Mijn sportsouvenir: Een shirt van FC Groningen voor Christian de Jong uit Appelscha als ruggensteun na corona

Het is niet zo dat het het herstel van Christian de Jong (47) uit Appelscha – die vorig jaar april in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen 28 dagen is beademd vanwege het coronavirus – heeft versneld. Maar dat ‘zijn club’ FC Groningen de moeite nam om hem te bezoeken, was zeker een ruggensteuntje.

Christian de Jong met het souvenir dat hij kreeg van FC Groningen, het gesigneerde shirt.

Christian de Jong met het souvenir dat hij kreeg van FC Groningen, het gesigneerde shirt. Foto: Rens Hooyenga

Het was vorige week woensdag exact een jaar geleden, dat hij ontwaakt uit zijn kunstmatige slaap op de intensive care (ic). De Jong was een van de eersten in het Noorden die aan het begin van de pandemie ten prooi vielen aan het virus. ,,Ik weet nog dat ik in het ziekenhuis kwam, maar vanaf dat moment is alles zwart.” Was het voor De Jong een ‘slapende beproeving’, voor vrouw Els en kinderen Rick en Tony was het zwaar. ,,We mochten niet naar hem toe. Pas in de vierde week mocht ik bij hem op de ic. Iedereen liep in vol ornaat en ik zat daar in mijn gewone kloffie en een mondkapje”, zegt ze.

Na vier weken ic en twee weken revalidatie mocht De Jong op 8 mei naar huis om daar verder aan zijn herstel te werken. Een maand later stonden FC Groningen-directeur Wouter Gudde en supporterscoördinator Matthias Mulder op de stoep in Appelscha. ,,Dat hadden mijn ouders geregeld. Mijn moeder had een mailtje gestuurd”, weet Christian. Hij krijgt een bal, een boek en shirt met handtekeningen. Christian heeft al vijftien jaar een seizoenskaart van de Groninger eredivisionist. ,,Maat toch bijzonder dat de club er zo aandacht aan heeft besteed.”

Geheimzinnig

Een maand nadat Christian de Jong uit Appelscha op 8 mei 2020 is thuisgekomen uit het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen staan directeur Wouter Gudde en supporterscoördinator Matthias Mulder van FC Groningen bij hem voor de deur. ,,Ik had al een flauw vermoeden dat er wat gaande was. Mijn ouders waren er en die deden wat geheimzinnig en raar.”

Toen ik twee of drie maanden oud was, zijn we naar Appelscha verhuisd en daar heb ik mij hele leven gewoond

Nadat hij met vader Dick en moeder Aukje een broodje heeft gegeten, gaan ze weg om vervolgens enige tijd later samen met het Groningen-duo en een camerateam terug te keren. ,,Mijn moeder had een mailtje gestuurd naar de FC en daar hadden ze positief op gereageerd”, vertelt de in Vries (Drenthe) geboren en in Appelscha getogen Groningen-aanhanger. ,,Toen ik twee of drie maanden oud was, zijn we naar Appelscha verhuisd en daar heb ik mij hele leven gewoond.”

Lees ook: Mijn sportsouvenir: Jan Volbeda koestert de stick van Flyers-goalie Ted Lenssen

Oosterpark

Bij zijn opvoeding hoort ook af en toe een bezoekje aan, toen nog, het Oosterpark. ,,Ik denk dat ik daar veertig jaar geleden met het hele gezin voor het eerst ben geweest. Samen met mijn broers Harald en Martijn heb ik nu al vijftien jaar een seizoenskaart. We zijn twee keer gedegradeerd en ook weer gepromoveerd, maar we zijn altijd blijven hangen. Ik denk dat hier in Appelscha wel een stuk of vijf Groningen-fans zitten.”

Ze hadden een shirtje mee met handtekeningen, een boek en een bal, om weer eens een balletje te kunnen trappen

Het was voor de club een reden om de financial advisor bij Rabobank Het Drentse Land na zijn herstel van het coronavirus met een bezoek te vereren. ,,Ze hadden een shirtje mee met handtekeningen, een boek en een bal, om weer eens een balletje te kunnen trappen”, vertelt De Jong, van origine korfballer. ,,Een mooie herinnering. Toch bijzonder dat de club daar op die manier aandacht aan schenkt. En over de grens gaat.”

Lees ook: Mijn sportsouvenir: Feyenoord-fan Wiebren Kerkhof moet in Rotterdam altijd even langs De Kuip rijden

Christian de Jong heeft geen idee waar hij zelf ‘over de grens’ is gegaan; of liever gezegd, waar hij besmet is geraakt. Op 8 maart 2020 bezocht hij in Groningen zijn oudste zoon Rick, die jarig was. Zijn broers, die bij de late wedstrijd Groningen – PSV zijn geweest, wamen ook langs. ,,Het kan zijn dat een van hen in het stadion besmet is geraakt. Maar we gingen in die tijd nog gewoon overal naar toe.”

Een nachtje

Feit is dat de drie broers ten prooi vallen aan het coronavirus, waarbij Christian het uiteindelijk het zwaarst te verduren krijgt. Hij wordt op 28 maart opgenomen en ligt vier weken op de ic. ,,Voor mijn gevoel heb ik daar één nachtje gelegen, maar het bleken er toch echt 28 te zijn geweest.” Hij ontwaakt met een grote zwarte snor en twintig kilogram lichter. ,,In totaal heb ik vijf weken in het ziekenhuis gelegen en twee weken in revalidatie gezeten.”

Ik hoop dat hij dan meedoet. Die moet je toch wel een keer in Groningen-shirt gezien hebben. Ik heb ’m vroeger wel gezien

Van zijn verblijf op de ic herinnert hij zich weinig. ,,Als ik van aantal de stem zou horen, dan zou ik ze misschien herkennen, maar op straat zou ik ze straal voorbij lopen.” Hij is blij dat die tijd inmiddels ver achter hem ligt. ,,Ik ben weer de oude, de longen zijn weer goed en ik voel me goed. En van het verlies van reuk en smaak heb ik geen last gehad. Het was een rare tijd en heeft een half jaar geduurd. En in oktober ben ik weer aan het werk gegaan.”

Lees ook: Mijn sportsouvenir: Walter Miedema voelt zich met replica Oldehove koning te rijk

De gang naar het stadion mist hij wel. ,,Het is gewoon een uitje; gezelligheid.” Stiekem hij hoopt zondag de thuiswedstrijd tegen Sparta te mogen bijwonen, tenminste als de KNVB de clubs toestaat met publiek te spelen. ,,Ik wil er heel graag naar toe, want ik mis het voetbal oprecht. En net nu het zo goed gaat”, zegt De Jong, die Arjen Robben dit seizoen nog een keer live in actie wil zien. ,,Ik hoop dat hij dan meedoet. Die moet je toch wel een keer in Groningen-shirt gezien hebben. Ik heb ’m vroeger wel gezien, maar toen wat hij nog een broekie.”

In de rubriek Sportsouvenir komen mensen aan het woord die in het verleden een sportsouvenir hebben gekregen of bemachtigd en een bijzondere herinnering hebben aan dat moment. Bent u ook in het bezit van zo’n sportsouvenir en wilt u daarover vertellen en het delen met de lezer, mail dan naar: sport@frieschdagblad.nl