Marloes Frieswijk is blij met Oranje en LDODK

Het was gisteren flink afzien voor Marloes Frieswijk en de andere leden van het nationale korfbalteam, dat zich in Papendal voorbereidt op het WK in Zuid-Afrika. Daar, in Durban, zal TeamNL van 1 tot en met 10 augustus gaan proberen om de tiende wereldtitel in de wacht te slepen. Het is voor Frieswijk, één van de negen debutanten in de selectie van bondscoach Wim Scholtmeijer en komend seizoen uitkomend voor LDODK, haar eerste WK. ,,Een hele gave ervaring.”

Marloes Frieswijk vertrekt na het weekeinde richting Zuid-Afrika waar vanaf 1 augustus in Durban het WK korfbal - haar eerste grote toernooi - wordt gehouden.

Marloes Frieswijk vertrekt na het weekeinde richting Zuid-Afrika waar vanaf 1 augustus in Durban het WK korfbal - haar eerste grote toernooi - wordt gehouden. Foto: Niels de Vries

Terwijl het merendeel van de korfballers al lang en breed in de vakantie-modus zit, is het voor de internationals zaak om in de aanloop naar het WK meters te maken. Op maandag en donderdag traint TeamNL op Papendal en daarnaast moeten de spelers van Oranje ook nog twee keer in de week het krachthonk in om voor zichzelf te trainen. ,,Het is wel even wennen, maar je werkt ergens naar toe. En je weet waarvoor je het doet”, zegt de 23-jarige Frieswijk.

En dat is een heel nieuwe ervaring voor de Friezin, die een kleine tien maanden geleden in de aanloop naar het EK in eigen provincie net buiten de boot viel. ,,Daar gingen we naartoe met zes mannen en zes vrouwen. Dat evenement heb ik vanaf de tribune bijgewoond.” Voor het WK in Zuid-Afrika koos Scholtmeijer voor een selectie van 8 om 8 en daarin was ook een plaats ingeruimd voor Frieswijk, die blij was met haar uitverkiezing.

Safari

,,Sinds de zomer weet ik dat ik erbij ben en dat was wel een opluchting. Toen viel er een last van mijn schouders. Het is fijn dat de druk er af is”, zegt de tegenwoordig in Gorredijk woonachtige Frieswijk. In juni – tegen het eind van de veldcompetitie – verbleef TeamNL nog een week in China voor een trainingskamp, waarna de selectie de laatste fase inging op weg naar het WK. ,,Het is nieuw voor me en dat het in Zuid-Afrika wordt gehouden, geeft zeker wat extra’s. Daar kom je niet elke dag.”

Marloes Frieswijk verwacht niet dat er veel tijd zal zijn om wat van het land te bekijken. ,,Bovendien is Durban niet de meest veilige regio en ik verwacht dat er vrij weinig gelegenheid is om wat van de omgeving te zien. Op de rustdagen zijn er wel wat activiteiten, maar ik denk niet dat we op safari gaan. Dat is ongeveer tweeënhalf uur rijden en de dieren zijn op bepaalde tijden te zien. Dus dan zouden we om zes uur ’s morgens moeten vertrekken en dat is niet ideaal tijdens zo’n kampioenschap.”

Toch was ze graag op safari gegaan. ,,Een aantal spelers blijft na het WK nog wat langer voor dat soort activiteiten, maar dat doe ik niet. Ik ga lekker naar huis en dan wil ik zo snel mogelijk op vakantie naar de zon”, vertelt Frieswijk, na haar derde seizoen bij AKC Blauw-Wit, waarvoor ook haar broer Pascal de afgelopen twee jaar uitkwam. Een weinig succesvol jaar. ,,We hebben in de zaal de play-offs niet gehaald en op het veld streden we tegen degradatie. Dat was een onaangename verrassing. Er zijn geen goede keuzes gemaakt, waardoor er chaos was binnen het team.”

LDODK

Dat was voor haar één van de redenen om na drie jaar de hoofdstad weer te verlaten. ,,Dat heeft zeker meegespeeld, maar ook het reizen gaat je op een gegeven moment tegenstaan. Zeker wanneer het plezier minder wordt”, zegt de pabo-studente. Ze koos er, samen met haar vriend Christian Dekkers, voor om naar LDODK te verkassen. Een opmerkelijke keuze voor de speelster uit een SCO-nest, die in Gorredijk wordt verenigd met haar jongere broer Julian en dus niet in het spoor van Pascal heeft gekozen voor DOS’46, dat afgelopen seizoen op het veld ten koste van LDODK landskampioen werd.

,,Het ligt niet meer zo gevoelig als vroeger toen LDODK het voornamelijk met eigen mensen deed. Nu zijn eigenlijk alleen de ‘Zwartjes’ nog over als echte clubmensen. De meeste spelers ken ik wel vanuit de jeugd uit de buurt en daar heb ik vaak nog tegen gespeeld”, vertelt Frieswijk. ,,DOS’46 is qua mensen en sfeer ook een prima club, maar ik denk dat het niveau bij LDODK net wat hoger ligt en op de lange termijn verder zal komen. En dan kan ik ook nog eens met mijn jongste broertje samenspelen.”

Want Marloes Frieswijk is ambitieus en hoopt met haar nieuwe club, waarvoor ook haar Oranje-teamgenoten Erwin Zwart en Marjolijn Kroon uitkomen, op prijzenjacht te gaan. ,,Ik hoop dat LDODK opnieuw de play-offs zal halen en dat we naar Ahoy’ gaan. Ze hebben een goed team en ik hoop dat ik het wegvallen van Femke Faber kan compenseren. Het zou nog mooier zijn als ze was gebleven, want dan zouden we nog sterker zijn geweest.” Maar voor het zover is wil Frieswijk in Durban met TeamNL presteren.

Eerste grote toernooi

,,Het is mijn eerste grote toernooi en ik verwacht niet meteen in de basis te staan. Ik hoop wel speeltijd te krijgen, maar laat het allemaal op me afkomen en probeer zoveel mogelijk te genieten”, zegt Frieswijk. ,,Dit is een kans die je niet wilt laten schieten en waar je wel wat studievertraging voor over hebt.” Titelverdediger TeamNL treft in de groepsfase Catalonië, Tsjechië en Nieuw-Zeeland en mogelijk in de halve finales Suriname, dat voor het eerst van de partij is, met korfballers die in Nederland spelen.

Nieuws

Meest gelezen