Dit artikel is vandaag gratis

Robin Maulun danst met de 'grote jongens' in de eredivisie en is daar met SC Cambuur helemaal op zijn plek

Robin Maulun houdt PSV-spelers Marco van Ginkel (r) en Davy Pröpper (l) van de bal. Foto: ANP

Hij ontweek de bezem die in 2019 door de selectie is gehaald en is al drie jaar het creatieve gezicht op het middenveld van Cambuur. Hij geniet in de eredivisie, maar het wordt wel tijd voor punten.

Soms zie je meteen aan iemand of die zich gelukkig voelt. Wie Robin Maulun momenteel door Leeuwarden ziet stappen, komt een gelukkig mens tegen. De eredivisie mag dan pas twee wedstrijden oud zijn, de Franse middenvelder van SC Cambuur voelt zich helemaal thuis op het hoogste Nederlandse voetbalpodium.

Na twee veelbelovende optredens zonder punten, wordt het nu wel tijd voor een resultaat. Misschien dat het morgen lukt tegen FC Twente, dat een bezoekje komt brengen aan Leeuwarden. Maulun zag in de nederlagen tegen FC Groningen (1-2) en PSV (4-1) dingen die beter konden en ook dingen die goed gingen. ,,We moeten niet alleen werken aan onze zwakke punten, maar ook onze krachten nog sterker maken.”

Van een afstandje

Voor het oog van zijn familie maakte hij in het duel met FC Groningen het allereerste doelpunt voor Cambuur in dit eredivisieseizoen. Toen Maulun na afloop zijn verhaal deed aan de pers, stond zijn vader op een afstandje te genieten van zijn zoon. ,,Ik ben blij dat ze weer naar mijn wedstrijden kunnen komen”, klinkt het opgelucht. ,,Als het goed is, zijn ze er tegen FC Twente ook weer bij.”

Zijn gelijkmaker tegen FC Groningen maakte veel los in het stadion. Een explosie van vreugde vond plaats op de tribunes na zijn 1-1. ,,Een geweldig moment”, vond Maulun. ,,Die hele tribune achter het doel ging los. Het kabaal in het stadion was niet normaal. Maar dat was niet het enige wat ik zal onthouden van die dag. Toen we het veld opkwamen bij de warming-up had ik al kippenvel. Heerlijk om die stadiongeluiden te horen voor aanvang van een wedstrijd. Van publiek op de tribune word je scherper als speler.”

Maulun is er al sinds de zomer van 2018 bij. Van het basisteam dat in 2019 werd uitgeschakeld in de play-offs, staan alleen hij en Issa Kallon nog in de basis van nu. Zijn landgenoot David Sambissa moet zich schikken in een reserverol. Maulun bleef uit de weg van de bezem die door de selectie werd gehaald en bewees sindsdien het gelijk van zijn trainer Henk de Jong en de directie. ,,Elk jaar heb ik progressie gemaakt en dat is ook dit jaar het doel.”

Simpel voetbal

Vorige week stond de aanvallende middenvelder van Cambuur tegenover Marco van Ginkel en Davy Pröpper. Twee klassespelers met interlands achter hun naam voor Oranje en wedstrijden in de benen in de Engelse Premier Leauge. Een heel verschil met - alle respect - een tegenstander als MVV Maastricht vorig seizoen in de eerste divisie. ,,Het zal niet verrassend klinken dat het anders is”, zei Maulun. ,,Het grootste verschil zit hem in het gemak waarmee ze spelen en in wat voor een simpele en toch effectieve oplossingen ze denken. Althans, het lijkt zo simpel, maar dat is het niet. Het is iets waar ik ook mee bezig ben en van dit soort wedstrijden tegen deze spelers kan ik alleen maar leren.”

Maar er valt hem nog iets op. Maulun heeft voor zijn gevoel vaker meer tijd, wanneer hij in balbezit komt. ,,Bij tegenstanders is het wat minder een geren en gevlieg en wat meer controle. Maar voor mij kan dat goed zijn. Ik ben een passende speler, die het moet hebben van techniek en inzicht. Een goede inspeelpass op je juiste been, gevolgd door een goede aanname, kan daarbij net die ene halve seconde extra betekenen waarin je een steekpass kunt geven.”

Stempel

En van zijn creatief vermogen moet Cambuur het toch hebben dit seizoen. Ook al lukte het hem nog niet om tegen PSV zijn stempel op het aanvalsspel te drukken, complimenten voor het spel ontving Cambuur wel. ,,Wij zijn wie we zijn”, zei Maulun. ,,We hadden graag al wat punten gehad, maar we kunnen wel tevreden zijn over ons getoonde veldspel en met onze aanvallende intenties geloven we dat wij daarmee punten gaan pakken.”

Het liefst laat hij het stadion eens ontploffen met een winnende goal. ,,Ik scoorde in de KNVB-beker tegen Feyenoord, in de play-offs tegen De Graafschap. Het zijn momenten die ik nooit zal vergeten, maar uiteindelijk verloren we die wedstrijden wel. Ik maak er graag nog wat andere herinneringen bij.”


Nieuws

menu