Na gouden medaille nu zilver voor Tristan Bangma en zijn piloot Patrick Bos in wegrace op Paralympics in Tokio

Na de mislukte missie van de uit Donkerbroek afkomstige Tristan Bangma en zijn piloot Patrick Bos op de tijdrit op de weg, leverde de wegwedstrijd bij de Paralympics, het onderdeel waarop het duo dit seizoen de eerste Europese titel opeiste, gisteren een zilveren medaille op.

Tristan Bangma (l) en Patrick Bos hebben gisteren 'hun' Paralympics afgesloten met een zilveren medaille op de wegwedstrijd over 118 kilometer.

Tristan Bangma (l) en Patrick Bos hebben gisteren 'hun' Paralympics afgesloten met een zilveren medaille op de wegwedstrijd over 118 kilometer. Foto: AFP

Het Nederlandse tweetal moest hun landgenoten Vincent ter Schure en piloot Timo Fransen, in de categorie voor atleten met een visuele beperking, laten voorgaan. Die prolongeerden daarmee hun titel van vijf jaar geleden in Rio de Janeiro. Het brons ging naar Alexandre Lloveras en piloot Corentin Ermenault uit Frankrijk.

Ter Schure en Fransen, die eerder in de week na materiaalpech net naast het goud grepen in de tijdrit, ontsnapten al na 23 kilometer en reden vervolgens bijna 100 kilometer alleen aan de leiding. De voorsprong van het duo liep in de Japanse regen daarna alleen maar op. De Friese ‘stoker’ Bangma en Bos, die op de tijdrit nog meer pech hadden en slechts zesde werden, reden weg uit de achtervolgende groep. Ze kwamen binnen op ruim vijf minuten van Ter Schure en Fransen.

,,Het is prachtig om de Spelen met goud af te kunnen sluiten”, zei Ter Schure. ,,Natuurlijk hadden we dat goud liever in de tijdrit gewonnen, maar om het op deze manier, onder deze omstandigheden te doen, maakt het heel bijzonder.” Ter Schure had niet verwacht dat ze zo’n grote voorsprong zouden pakken. Op 80 kilometer hadden de twee een marge van meer dan tien minuten. Ze kwamen met een ruime voorsprong na 118 kilometer aan de finish en stopten vlak voor de streep waar ze eerst een buiging maakten. ,,We wilden na deze bijzondere wedstrijd iets bijzonders doen. Onze buiging was een soort bedankje aan Japan voor de manier waarop het de Paralympische Spelen heeft georganiseerd.”

Tweede zilver Bruinsma

Liesette Bruinsma veroverde zilver op de 100 meter vrije slag in de klasse S11. De 20-jarige zwemster uit Wommels, die tegenwoordig in Amersfoort woont en zwemt, tikte aan in 1.06,55. Alleen Guizhi Li uit China was met 1.05,87 sneller. Bruinsma won eerder ook al de zilveren plak op de 400 meter vrije slag, het eerste onderdeel waarop ze in actie kwam. Op de tussenliggende drie onderdelen eindigde de Friezin - de koningin van Rio met vijf plakken - steeds net naast het podium.

Brons tennisser Egberink

Tom Egberink, afkomstig uit Hardenberg en tegenwoordig woonachtig in Sneek, veroverde samen met Maikel Scheffers brons bij het rolstoeltennis. In het dubbelspel won het koppel de partij om de derde plaats van het Japanse duo Shingo Kunieda en Takashi Sanada in twee sets: 6-3 en 6-2. Het Japanse duo nam een 3-1 voorsprong maar de Nederlanders pakten vervolgens zeven games op een rij. Daarna was het verschil gemaakt. Het was de eerste Nederlandse medaille in het herendubbelspel sinds het goud van Ricky Molier en Robin Ammerlaan in 2000. Vandaag treft de als achtste geplaatste Egberink Kunieda opnieuw, ditmaal in de finale van het enkelspel.

Golden Grand Slam

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft op de Paralympische Spelen van Tokio de titel in het enkelspel veroverd. De nummer 1 van de wereld was in de finale in twee sets te sterk voor de Japanse Yui Kamiji, de nummer 2 van de plaatsingslijst: 6-3 en 7-6 (1). Het betekende het 23e goud voor de Nederlandse equipe in Tokio. Daarmee bezet Oranje de zesde plaats in het landenklassement. De Groot kan dit jaar nog het zogenoemde ‘golden grand slam’ veroveren. Ze won in 2021 al de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en nu de paralympische titel. Volgende week moet dan nog de titel volgen op de US Open in New York.

Meer medailles

Para-atlete Marlène van Gansewinkel veroverde haar tweede gouden medaille. Nadat de geboren Tilburgse al de 200 meter had gewonnen was ze gisteren de beste op de 100 meter in de klasse T64. Daarin komen atleten uit met een dubbele of enkele onderbeenamputatie. Zwemster Chantalle Zijderveld won haar tweede gouden medaille. De 20-jarige Zwijndrechtse won de 200 meter wisselslag in de SM10-klasse in een nieuwe wereldrecord van 2.24,85 minuten. Lisa Kruger pakte op drie seconden brons. Er waren ook medailles in dezelfde kleur voor rolstoeltennisser Niels Vink, parawielrenner Daniel Abraham Gebru en Bas Takken op de 200 meter wisselslag in de klasse SM10.