Dit artikel is vandaag gratis

Na ophef rond coronabesmettingen halen roeiers dubbelvier het eerste goud voor Nederland binnen op Olympische Spelen in Tokio, ook zilver en brons

Vreugde bij Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers (vlnr). Foto: EPA

De roeiers van de dubbelvier hebben Nederland op de Olympische Spelen van Tokio de eerste gouden medaille bezorgd. Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers waren woensdag ondanks een misslag in het begin nipt de sterkste in de finale.

De ontlading was groot na het behaalde goud op de Spelen. Wiersma, Wieten, Uittenbogaard en Metsemakers sloegen met hun handen en riemen op het water en schreeuwden het uit van geluk na de gewonnen finale op de Sea Forest Waterway. ,,Het voelt onwerkelijk nog”, zei Wieten. ,,Maar als je na alle ophef rond de coronabesmettingen in onze ploeg het resultaat weet te bereiken waarvoor je hier gekomen bent, dan maakt dat wel wat los.”

Ze bezorgden TeamNL de eerste gouden roeimedaille bij de mannen in 25 jaar en moesten in aanloop naar de finale een hele dikke huid hebben. ,,De andere ploegen wisten dat wij besmettingen hadden en keken ons met scheve ogen aan. Er werd zelfs geschreeuwd naar ons. Zelfs een flesje water vragen mocht niet meer”, haalde Wieten aan.

Gefocust aan de start

Metgezel Metsemakers kon het nog snappen ook. ,,Iedereen komt hier om een topprestatie te leveren en zoekt bescherming, maar schreeuwen gaat vrij ver. We hebben onze schouders opgehaald en gezegd tegen elkaar: we laten niet toe dat dit invloed heeft op onze prestatie. We stonden gefocust aan de start. We hoefden ook niet extra gebrand te zijn op een goede race, want we zijn van onszelf al heel kritisch. Ze noemen ons al ‘ploegje nooit genoeg’.”

Toch ging het nog bijna mis. Uittenbogaard bleef in het begin van de race met zijn linkerriem hangen en miste een slag. Het viertal moest de leiding meteen afstaan en viel terug naar de vierde plaats. Nederland knokte zich echter terug en nam na 1500 meter de leiding weer over van Groot-Brittannië. Met 5.32,03 zetten de vier zelfs de snelste tijd ooit neer.

Paniek na foutje

,,Er was wel even paniek. Shit, shit, shit hoorde ik mezelf roepen. Zo’n fout kost je een dikke seconde. Het gebeurde op een stuk waar de wind anders aanzette. Ik vond gelukkig de ontspanning snel terug en we herpakten ons goed. Het was dus geen vlekkeloze race, maar dat was-ie bij andere ploegen ook niet.”

De dubbelvier, het ‘vlaggenschip’ van de Nederlandse roeiploeg, roeide uiteindelijk nog soeverein naar de olympische titel. ,,We vullen elkaar goed aan, het vertrouwen in ieders kwaliteiten is groot en we hebben zelfoplossend vermogen”, zei Wieten. ,,We zijn er de afgelopen jaren vol voor gegaan. Echt, we hebben een race laten zien waar we heel trots op kunnen terugkijken. Door al die toestanden en tegenwerking zijn we nog hechter geworden. Dit is een bijzondere gouden plak voor een bijzonder team.”

De roeiers krijgen weinig tijd om in Japan nog te genieten van hun medaille. De mannen van de dubbelvier vliegen donderdag al terug naar Nederland. ,,En dan eerst even afstand nemen van de sport en lekker chillen. Daarna zien we wel weer hoe we verder gaan”, besloot Wiersma.

Zilver en brons

Enkele uren voordat de dubbelvier-mannen hun gouden plak wonnen, bezorgden Roos de Jong en Lisa Scheenaard de Nederlandse roeiploeg al de eerste medaille op de Spelen. Het koppel veroverde brons in de vrouwen dubbeltwee. Roemenië was in de finale op de Sea Forest Waterway een klasse apart en won het goud. De Nederlandse vrouwen verloren het gevecht om zilver van de Nieuw-Zeelandse dubbeltwee.

Kort na dat succes pakten ook Melvin Twellaar en Stef Broenink een medaille. Het Nederlandse duo roeide naar de zilveren medaille in de mannen dubbeltwee. Frankrijk won. Het brons ging naar China.

Nieuws

menu