Dit artikel is vandaag gratis

Marit Bouwmeester uit Warten is haar olympische titel uit 2016 kwijt, maar zeilt wel naar brons bij de Spelen van Tokio

Marit Bouwmeester (l) juicht met haar broer en coach Roelof Bouwmeester. Foto: ANP

Marit Bouwmeester heeft haar olympische titel van Rio 2016 niet kunnen prolongeren. De 33-jarige zeilster uit Warten stond als de nummer 2 van het klassement aan de start van de medalrace in Tokio, maar verloor in de slotfase het zilver aan de Zweedse Josefin Olsson, die als eerste de finish bereikte.

De gouden medaille ging naar Anne-Marie Rindom. De Deense was als leidster van het klassement aan de medalrace begonnen en verdedigde die positie met succes. Ze was eerder al twee keer wereldkampioene.

Bouwmeester kende een moeilijke start. De Italiaanse Silvia Zennaro ging te vroeg weg en Bouwmeester meende wellicht dat haar dat ook was overkomen. Ze keerde terug naar de startlijn om vervolgens aan een inhaalrace te beginnen. Ze finishte als zesde, één plaats voor Rindom die met een marge van 7 punten aan de strijd om de medailles was begonnen. In de slotfase pakte Olsson de eerste plek, waarmee ze viervoudig wereldkampioen Bouwmeester in het klassement nog passeerde.

Moeizaam begin

De Wartense, die in Londen 2012 al brons pakte, kende aan de Baai van Enoshima een moeizaam begin van het toernooi, werkte zich gestaag omhoog tot ze donderdag na een diskwalificatie terugviel naar de zevende plaats. Het herstel volgde een dag later, maar gelijk was er het besef dat voor het goud klassementsleidster Rindom zondag een slechte dag moest hebben. De Deense zou met een plaats bij de eerste vier in de medalrace sowieso olympisch kampioen zijn.

Maar Rindom staat ook bekend als een zeilster die de druk soms niet aankan. Vorig jaar nog kostte haar dat de Europese titel, waarvan Bouwmeester profiteerde. In 2019 werd de Deense, op de Spelen van Rio derde, wel wereldkampioen maar Bouwmeester had zich amper op de titelstrijd voorbereid. Ze was al bezig met Enoshima, waar ze vaak kwam tot corona het reizen naar Japan niet meer mogelijk maakte.

De fout bij de start, het raken van de boei, was ‘part of the game’, volgens coach en broer Roelof Bouwmeester. ,,De linkerkant was de beste plek. Ik ben blij dat ze ervoor ging. Dit kon gebeuren. Drie centimeter meer naar rechts en het is een briljante start. Bovendien: een strafrondje is niet meten game over.”

Nieuws

menu