Geschorste Oostenrijk-aanvaller Marko Arnautovic: een enfant terrible met een neus voor het maken van doelpunten

In de rubriek EKsklusyf werpt het Friesch Dagblad elke dag licht op een persoon van een deelnemend land aan het Europees kampioenschap voetbal. Vandaag aandacht voor Marko Arnautovic, die donderdagavond moet toekijken als Oostenrijk Oranje treft.

Marko Arnautovic richt zijn woede op Ezgjan Alioski in de wedstrijd tegen Noord-Macedonië.

Marko Arnautovic richt zijn woede op Ezgjan Alioski in de wedstrijd tegen Noord-Macedonië. Foto: EPA

Voetbal is een weerspiegeling van de maatschappij. Logisch dus dat tussen de vele duizenden profspelers die er wereldwijd zijn naast ideale schoonzonen en wereldverbeteraars zoals de Hongaar Adam Lang evengoed ‘rotte appels’ zitten.

Tot die laatste categorie behoort ook Marko Arnautovic, donderdag met Oostenrijk tegenstander van het Nederlands elftal op het EK. In het gewonnen eerste groepsduel met Noord-Macedonië (3-1) scoorde de 32-jarige aanvaller zondag een belangrijk doelpunt, maar wat bleef hangen was de actie daarna.

In plaats van blij te zijn, richtte hij zijn woede op tegenstander Ezgjan Alioski. De middenvelder voelde zich daarbij racistisch bejegend en omdat de Noord-Macedonische voetbalbond om een passende straf heeft gevraagd is de UEFA na onderzoek tot één duel schorsing overgegaan.

Oostenrijkse Zlatan Ibrahimovic

Tot zover de actualiteit. Want hoewel Arnautovic de beschuldiging van racisme zelf ontkent, staat zijn gedrag niet op zichzelf. Al bij FC Twente, waar hij in 2006 als ‘Oostenrijkse Zlatan Ibrahimovic’ wordt binnengehaald, gaat het mis. Het dan nog maar zeventienjarige talent maakt in zijn eerste twee seizoenen indruk als jeugdspeler en behaalt met het belofteteam zelfs het kampioenschap én de topscorerstitel, maar bij de A-selectie van trainer Steve McClaren raakt hij in opspraak.

Arnautovic zou in het seizoen van zijn doorbraak (veertien goals, acht assists) ,,nigger” hebben gezegd tegen Willem II-verdediger Ibrahim Kargbo. Iets wat nooit hard gemaakt kan worden, maar het uit Oostenrijk overgewaaide imago van enfant terrible wel versterkt. Bij Internazionale, zijn volgende club, ontwikkelt hij vervolgens een vriendschap met Mario Balotelli, ook al zo’n speler die buiten de lijntjes kleurt.

Mentaliteit van een klein kind

Het duo bezorgt trainer José Mourinho regelmatig hoofdbrekens. Arnautovic is volgens hem een ,,fantastisch jong talent, maar wel iemand met de mentaliteit van een klein kind”. Dat blijkt later ook bij Werder Bremen, waar hij op de vuist gaat met een ploeggenoot en uit de selectie wordt gegooid na een avondje stappen daags voor het duel met kampioen Borussia Dortmund.

Arnautovic’ interlandcarrière verloopt ondertussen volgens eenzelfde patroon. Omdat zijn voetbalkwaliteiten buiten kijf staan, mag hij liefst 89 keer opdraven bij de Oostenrijkse nationale ploeg. Maar ook hier gaat dat niet zonder slag of stoot. Zo wordt hij meermaals gepasseerd vanwege misdragingen en na een ruzie over het niet mogen nemen van een strafschop duurt die absentie in 2011 zelfs enkele maanden.

Naar China

Zijn succesvolste periode beleeft Arnautovic in Engeland, waar hij tussen 2013 en 2019 basisspeler is bij Stoke City en West Ham United. Tot het grote geld hem naar Azië lokt. In dienst van de Chinese topclub Shanghai Port vertoont het talent van weleer zijn kunsten inmiddels buiten het zicht van de Europese voetbalfans, maar het blijkt voor bondscoach Franco Boda geen reden hem te negeren voor het EK.

Eenmaal begonnen aan het eindtoernooi betaalt Arnautovic het vertrouwen meteen terug met een doelpunt tegen Noord-Macedonië. Vanwege zijn revalidatie na een bovenbeenblessure nog als invaller, maar een mooi vervolg tegen Oranje komt er niet. Dankzij zijn eigen wangedrag.