Dit artikel is vandaag gratis

Marijke Groenewoud sluit eerste World Cup-weekeinde in Calgary toch nog met brons af

Marijke Groenewoud (r) op het podium, naast winnares Irene Schouten (m) en Mia Kilburg. Foto: EPA

Marijke Groenewoud heeft zondagavond laat bij de World Cup in Calgary brons veroverd op de mass start. De schaatsster uit Hallum reed in het kielzog van haar winnende ploeggenote Irene Schouten naar de derde plaats.

Schouten versloeg na zestien ronden in een lange sprint de Amerikaanse Mia Kilburg. De Canadese Ivanie Blondin kwam als derde over de finish, maar werd teruggezet. Daardoor schoof Groenewoud een plekje op in de uitslag.

Groenewoud ging vroeg in de aanval, maar kreeg de ruimte niet. Halverwege nam Schouten het initiatief even over. De twee Nederlandse schaatssters maakten er een zware wedstrijd van. Groenewoud versnelde in de laatste ronde en Schouten leek in de sprint, net als eerder in Stavanger, geklopt te gaan worden. Maar met een laatste krachtsinspanning won ze alsnog.

Hoolwerf zeventiende

Bij de mannen kon Bart Hoolwerf geen potten breken op de massastart. De schaatser van Reggeborgh werd zeventiende en laatste. De zege ging naar de Italiaan Andrea Giovannini.

In het peloton wachtten alle schaatsers totdat olympisch kampioen Bart Swings het gat met de ontsnapte Peter Michael uit Nieuw-Zeeland dichtreed. De Belg hield na enkele pogingen en gebrek aan steun de benen stil waardoor het stilviel en enkele schaatsers ervandoor gingen. Giovannini achterhaalde Michael en reed op zijn gemak naar de zege.

Nieuws

menu