Met de WK in aantocht is Lotte van Beek wél in topvorm

Topvorm blijft een ongrijpbaar fenomeen. Soms heb je het op het moment dat het nodig is, soms een paar weken te laat. Dat laatste overkomt nu Lotte van Beek.

Lotte van Beek snelt naar de bronzen medaille op de 1000 meter tijdens de World Cup van Hamar. Foto: ANP

Lotte van Beek snelt naar de bronzen medaille op de 1000 meter tijdens de World Cup van Hamar. Foto: ANP

Want met nog maar een paar dagen te gaan tot de WK afstanden is de Zwolse, die vorig seizoen voor het Friese Gewest schaatste, klaar om in Inzell om de medailles te strijden. Enig probleem: ze heeft zich helemaal niet geplaatst.

En dus stapte Van Beek gisteren met een dubbel gevoel van het ijs in het Vikingskipet, waar ze bij de vijfde World Cup op zowel de 1000 (derde) als 1500 (tweede) meter het podium op mocht. ,,Ik heb het bij de NK afstanden verprutst”, zei ze voor de camera’s van de NOS. ,,Flink balen, vooral omdat ik nu wél goed schaats. Ik voel me fitter dan een maand geleden, maar waar dat nou precies aan ligt? Je weet het niet. Het enige wat ik kan zeggen is dat ik heel blij ben dat ik inmiddels weer in staat ben om goede races te rijden. Was dat nog steeds niet het geval, dan baal je nóg meer.”

Kai Verbij is bij de WK afstanden wél van de partij en onderstreepte in Hamar zijn vorm met goud op de 1000 meter. De Zuid-Hollander verwees Thomas Krol (1.08,53) met een winnende tijd van 1.08,47 naar plaats twee. Kjeld Nuis, olympisch en wereldkampioen op deze afstand, moest genoegen nemen met brons (1.08,71).

Verbij sprak na zijn triomf in Hamar van een ,,goed meetmoment” richting de mondiale titelstrijd in Inzell. ,,Het is leuk dat ik win, maar het gaat om volgende week natuurlijk. Dit was in elk geval een strakke race van mij, met veel goede punten erin. Ik ga na deze trainingswedstrijd met een lekker gevoel naar Inzell.”

Ik train goed, voel me fit, maar dit was gewoon een flutrace. Het leek nergens op

Nuis baalde van zijn eigen optreden. ,,Dit was zwaar onder de maat”, bromde hij. ,,Ik raakte na mijn eerste rondje van slag. Ik train goed, voel me fit, maar dit was gewoon een flutrace. Het leek nergens op. Maar misschien had ik dit wel nodig, zo vlak voor de WK. Ik sta nu extra scherp in Inzell aan de start.”

In het klassement nam Nuis desondanks wel de leiding over van de Noor Havard Lorentzen, die voor eigen publiek de vijfde tijd reed (1.08,95). Verbij bleef vierde en Krol handhaafde zich op de vijfde plek. De drie Nederlanders zijn op de 1000 meter zeker van deelname aan de World Cup-finale in Salt Lake City.

Met een verbetering van ruim tien jaar oude baanrecords op de 500 en 1000 meter lieten ook Nao Kodaira en Brittany Bowe zich gelden. Kodaira reed met 37,25 de toptijd die Jenny Wolf in januari 2008 had genoteerd (37,52) uit de boeken. Bowe snelde met 1.14,79 naar de winst. Letitia de Jong en Janine Smit kwamen alleen zaterdag in actie en eindigden tijdens de 500 meter op respectievelijk de tiende en elfde plek. De Jong moest op de 1000 meter genoegen nemen met plaats veertien (1.17,14).

Puntjes op de i

Bij de mannen zetten de Russen Denis Joeskov (1500 meter) en Pavel Koelizjnikov (500 meter) gisteren de puntjes op de i. Joeskov - de wereldkampioen van 2013, 2015 én 2016 - snelde naar 1.44,95 en was daarmee liefst 1,33 seconde sneller dan nummer twee Håvard Bøkko. Koelizjnikov zegevierde in een tijd van 34,78. Daarmee was hij iets langzamer dan zaterdag (34,65). Jan Smeekens reed de vierde tijd (34,90). De Sneker, die vrijdag in Inzell zijn wereldtitel verdedigt, revancheerde zich daarmee voor zijn eerste race in Hamar (twaalfde in 35,06). Michel Mulder belandde op de achtste plek (35,09).

Dai Dai Ntab (zaterdag derde in 34,77), Verbij (vierde in 34,80) en Ronald Mulder (zevende in 34,95) gingen gisteren niet van start en richtten hun vizier alvast op de WK afstanden, die donderdag in Inzell van start gaan. Ntab, Ronald Mulder en Smeekens komen daar op de 500 meter uit.

Nieuws

menu