Soms is het alles en soms is het niks. Maar Nard Brandsma heeft de eerste twintig meter te pakken bij het fierljeppen

Nard Brandsma heeft hem te pakken. Hij is de eerste Fries die dit seizoen over de twintig meter is gesprongen. Regendruppels zorgden voor een wedstrijd zonder finale in Buitenpost.

Nard Brandsma uit Workum 'vloog' zaterdagavond een afstand van 20.65 meter

Nard Brandsma uit Workum 'vloog' zaterdagavond een afstand van 20.65 meter Foto: Henk Jan Dijks

Het ging niet naar volle tevredenheid, maar Nard Brandsma heeft hem dit seizoen als eerste te pakken. De fierljepper uit Workum wist zaterdagavond in Buitenpost als eerste dit seizoen de twintig metergrens te passeren. En dat al in de tweede wedstrijd van het seizoen, nota bene na een waardeloze sprong.

Dat was althans het oordeel van de 31-jarige Fries na het behalen de zege. Hij sprong in, leek met pols en al wat naar links te draaien, maar wist deze toch staande te houden en toen kon de tocht naar het topje van de paal beginnen. Er had nog een klein slagje bij gekund aan het einde, net zoals de uitsprong van Brandsma ook wel eens beter geweest is. Maar met een 20,65 in de tweede wedstrijd van het seizoen kon hij dik tevreden zijn.

Alles of niks

Een natsprong en een verre sprong liggen soms dicht bij elkaar, zo wist hij. ,,Soms is het alles, soms is het niks”, aldus de winnaar van zaterdag, die daarmee de leiderstrui overnam van Jan Teade Nauta. ,,We hebben drie sprongen gedaan vandaag. Bij de eerste kwam ik er perfect in, maar stond de pols net wat te ver. Bij de tweede sprong had ik een slechte aanloop en bij de derde eigenlijk ook, al kwam ik er wel beter in. En door de polsstok een beetje te sturen kwam ik toch tot deze afstand. Of het een opsteker is? Ach, dat weet ik niet. We zijn pas net los.”

Voor hun gevoel kwamen ze zaterdag ook pas net los, toen er alweer een einde gebreid werd aan de wedstrijd. Nadat iedereen drie sprongen had gemaakt en het publiek eens goed voor de finale wilde gaan zitten, vielen de eerste regendruppels. Toen iedereen op zijn mobiele telefoon de weerkaarten erbij pakte, wist men wel hoe laat het was. Er ging een streep door de wedstrijd, aangezien het tot half elf zou regenen.

Maar tijdens het opruimen van het materiaal werd het droog en bleef het droog. Sommige ljeppers vonden het wel prima en vertrokken richting kantine, anderen hadden graag nog een sprongetje gewaagd. Niet alleen Brandsma, ook Oane Galama gaf aan het zonde te vinden dat de wedstrijd zo vroeg was gestaakt. ,,Ik had het gevoel dat ik nog wel ietsjes verder het gekund”, besloot Brandsma.

Nat pak

Nauta raakte zijn trui kwijt aan Brandsma, maar verbeterde wel de afstand waar hij woensdag mee zegevierde in It Heidenskip. Daar was een 19,17 voldoende voor de winst, maar zaterdag was zijn 19,80 goed voor het zilver. In de overgangsklasse was Feike Stellingwerf uit Koudum de sterkste met 17,74, al mocht het persoonlijk record van Tsjebbe Galema (Bolsward) er ook zijn: 17,08 meter..

Voordat de regendruppels de avond in Buitenpost vroegtijdig beëindigden, waren er al veel sprongen in een nat pak geresulteerd. Acht van de 24 sprongen eindigden in het water bij de senioren topklasse, al spanden de junioren de kroon. Elf van de 21 sprongen eindigde in een grote plons. Stefan Douma kroonde zich daar tot de beste van de dag met een nieuw persoonlijk record van 18.32.

Ook bij de vrouwen sprongen tien in het water, waarbij het het meest opvallend was dat Marrit van der Wal geen enkele keer de overkant wist te bereiken. Ze legde het nodige risico in het springen na een klinkende zege op woensdagavond, maar moest de winst zaterdag aan haar dorpsgenoot Tessa Kramer uit It Heidenskip laten. Haar 15,70 meter volstond.

Soms liggen een natsprong en een verre sprong dicht bij elkaar, zo zei Brandsma. Dat bewees de wedstrijd zaterdag in Buitenpost. Na twee wedstrijden valt er nog weinig te zeggen over hoe iedereen ervoor staat. Maar de twintig metergrens is alvast gepasseerd.

BUITENPOST. Fryske Fierljep Kompetysje. Topklasse senioren. Mannen: 1. Nard Brandsma (Workum) 20.65, 2. Jan Teade Nauta (IJlst) 19.80, 3. Oane Galama (Hilaard) 18.84. Overgangsklasse: 1. Feike Stellingwerf (Koudum) 17.74, 2. Tsjebbe Galema (Bolsward) 17.08, 3. Alwin Fonk (Burgum) 16.75. Junioren: 1. Stefan Douma (Oppenhuizen) 18.32, 2. Rutger Haanstra (It Heidenskip) 17.86, 3. Wisse Broekstra (Tzummarum) 17.47. Jongens: 1. Arend Veenstra (Surhuizum) 16.80, 2. Michiel Zijlstra (Oosthem) 15.05, 3. Douwe Abma (Hommerts) 14.92. Dames. Topklasse: 1. Tessa Kramer (It Heidenskip) 15.70, 2. Sigrid Bokma (Hindeloopen) 14.62, 3. Marije Reitsma (IJlst) 13.89. Meisjes: 1. Berber de Vries (Mantgum) 13.86, 2. Iris Wijbenga (Heeg) 13.37, 3. Inger Haanstra (It Heidenskip) 13.33.