Dit artikel is vandaag gratis

Alles minder dan goud op de Olympische Spelen in Tokio zal als een teleurstelling voelen voor zeilster Marit Bouwmeester

Zeilster Marrit Bouwmeester (33) uit Warten wil in Tokio in de Laser Radial haar tweede gouden medaille pakken. Foto: ANP

Voor zeilster Marit Bouwmeester uit Waren telt maar één kleur medaille op de Olympische Spelen. Alles minder dan goud zal als een teleurstelling voelen voor de 33-jarige Friezin, die zilver pakte bij de Spelen van Londen 2012 en vier jaar later in Rio de Janeiro olympisch kampioene werd in de Laser Radial. „Als topsporter train je niet al die jaren om de één na beste te zijn. Ik vind het wel mooi om dan ook gewoon uit te spreken dat ik voor goud ga”, zegt Bouwmeester, die de plek waar het moet gebeuren inmiddels als haar tweede thuis kan beschouwen.

Vlak na Rio 2016, waar Bouwmeester het goud pakte, vloog ze naar Japan om daar de baai van Enoshima te verkennen. „Veel sporters gingen op vakantie, ik ben naar Japan gegaan om te kijken hoe de olympisch kampioene van 2020 eruit zou zien.”

De viervoudig wereldkampioene verbleef enkele weken op de olympische zeillocatie om het water te verkennen, de weersomstandigheden te leren kennen, de faciliteiten te beoordelen en geschikte woonruimte te vinden. Ze keerde nog vaak terug in Enoshima. „In 2017, 2018 en 2019 ben ik daar steeds twee, drie maanden geweest. Ik heb in 2019 zelfs de voorbereiding op het WK en EK overgeslagen om me hier voor te bereiden op de Spelen. Ik won dat WK en EK toen niet, maar achteraf ben ik superblij met alle tijd die ik hier heb gespendeerd.” Vorig jaar was het vanwege de coronacrisis niet mogelijk om naar Japan te gaan.

Bouwmeester schreef tientallen pagina’s vol met informatie over de zes ‘racebanen’ die zijn uitgezet voor de kust van Enoshima, het schiereiland op ruim een uur rijden van Tokio. Haar broer en coach Roelof maakte honderden uren aan videobeelden op het water. „Zeilen is nog steeds ‘gaan met wat je ziet’. Maar je wil ook weten wat er kan gebeuren of in ieder geval wat er niét kan gebeuren. Daar pas je je tactiek op aan. Ik heb alle informatie per baan opgeschreven”, aldus Bouwmeester, die erkent dat ze qua voorbereiding „obsessief” te werk gaat. Stromingen, windrichtingen, getijden; alles weet ze van de olympische locatie.

„Ik ga voor goud, maar het heeft geen zin om daar steeds over te praten. Ik focus me op het proces. Ik heb een heel goede voorbereiding gehad, maar het blijft sport. Je weet nooit hoe het precies uitpakt. Soms is het ook wel goed om niet te weten wat je te wachten staat en gewoon te gaan varen. In 2012, op mijn eerste Spelen, vond ik alles tof en ging ik overal super nonchalant mee om. Dat heeft ook wel iets. Maar ik denk wel dat hoe vaker je onder druk moet presteren, hoe beter je daarin wordt.”

Olympische kleding past niet

Kort voor vertrek naar Japan moest Bouwmeester nog andere kleding moeten regelen. Het kledingpakket dat de regerend olympisch kampioene in de Laser Radial ontving van sportkoepel NOC*NSF bleek niet te passen. Het is het gevolg van haar trainingsprogramma van de afgelopen jaren.

„Bij de vorige Spelen in Rio voeren we met aluminium bovenmasten, daarna zijn we met masten van carbon gaan varen. Carbon reageert veel sneller, dus je kan nu op iedere golf een ‘flick’ geven”, zegt Bouwmeester over het trekken aan het zeil, om zo snelheid te genereren. „Alle vrouwen zijn daarvoor best wel wat aangekomen. Ik ben zelf 5, 6 kilogram zwaarder dan ik was in Rio. Dat is vooral spiermassa, ja. Ik voel me sterker en fitter dan ooit. Het was flink eten en ik heb een paar winters als een bodybuilder getraind.”

Toen Bouwmeester onlangs in Scheveningen haar olympische kledingpakket kreeg, zat alles te krap. „Ik moest mijn kleding dus pas nog even omwisselen, want ik wilde niet als een rollade naar Tokio”, aldus Bouwmeester. „Ik paste niets meer, ik kreeg die broeken niet over mijn billen. We hebben enkele jaren geleden al de maten voor de kleding opgemeten en ik ben vooral eind 2019 en vorig jaar substantieel gegroeid. Alles was dus een beetje aan de kleine kant.”

Komende zondag staan de eerste twee races voor Bouwmeester op het programma, een week later hoopt ze na de medalrace weer met een gouden plak om haar nek uit de boot te stappen.

Nieuws

menu