie van Team easyJet, voorloper van het huidige Team Zaanlander.

Marijke Groenewoud tijdens de presentatie van Team easyJet, voorloper van het huidige Team Zaanlander. Foto: Koen van Weel Koen van Weel

Dag Marijke, hoe voelen de benen aan de vooravond van het eerste internationale skeelerevenement sinds de coronacrisis vorig jaar uitbrak?

,,Goed. Ik kom net van het ijs af en ga komende week nog een paar skeeler- en fietstrainingen doen. Dan moet ik er klaar voor zijn.”

IJs? Hebben ze dat ook al in Portugal?

,,Haha. Nee hoor, ik ben nog in Nederland. Omdat de marathon pas op de laatste zondag (25 juli, red.) verreden wordt, stap ik vrijdag pas in het vliegtuig. Samen met Jordy Harink, die ook maar één keer in actie komt. Kunnen we mooi samen reizen.”

Was het een verrassing eigenlijk, dat je geselecteerd werd?

,,Valt mee. Ik heb vanwege een trainingskamp de eerste drie marathons in Nederland gemist, maar bij de laatste twee presteerde ik wel zoals ik wilde. Ik dacht stiekem al dat het genoeg zou zijn voor een plaatsje in de EK-selectie en blijkbaar vond de bondscoach dat ook.”

Jouw focus ligt als wereldkampioene mass start op het schaatsen, zeker nu het olympische seizoen voor de deur staat. Past zo’n skeelerzomer daar wel bij?

,,Zeker. We zitten qua trainingen nu toch in een soort tussenperiode en omdat er door corona weinig wedstrijden zijn is het geen probleem om degenen die er wel zijn te rijden. Zolang je het maar leuk vindt, zegt Jillert (Anema, coach, red.) altijd en daar bestaat in dit geval geen twijfel over.”

Wat verwacht je ervan?

,,Ik ga voor de winst, laat dat duidelijk zijn. Maar omdat we vorig jaar en ook dit jaar door corona helemaal niet tegen buitenlandse tegenstanders hebben kunnen rijden weet niemand hoe goed de concurrentie is. Dat zal komende week moeten blijken.”

Livestream aan en kijken dan maar.

,,Precies. En van de meiden die al wel in actie komen op de andere onderdelen zal ik ook wel het nodige horen.”

Ligt het parkoers je een beetje?

,,Dat ga ik tijdens de verkenning bekijken. Het is een vlak rondje van 4,41 kilometer dat we in totaal negen keer af moeten leggen, plus nog een laatste stuk richting finish. De lastigste passage zal de rotonde denk ik zijn. Hopelijk is-ie niet te krap.”

En het feit dat je naar een gebied gaat dat op de internationale coronakaart rood kleurt. Vind je dat nog vervelend?

,,Ben ik niet echt mee bezig eerlijk gezegd. De EK worden in Portugal als topsportevenement gezien en gaan dus sowieso door. Reizen zal wel wat lastiger worden dan normaal, maar als het goed is hoef ik bij thuiskomst vanwege een uitzonderingsregeling niet in quarantaine. Dat scheelt een hoop.”