FC Groningen onthult vandaag vanwege vijftigste verjaardag van de club een standbeeld van clubicoon Martin Koeman

In Ruimte op rechts elke week een vooruitblik op een belangrijke gebeurtenis. Vandaag in deel 4: FC Groningen onthult vanwege de vijftigste verjaardag een standbeeld van clubicoon Martin Koeman

Een portret van de overleden Martin Koeman bij de entree van de Euroborg. De vader van Erwin en Ronald wordt beschouwd als de geestelijk vader van de jeugdopleiding van de club.

Een portret van de overleden Martin Koeman bij de entree van de Euroborg. De vader van Erwin en Ronald wordt beschouwd als de geestelijk vader van de jeugdopleiding van de club. Foto: ANP

Een half jaar geleden, op 18 december 2020, de zevende sterfdag van Martin Koeman, maakt FC Groningen bekend dat op de vijftigste verjaardag van de club een bronzen standbeeld zal worden onthuld van de voormalige voetbalheld. De vader van Erwin en Ronald krijgt voor het stadion een mooi plekje naast een andere clubicoon, de legendarische doelman Tonny van Leeuwen. Een cadeautje voor de supporters, die de club tijdens de pandemie hebben gesteund.

In het seizoen 1970-1971 promoveert het toenmalige GVAV als de nummer twee van de eerste divisie naar de eredivisie. Een jaar nadat de Groningse club was gedegradeerd. Op 16 juni wordt besloten verder te gaan als FC Groningen, terwijl de amateurtak zijn weg zal vervolgen als GVAV-Rapiditas.

Slechts zeven tegentreffers

Dat gebeurt een dag nadat Tonny van Leeuwen is verongelukt. Hij is de avond ervoor in Rotterdam gekroond tot beste doelman van het betaald voetbal. Met slechts zeven tegentreffers in dertig wedstrijden leidt hij, toen nog, GVAV naar de eredivisie. In de vroege ochtend van 15 juni 1971 botst hij ter hoogte van Meppel met zijn Mercedes op een truck met oplegger, vermoedelijk overmand door slaap, en overlijdt.

Net als Van Leeuwen heeft Koeman, die sinds 1963 in tal van functies een halve eeuw verbonden is geweest aan GVAV en FC Groningen, veel betekend voor de club. Zo staat Koeman aan de wieg van de jeugdopleiding, die in 1986 begint met de A-junioren. Daarnaast is hij actief geweest als trainer, begeleider van jonge talenten en later als coördinator en scout van Groningen, waarvoor hij stad en land heeft afgereisd.

De geboren Zaankanter - die voor zijn Groningen-tijd voor KFC (Koog aan de Zaan) en Blauw-Wit speelt - is er de man niet naar om op de voorgrond te treden. Tien jaar geleden (oktober 2011) wordt de familietribune in het stadion van FC Groningen, achter het doel aan de zuidzijde, omgedoopt tot Koeman Tribune. Als eerbetoon aan de succesvolle vader en zijn beide zoons.

Minder bekend is, dat Martin Koeman in zijn nadagen ook een seizoen uitkwam voor sc Heerenveen. In het spoor van Henk Zoetendal, met wie hij ook bij GVAV heeft samengespeeld, komt hij naar Fryslân. Op 35-jarige leeftijd schuift hij als extra slot op de deur aan in de defensie van de Friese eerstedivisionist.

Terug naar Groningen

De Hongaar László Zalai is teruggekeerd als trainer in het Friese Haagje en net als twee jaar eerder wordt Heerenveen derde in de eerste divisie, nadat de Friese ploeg op 1 maart 1974 nog koploper is. Het levert opnieuw geen promotie en zelfs geen nacompetitie op. Dat feest zal nog zeker vijftien jaar op zich laten wachten.

Hij stopt in 1974 met profvoetbal en keert terug naar Groningen. Een hartstilstand tijdens een familiebezoekje in Leeuwarden op 15 december 2013 zal Martin Koeman fataal worden. Hij overlijdt drie dagen later in het Medisch Centrum Leeuwarden op 75-jarige leeftijd.