Het marathonschaatsen valt nu wél onder topsport. En dus wordt er de komende dagen - ondanks de lockdown - gewoon gekoerst tijdens de Trachitol Trophy

Dat binnen een jaar veel kan veranderen weten de marathonschaatsers inmiddels als geen ander. Waar zij vorige winter aan de kant moesten blijven omdat hun competitie niet onder topsport viel, gaan de races nu wél door. Donderdag begint de vierdaagse om de Trachitol Trophy.

Sfeerbeeld van het marathonpeloton (mannen) tijdens de openingswedstrijd op de Jaap Eden-baan in Amsterdam eerder dit seizoen, toen er nog wel publiek langs het ijs mocht staan.

Sfeerbeeld van het marathonpeloton (mannen) tijdens de openingswedstrijd op de Jaap Eden-baan in Amsterdam eerder dit seizoen, toen er nog wel publiek langs het ijs mocht staan. Foto: ANP

Competitieleider Willem Hut kan het zich nog goed herinneren: hoe hij een jaar geleden namens de KNSB alles op alles zette om het marathonschaatsen op de lijst met topsportcompetities van NOC*NSF te krijgen, nadat de sport ontbrak op de eerste versie daarvan. Vele gesprekken met de sportkoepel en het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) volgden. Maar uiteindelijk waren alle inspanningen tevergeefs.

Nieuws

menu